Ceapa violet sau rosie la Miercurea fara carne?

Ceapa violet ati mancat pana acum? Nici nu stiam ca exista, pana cand m-am dus sa cumpar ceapa alba pentru salata de vinete. Ceapa alba n-am gasit, dar cu asta violet m-am pricopsit.

ceapa violet din Egipt

Tartinabile cu ceapa violet la micul dejun

Am facut inca de aseara salata de vinete, ocazie cu care am taiat si ceapa violet.

ceapa violet in sectiune

La o prima vedere zici ca-i ceapa rosie de la noi, dar uitandu-ma mai atent pare mai inchisa la culoare pe interior. Banuiesc ca este tot un soi de ceapa rosie, dar bronzata mai mult prin Egipt 🙂

La gust n-am simtit nicio diferenta, am taiat-o marunt si-am amestecat-o cu vinetele. Nu sunt vinetele care au inceput sa apara prin piata, ci din ultima transa coapta in toamna trecuta. Acum doar le-am tocat, le-am pus ceapa, sare si ulei de masline.

salata de vinete cu ceapa violet

Le completez cu icre de crap, branza de bivolita si rosii rose, ca tot e sezonul lor. Plus niste dovlecei pane, cu sos tailandez.

tartinabile la mic dejun

In intervalul dulce bag o banana, mar verde, cirese, afine cu ciocolata neagra. Na, ca am uitat sa fac poza.

Continui cu duetul ceapa-rosii la o supa crema de rosii, in care am pus rondele de ceapa in loc de crutoane.

supa crema de rosii cu rondele de ceapa

Iar pentru racorire urmeaza continuarea cu ceapa violet intr-o salata de rosii rose la pranz. Mai pun patrunjel, masline de Thassos, ardei bulgaresc si ulei de masline.

salata de rosii cu ceapa si ardei

Seara am prevazut cascaval pane cu legume la gratar, ca sa mearga si-un vin alb rece. M-am invrednicit si le-am pus intr-o tortilla de sfecla rosie. Mai adaug rondele de ceapa si ceapa violet, ca sa fiu in culoare toata ziua. Plus ceva branza cu mucegai albastru si sos tailandez.

tortilla #cudetoate

De ce ceapa?

De ce atata ceapa rosie sau violet, cum o fi ea? Deaorece ca are beneficii pentru sanatate.

Continutul bogat in

  • vitamina C, complexul de vitamine B,
  • potasiu, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor,
  • antioxidantii ca sulful sau quercetina,

determina si beneficiile sanatoase pentru organism:

  • ajutor pentru sanatatea inimii,
  • sursa excelenta de antioxidanti,
  • contine compusi care lupta impotriva cancerului,
  • poate creste densitatea oaselor,
  • are proprietati abtibacteriene,
  • contribuie la sanatatea sistemului digestiv.

In plus, ceapa rosie, violet sau cum vreti sa-i ziceti lupta cel mai bine cu celulele canceroase. Combinatia de antocianine si quercetina din ceapa mai inchisa la culoare s-a dovedit mai eficienta in lupta cu celulele din cancerul de colon.

Pofta buna fara carne!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.