Dezleganie, turneu dedicat lui Constantin Brancusi

Pana la Dezleganie l-am mai urmarit pe Corbu in mai multe ipostaze si spectacole. De fiecare data cu zambetul pe buze, a fost o adevarata placere sa ne intalnim. De data asta Pana Corbului a creionat un spectacol patrunzator si grav.
Dezleganie la Craiova

In ordine cronologica, in 2019 Corbu ne-a facut Floriile mai frumoase la Craiova.

In 2020, in primul an de pandemie a fost o incantare sa-l ascult pe Corbu la lansare de carte in Craiova, Ocolul pandemiei in 33 de canturi.

Apoi fiind restrictii, lansarea albumului Cei care tac a fost posibila doar online.

Acum, pe final de pandemie am fost la spectacolul Dezleganie de la Craiova.

Insa mi-am anuntat si prietenii de #prinHD si azi am primit link de la spectacolul live Corbu la Castelul Corvinilor.

Ocazie ca sa mai ascult inca o data Dezlegania dedicata lui Constantin Brancusi.

Dezleganie la Craiova

Va spun mai intai cum am perceput spectacolul de la Craiova, din Sala Atelier a Teatrului National Marin Sorescu.

Pentru mine a fost un extraordinar spectacol senzorial. Din punct de vedere vizual, intunericul brazdat de lumina albastra si de meduzele care pluteau pe ecranul proiectorului a fost prima lovitura primita la intrarea in sala.

dezleganie la Craiova

Apoi fumul cu miros de mirodenii si tamaie m-a dus cu gandul la un ritual samanic, menit sa exorcizeze tot raul din lume. La inceput m-a iritat un pic pe gat fumul aromat, insa pana la final cred ca m-am lasat vindecat.

Auditiv, Corbu ne-a lansat mai multe intrebari cu o voce calda. Le-a repetat calm pana cand au inceput sa se auda in mintea noastra suficient de tare incat sa cautam involuntar raspunsuri.

In acest context s-a facut simtita muzica imaginata de Sergiu Corbu Boldor in turneul dedicat lui Constantin Brancusi.

Am auzit viscolul, usi deschise cu scartait puternic, tanguieli si strigate care mi-au adus aminte de Miorita. Toate acestea le-am simtit in muzica lui Corbu.

A fost doar prima parte a atmosferei realizate cu ajutorul instrumentelor de suflat.

caval

Corbu canta si la chitara, insa acum s-a oprit doar la caval si vioara, pentru a ne bucura sufletele.

vioara

Dar care este legatura cu Constantin Brancusi, va puteti intreba.

Caval si vioara

Brancusi canta la frunza si la caval ca sa-si ostoiasca dorul de tara. Iar vioara este cea care l-a scos in lume. Pe vremea cand era ucenic si baiat de carciuma, i-a confectionat lautarului care canta seara de seara o vioara. Materialul din care a facut vioara a fost o ladita de brad, folosita la bucatarie.

Impresionat de talentul lui Brancusi, patronul si ocrotitorul sau l-a ajutat cu o bursa la Scoala de Arte si Meserii de la Craiova. A fost momentul in care Constantin Brancusi a spus ca la Craiova s-a nascut a doua oara. Mai tarziu, tot cu o bursa Brancusi a ajuns la Bucuresti, unde a studiat la Belle-Arte si mai tarziu la Paris.

Lemnul din ladita de brad transformata in vioara l-a urmarit toata viata, genialul Brancusi spunand de multe ori ca doar asculta lemnul atunci cand sculpteaza. La fel si piatra, mult mai tacuta.

Probabil inspirat de Masa Tacerii si in continuarea proiectului Cei care tac, la final de spectacol Corbu nu ne-a lasat sa apaludam. Am parasit Sala Atelier in tacere, prelungind starea concertului cat mai mult.

Acum, vazand din nou acest performance la Castelul Corvinilor, imi dau seama ca nu sunt 2 spectacole la fel. Lumina este alta, spatiul este altul, doar ingredientele sunt aceleasi.

Spectacolul de la Castelul Corvinilor il aveti in live-ul de mai sus, va las si cateva imagini de la Craiova.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.