Sunt la Iasi, la Vin la Cultura, ceea ce va doresc si voua 🙂 Ziceam la RO Wine ca mi-as dori sa particip la un targ de vinuri in toate cele 3 zile, de la inceput pana la sfarsit. Uite ca dorinta mi s-a indeplinit, ba am avut si supliment de participare la Ziua Nationala a soiului local Golia, emblema a Iasiului.
Hai noroc cu Golia in ultima Joi din luna Mai!
Pe scurt, soiul Golia provine din incrucisarea dintre Sauvignon Blanc si Sarba. Cum ar veni, o coproductie franco-romana.
In promovarea evenimentului de lansare organizatorii s-au laudat cu un vin armonios, de culoare galben-verzui, plin de fructuozitate si prospetime.
La arome ne-au promis ardei gras proaspat si fructe verzi, cu note de citrice, gustul asteptat fiind echilibrat, imbietor si revigorant.
N-am vrut sa-i cred pe cuvant, asa ca m-am uitat ce zice ONVPV in caietul de sarcini DOC Iasi.
Pai daca tot se lauda ca DOC Iasi este singura denumire de origine din tara alocata unui oras capitala de judet, am zis sa fie ca la carte.
La cartea ONVPV zice ca vinurile Golia au culoare galben-pai si se remarca prin fructuozitate. Este preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, mai ales dupa o pastrare de 6-12 luni in butelii desticla. Dupa invechire, alaturi de arome castiga si un buchet fin.
Eu stiu deja de la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola ca vinurile tinere au culoare galben-verzuie, iar cele mai vechi se duc spre galben-pai, ulei, miere sau chiar tind spre portocaliu.
Am presupus deci ca vom avea vinuri Golia tinere, ceea ce s-a si intamplat.
Am savurat GOLIA DOC Iasi, productie 2022, sec, cu 13% alcool.
Azi voi aprofunda vinurile Golia la standul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi.
Pai da, rezultatul muncii de 20 de ani ai unui colectiv de cercetare SCDVV Iasi se vede acum la Festival.
Am aflat mai multe detalii despre aceasta munca la conferinta de presa, voi reveni cu un articol separat dedicat deschiderii evenimentului.
Vin la Cultura la Iasi, de Vineri pana Duminica
Festivalul de Vin si Gastronomie este impartit in 3 zile si 3 sectiuni, presarate cu cateva masterclass-uri interesante.
Festivalul Vin la Cultura de la Iasi este impartit in 3 sectiuni la Hotel Unirea:
- vinuri romanesti in Sala Cuza,
- vinuri Internationale in Sala Mezanin,
- gastronomie pe Terasa Citizen.
Vinurile sunt mai multe, va las sa le descoperiti pe site, acum va dau doar cateva detalii despre prietenii gastronomici.
In salonul gastronomic ma reintalnesc cu Mangalitza Food Art, pe care i-am descoperit anul trecut la Revino.
Tot acolo a fost si Zada, despre care v-am spus mai multe in pandemie, cand am bifat borna #50. Mai mult, „Francesca” de la Zada este nascuta in aceeasi zi cu mine si am fost colegi la cursul de degustatori autorizati de branzeturi la FNDA.
Dar vin si craiovenii la Festivalul de Vin si Gastronomie din Iasi, si nu oricum, ci cu uleiuri de masline extravergine si premiate marca Eliada.
Ma reintalnesc si cu prietenii de la Auchan, pe care-i vizitez de cateva ori pe saptamana in Craiova. Dar sunt curios cum sunt si cei din Iasi 🙂
In afara de degustarile din cele 3 sali, suntem asteptati si la alte evenimente.
Programul Festivalului de Vin si Gastronomie Iasi
Vineri, 26 Mai – zi destinata HoReCa
- 14:00 Deschiderea Festivalului
- 15:00 – 16:00 – Sustenabilitate si viticultura de precizie + degustare 6 vinuri Crama Familia Darabont – Intrare libera
Prezinta Tamas Toth, vinificator si Director de vanzari, Crama Familia Darabont. - 16:30 – 17:30 – Uleiul de masline, aur lichid. Degustare de uleiuri de masline extravirgine – Intrare libera
Prezintă Marian Timofti, Presedinte FNDA si Catalin Adam – Eliada - 18:00 – 19:00 – Mangalitza Food Art – Intrare libera
Prezintă Raul Savescu - 20:00 – Inchiderea festivalului
Sambata, 27 Mai
- 12:00 Deschiderea festivalului
- 14:00 – 15:00 Verticala Parmigiano Reggiano – 6 stagii de maturare – Intrare 100 lei
Prezinta Marian Timofti, Presedinte FNDA - 16:00 – 17:00 Cricova – Perla vinificaÅ£iei moldave, de la classic la modern – Intrare 50 lei
Prezintă Andrei Hutanu, Sommmelier - 18:00 – 19:00
Tour de France – Asociere de 7 branzeturi si 7 vinuri frantuzesti – Intrare 80 lei
Prezintă Tudor Bălan, proprietar Pivot Noir si Travagant - 20:00 Inchiderea festivalului
Duminica, 28 Mai
- 12:00 Deschiderea festivalului
- 14:00 – 15:00 Fautor Winery – Cupaje unice în lume – Intrare 60 lei
Prezintă D-na Tatiana Croitoru, proprietar si vinificator si Ruxanda Lipcan, director de vanzari - 16:00 – 17:00 Vinuri frantuzesti si branzeturi romanesti – Intrare 50 lei
Prezinta Dana Pop, Winedoctor si Cristina Dumitrescu, ZADA - 18:00 – 19:00 Orizontala BAROLO 8 cru – Crama Sordo – Intrare 400 lei
Prezintă Marian Timofti, Presedinte FNDA - 20:00 Inchiderea festivalului
Deocamdata nu mai zic nimic, dar revin dupa cele 3 zile cu impresii si imagini.
Spor participator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei