CM de handbal incepe pentru Romania din meciul cu Norvegia

Incepe CM de handbal cu adevarat pentru Romania, dupa ce primele 2 partide pot fi considerate de pregatire.

Am avut noroc la tragerea la sorti si tricolorele au inceput grupa C cu jocuri impotriva Iranului si Kazahtanului. Chiar si dificultatea meciurilor a fost ideala pana la socul cu Norvegia.

CM de handbal Spania 2021

CM de handbal cu obiectiv de locul 10 pentru Romania

Daca victoriile din primele 2 meciuri erau previzibile, obiectivele cuantificabile trasate de selectioner s-au concentrat pe numarul de goluri primite.

Tricolorele au primit 11 goluri de la Iran si 17 de la Kazahtan. Romania a primit 28 de goluri si a inscris 77.

Avand in vedere valoarea adversarelor, nu prea poti sa-ti faci o parere obiectiva. Daca insa compari meciurile Norvegiei cu aceleasi adversare, nordicele au primit 27 de goluri si au marcat 87.

Diferenta de 10 goluri marcate, la fel ca si diferenta de obiectiv. Romania are obiectiv pentru clasarea pe locul 10, in timp cel Norvegia vine cu gandul la titlu.

Din punctul asta de vedere, poate un obiectiv corect pentru meciul cu Norvegia trebuie cuantificat tot in numarul de goluri primite.

Cu obiectivitate despre obiective

Inteleg ca Adi Vasile nu vrea sa puna presiune pe tricolore, dar „sa dea tot ce pot” nu este un obiectiv. Romania nu este Iranul, care se bucura doar de participarea la Campionatul Mondial de Handbal. Romania este singura tara care a participat la toate editiile CM de handbal, iar pretentiile trebuie sa fie diferite.

Celelalte „obiective” dezvaluite dupa meciul cu Iran sunt mai degraba dorinte. Nu poti sa cuantifici „conduita in faza defensiva” decat prin goluri primite.

„Adaptarea la noile reguli de arbitraj” poate fi cuantificata prin numar de eliminari, cartonase si decizii luate impotriva noastra.

La fel, un „obiectiv ofensiv” gen „sa incercam sa alergam cat mai mult” este inspirational, dar nu este cuantificabil in aceasta formulare.

Evident, nu avem pretentii ca actuala nationala a Romaniei sa fie pe podium in Spania. Dar ar trebui totusi sa avem si alte obiective de parcurs, in afara locului 10. Clasarea in primele 10 echipe din lume este un obiectiv cuantificabil si realist, dupa ultimele editii ale turneelor finale.

Obiective de parcurs pentru mondialul spaniol

Sa fim realisti, participarea la un campionat mondial ar trebui sa aiba mai multe obiective cuantificabile.

De exemplu pentru schimbarea de generatie la nationala, junioarele de aur din 2014 sunt prezente in numar de 5 la Mondialul spaniol:

  • Alexandra Dindiligan,
  • Bianca Bazaliu,
  • Cristina Laslo,
  • Lorena Ostase,
  • Alina Ilie.

Hai Romania!

Un obiectiv realist ar fi ca generatia de aur 2014 sa primeasca mai multe minute de joc impreuna la echipa nationala. Asa s-ar stabiliza si viitorului schelet al nationalei cu un obiectiv realist si cuantificabil in numar de minute, goluri marcate, pase decisive etc.

Nu trebuie sa fii specialist ca sa vezi ca lipsa de obiective de parcurs nu duce la rezultate palpabile.

Romania vs Norvegia la CM de handbal 2021

Meciul cu Norvegia poate fi abordat in liniste, deoarece Romania este deja calificata pentru grupa principala. Nu este un meci de care pe care, dar nici un meci in care sa exersezi scheme de antrenament.

In 2021 Norvegia vine la CM de handbal din Spania cu un lot experimentat si cu pretentii la podium, daca nu la titlu. Intrarea in grupa principala cu numar maxim de puncte este obligatorie pentru nordice.

Va fi deci un meci in care se va vedea cu obiectivitate valoarea nationalei Romaniei.

Incepe CM de handbal cu Norvegia

E drept ca in grupa principala vom mai avea un meci de „antrenament”, probabil cu Uzbekistan. Insa de la meciul cu Norvegia se intra deja in linie dreapta spre clasamentul final.

Modelul norvegian are experienta concentrata in poarta, pe cand noi venim cu o poarta tanara la turneul final. Pana acum portaritele noastre s-au descurcat bine, insa proba de foc va fi data in fata unei echipe ofensive cum este Norvegia.

In acest meci se vor vedea clar „conduita in defensiva” si „cat de mult alergam” cu o echipa ca Norvegia. Aceste 2 aspecte vor fi incluse in numarul de goluri primite, chiar daca selectionerul nu l-a declarat ca obiectiv, desi este si realist si cuantificabil.

Experienta nationalei de handbal a Romaniei este concentrata pe pivot si pe extreme. Pai hai sa vedem cate goluri inscrie Romania in meciul cu Norvegia din aceste pozitii. Apoi sa continuam numaratoarea si-n partidele urmatoare, pana la clasamentul final.

Atentie, nu zic ca n-avem nevoie de experienta in lotul nationalei sau pe respectivele pozitii. Dar asa putem sa tragem linie si sa vedem de la ce date pornim in luptele viitoare. Pana atunci insa, suntem cu sufletul alaturi de tricolore.

Hai Romania!

Surse foto

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.