A aparut DOOM online, asa ca am fost curios sa vad care sunt noutatile. Dupa telenovela ecler – ecleruri – eclere, am cautat noi curiozitati in Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane,
Ati auzit de șoriciu? Gasiti in Doom online
Eu nu scriu de obicei cu diacritice, dar aici fac o exceptie ca sa fie mai clar. Prima data m-am gandit ca e vreun regionalism de la șorici.
– A propos, la voi cum se zice, șorici sau șoric?
– La noi la tara se spune simplu epiderma de porc sau tesut epitelial 🙂
Revenind la șoriciu, este treaba de accent. Daca-l pui pe ultimul i, este un adjectiv, un fel de culoare șoricie a șoarecelui.
Acum ma intreb daca exista vreo diferenta intre șoriciu si gri șobolan? Probabil ca femininele ne pot detalia mai mult, ca ele vad mai multe culori.
Atentie a propos de feminin, a nu se confunda șoricie cu șoricioaica, s-ar putea sa fie o confuzie mortala.
Am mai gasit ceva interesant, greime, un fel de blend intre greutate si multime. Se refera de exemplu la „grosul unei armate”. Insa daca are legatura cu greutate si multime, mi-am imaginat si persoane cu greutate si influenta in multime. La ce va duce gandul prima data? Si cum suna Sfanta Greime BOR – politica – multime?
Bre, dar de rabdomanție ati auzit? Credeam ca are legatura cu rabdarea, nu cu magia 🙂 N-aveati cum sa nu gasiti si voi, printre 65161 articole si 202902 forme.
Daca vreti sa va descoperiti si alte lucruri interesante, mergeti la Semne pentru indicarea pronuntarii.
Ia sa vad ce intelegeti din:
- ãdetaĭ,
- sẽbernar,
- sovinʹõ.
Hai noroc ca va spun eu despre ce-i vorba 🙂
Are treaba cu ~, adica tilda, care plasata deasupra unei vocale, marcheaza nazalizarea acesteia. Va traduc si ce era mai sus:
- en detail,
- Saint Bernard,
- Sauvignon.
Hai sa fie cu noroc la lectura!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei