V-am spus cate ceva despre Vie Vinum si despre weekendul petrecut la Viena, acum revin cu amanunte despre vin 🙂
Vie Vinum 2022 la Hofburg Viena
Hofburg este o locatie impresionanta, somptuoasa si cu multe posibilitati de gazduire a unui astfel de eveniment. Partea palatului care a fost alocata festivalului de vinuri a cuprins 2 etaje si 16 sali:
- Seitenhalle,
- Prinz Eugen Saal,
- Gardenhalle I,
- Gardenhalle II,
- Forum,
- Festiege,
- Metternichsaal,
- Vorsaal,
- Hofburg Lounge,
- Seitengalerie,
- Hofburg Galerie,
- Festsaal & Orchestergang,
- Wintergarten,
- Zeremoniensaal,
- Marmorsaal,
- Antekammer.
Am inceput cu vinurile albe, majoritatea cramelor avand soiul Gruner Veltiner.
Insa am degustat si Riesling.
Am fost curios cum este monosepajul de Neuburger, pe care-l intalnisem in Ice Wine-ul de la Liliac.
A propos de Eis Wein, doamnei mele i se cam sterpezisera dintii de la atatea albe seci, asa ca am trecut la un vin dulce.
Foarte bun, doar ca dupa ce-am umplut papilele cu atata dulceata aromata, am plecat urgent in cautare de un spumant.
Am gasit chiar Champagne.
Rose-uri nu prea vazusem pana cand am ajuns la vinurile din Sicilia.
Iar la vecinii din zona Sud Tirol am baut un rose spumant brut.
Dupa asta am hotarat sa trec si la vinuri rosii. Am degustat Zweigelt si ceva Blaufrankisch sau Blauer Portugieser. N-am priceput prea bine si nici n-am vazut sticla, ca era veselie mare pe-acolo 🙂
Oricum, Blauer Portugieser mai bausem la Borkatakomba Budapesta, la intoarcerea din prima descalecare la Viena.
Am facut o poza cu vinul rosu austriac in cea mai spectaculoasa sala de la Vie Vinum 2022, Festsaal & Orchestergang.
Nu eram rosu de la vin sau de la imbracaminte, ci de la luminile ambientale 🙂
Am revenit iar la italieni, unde am inceput cu un rosu care se bea mai rece.
Abia apoi am avut curaj sa trec la Nero D’Avola.
Organizare si impresii de la festivalul de vinuri austriece
La intrare am scanat codurile QR ale biletelor, apoi ne-am dus sa ne luam in primire paharele de degustare.
Pentru ele am lasat 10 Euro si am primit 2 jetoane. Daca aduceam jetoanele recapatam banii, daca nu puteam sa plecam cu paharele.
Daca aveai nevoie de un pahar curat, le dadeai pe cele folosite la schimb.
Daca ati vazut imaginile de la Hofburg v-ati dat seama ca au fost multe vinuri pe-acolo.
Si multe sali 🙂
Am retinut insa cateva etichete interesante.
Prima care mi-a placut a fost aceasta. Era aglomeratie la stand cand am fotografiat, apoi am uitat sa gust si vinul 🙂
Insa cand am ajuns aici mi-au placut etichetele cu pisici. Mi-au amintit de tehnica arderii in platina pe care ne-a explicat-o Miron Radici la spectacular Wine Trip Liliac. Atunci era vorba despre Feteasca Neagra Titan.
Eu stiam ca pisicile au 7 sau 9 vieti, insa am degustat din vinul pisicesc din 2011.
Apoi le-am luat in ordine cronologica.
Dupa 2012 vine 2013.
Apoi 2018.
Unul mai bun ca altul, iar sticlele spectaculoase. Ajuta forte mult si sala la efectul vizual de pe sticla.
Asta era sala in care am prins pisicile 🙂
Doamna mea a fost curioasa daca cifrele de pe eticheta se refela la portionarea vanatului sau la gasirea de bon filet 😉
Erau anii cu momente importante din istoria cramei.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei