Doar cartofi n-am avut la mesele de Paste, asa ca acum recuperez la Miercurea fara carne.
Chiftele de cartofi la mic dejun
Pentru de dimineata am savurat niste chiftele de cartofi. Le-am experimentat in pandemie, la un atelier culinar cu Chef Lorek.
Doar ca acum, venind dupa maratonul culinar de Paste, am facut chitfelele mai usoare si mai sanatoase.
Reteta originala era asa:
- 300 g cartofi,
- 30 g ceapa,
- 1 catel usturoi,
- 1/2 ou,
- 1/2 lingura faina,
- 1/2 lingura sare,
- piper negru,
- ulei pentru prajit.
Acum am facut cateva modificari, ca sa fie chiftele sanatoase. Adica n-am mai pus faina, ci branza, iar in loc sa le prajesc in ulei, le-am bucatarit la cuptor.
1 locul catelului de usturoi am pus usturoi verde, ceapa verde, praz si marar. Iar la sare am renuntat, pentru ca era branza suficient de sarata.
A iesit o compozitie destul de umeda, desi am stors bine cartofii de amidon. Asa mi-a venit ideea sa pun in compozitie pesmet crocant Panko.
Am impartit chiftelele in 2 feluri. Unele mai mari le-am tavalit prin pesmet, ca sa fie crocante la exterior.
In restul compozitiei am incorporat pesmetul, astfel incat au rezultat chiftele mai putin umede.
Pana s-a incins cuptorul am perpelit ambele feluri de chiftele in tigaia de clatite si in cea grill. Apoi am bagat minunatiile in cuptor.
Pe chiftele am pus sos de merisoare si le-am mancat alaturi de sfecla rosie si hrean. Pai daca tot e reteta poloneza, atunci sa fie si cu ceva specific ćwikła z chrzanem.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 m-am gandit la cartofii dulci, dar am savurat banana cu ciocolata neagra 🙂
Salata orientala pentru pranz, ciorba mai pe seara
La pranz ma pregatesc pentru o salata orientala, ca tot am oua fierte si colorate de la Paste. Pe langa cartofii fierti mai pun urmatoarele ingrediente:
- castraveti murati,
- gogosari murati,
- ceapa alba,
- ceapa verde/rosie,
- masline de Thassos,
- ulei de Thassos,
- lamaie,
- marar,
- patrunjel.
Ca sa mearga si-un pahar de vin bun, bag o branza Old Amsterdam dupa salata orientala.
Seara revin la o ciorba de cartofi, cu mamaliga coapta si chefir. Ca de obicei la ciorbele de legume, prefer ciorba la temperatura camerei.
In general lumea vede doar efectele negative ale cartofilor prajiti. Insa cartofii au multe beneficii pentru sanatate, daca sunt pregatiti in alte stiluri:
- ajuta la controlul tensiunii arteriale,
- reglează tranzitul intestinal,
- au efect de intinerire,
- mentin oasele sanatoase,
- au efect antiinflamator,
- pot imbunatati controlul glicemiei.
Pofta buna fara carne!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei