Tarator oltenesc la Miercurea fara carne

Cu tarator oltenesc va racoresc azi la Miercurea fara carne, daca tot am fost blagosloviti cu cod rosu de canicula. Despre supa tarator v-am mai spus, acum va reamintesc cum am descoperit-o pe canicula la Vama Veche. Eu fiind iubitor de ciorba de burta, as fi mancat, insa era prea cald afara si transpiram instant dupa ciorba fierbinte. Ca daca nu e fierbinte, degeaba mai mananci ciorba de burta. Asa ca am gasit solutia, bagam inainte un Tarator racoritor originar din Bulgaria, apoi mergea si ciorba de burta fierbinte.

Tartinabile, rosii si branza la micul dejun

Pentru de dimineata am paine cu maia peste care pun icre, apoi o transform in bruscheta si pun rosii tocate. Mai adaug ierburi de provence si ardei tocat, apoi  ceva masline, ca sa semene cu meniul de anul trecut.

Daca sunt rosii, nu poate sa lipseasca o branza cinstita, asa ca voi umbla la stocul de la Zada. Ceva super, cu ierburi aromatice si piper. Pai da, n-am venit cu mana goala de la Iasi, iar acum am de unde sa aleg.

A propos de Iasi, am si-un ulei de masline premiat cu aur, de la Eliada. Este un brand oltenesc pe care-l pretuiesc, iar uleiul il mananc simplu, cu paine cu maia. Sanatate pe paine la micul dejun.

mic dejun special

Acestea fiind mancate dis de dimineata, in intervalul dulce 09:00 – 11:00 bag ciocolata neagra cu cirese. Si ele destul de negre, chiar daca nu sunt din cele amare. Merge si-o inghetata cu cafea, ca tot nu beau eu cafea dimineata.

intervalul dulce

Tarator oltenesc la pranz

Mi-a venit ideea de tarator oltenesc in weekend, cand am mancat o ciorba de legume rece. I-am mai pus si niste chefir din frigider si mi-am adus aminte cat de racoritor era taratorul bulgaresc. Pe care l-am adaptat si l-am facut oltenesc 🙂 Aici e in vartianta amestecata.

tarator oltenesc amestecat

La ciorba am respectat oarecum reteta, mai putin partea cu castraveti murati. Acum am folosit legume de toate felurile si ma bucur ca m-am racorit.

ciorba de legume

Pe langa chefir am adaugat nuci si cuburi de gheata.

tarator oltenesc

Pentru seara ma mai gandesc daca mai mananc altceva in afara de lubenita si pepene cu ouzo. Probabil o salata de rosii cu ceapa, marar, patrunjel, masline de Thassos si ulei de masline.

N-am mai avut rosii, iar cele luate din piata erau calde. Asa ca am savurat o placinta #cudetoate. Adica placinta cu branza sarata am despicat-o si-am umplut-o dupa cum se vede.

Adica salata de rosii am compus-o cumva in umplutura placintei. Mai simplu, doar cu sos tailandez, ceapa, marar si cateva picaturi de ulei de masline.

placinta #cudetoate

Daca ati fost atenti, ati observat ca am ulei de masline la toate mesele zilei. Nici nu se putea altfel, pentru ca are multe beneficii pentru sanatate:

  • are proprietati antioxidante, datorita continutului bogat in vitamina E, polifenoli si fitosteroli,
  • este bogat in grasimi mononesaturate, foarte bune pentru sanatate,
  • acidul oleic reduce inflamatia,
  • protejeaza sanatatea inimii,
  • poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer,
  • sustine memoria,
  • sustine sistemul osos.

Pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.