Nicio masa fara peste era o reclama pe vremea foametei din epoca de aur ceausista. Nici peste nu prea se gasea, in schimb in magazine erau coloane intregi de conserve de peste. Probabil ca reclama era pentru a consuma conservele uitate cu anii prin magazine.
In schimb mie imi place pestele si chiar mai mancam pe ascuns cate o conserva in sos tomat. Ai mei nu cumparau, temandu-se ca sunt expirate, insa cand imi era pofta mai scapam la cate o conserva. O mancam si aruncam cutia la gunoi, sa sterg urmele 🙂
Peste de dimineata, la pranz si seara
Si acum mai mananc din cand in cand conserve de peste in sos tomat, cu deosebirea ca intre timp s-au mai diversificat. Am tot timpul in debara conserve de peste in sos tomat, pe care-mi place sa le mananc cu lamaie si cu ceapa verde sau rosie.
Cu lamaie, mustar si piper roz imi place sa mananc somon afumat. Este micul dejun ideal de weekend, dupa ce ma intorc de la alergare. Iar in timpul saptamanii imi place sa mananc somon la gratar.
Nu mai zic despre pestele pe care-l prind eu in vacanta din Grecia, acela e cel mai bun. Adica prins de mine, curatat de mine, bucatarit de mine si mancat de toti 🙂
A propos de pestii prinsi si mancati, un adevarat rai culinar a fost la prima venire in Delta Dunarii. Nici n-am ajuns bine la hotel, ca noi eram croiti pe pescuit 🙂
A doua oara am fost intr-un grup mai numeros si n-am mai fost la pescuit. Dar am mancat peste la Sulina pana cand aproape am pleznit 🙂
Cand am fost la Toronto am mancat sashimi la un restaurant japonez, alaturi de o bere Sapporo, sos de soia si wasabi.
Nicio masa fara peste in weekend
Am facut introducerea despre peste pentru ca mi s-ar potrivi de minune sloganul „nicio masa fara peste”. Ba daca ar exista si desert din peste, eu as fi unul dintre fericiti. Nu mananc chiar zilnic peste, insa macar de 2 ori pe saptamana tot il savurez.
Oricum, in weekend mancam de obicei peste, asa ca am fost in piata sa vad ce gasesc.
Aveau si sardine proaspete, adica de-alea colorate, nu inghetate si cu culoarea aia terna specifica pestelui congelat. Am sunat-o pe sora-mea s-o intreb daca au chef de un gratar de peste. Cumnatu-meu e mare fan de sardine si cum ei stau la curte, cand prindem sardine proaspete executam un gratar. Ok, am stabilit cu sora sa facem gratar Duminica.
Insa la pescarie mai era si chefal, pe care l-am pregatit la cuptor pentru Sambata.
A fost frumoasa reactia celoralti cumparatori. Cum pescaria era mica, s-a auzit toata conversatia mea la telefon. Iar cand am cerut 20 de sardine, a inceput lumea sa intrebe daca sunt bune doar la gratar.
– Si la cuptor sunt bune, dar nu ca la gratar. In schimb la cuptor e bun chefalul. Si nici n-are oase. Iar daca puneti si legume langa el, e si gustos si sanatos.
Cand am mai cerut si o mana de sport marinat n-a mai intrebat nimeni nimic. Probabil a fost prea de tot pentru ei si sardine, si chefal si sprot marinat.
Insa sportul marinat sau hamsie afumata imi place sa pun la salata orientala. Asta am savurat-o Luni, ca tot a fost zi libera de 24 Ianuarie.
Voua va place pestele? Daca da, care este bucatareala voastra preferata cu peste?
Pana imi raspundeti, va spun ca mie-mi place foarte mult saramura de crap cu mamaliguta. Dar si ciorba de peste. Dar si storceag. Dar si peste pe gratar sau la cuptor. Dar si peste in malai. Dar si plachie 🙂
Spor bucataritor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei