Zile de sarbatorit in lumea vinului

Mi-am amintit de cateva zile de sarbatorit vinurile. Nu din senin, ci dupa ce s-a iscat in bula vinurilor o controversa patimasa referitoare la Ziua Feteascai Regale.

patima dupa Matei, Feteasca Regala si zile de sarbatorit

Zile de sarbatorit

Prin 2016 mi-am pus si eu intrebarea daca stabilirea unor zile nationale pentru soiurile locale ar ajuta la promovare. Asta dupa ce am vazut ca alte vinuri au zilele lor nationale sau internationale.

Practic, in lumea intreaga cred ca o singura zi de sarbatoare este respectata de toti. Dar nu pentru ca este decretata zi internationala. Ci pentru ca pe 31 Decembrie se bea sampanie (sau spumant) la miezul noptii.

Dar stiati ca pe 18 Februarie este Drink Wine Day? La noi s-a nimerit o singura data sa avem degustare chiar intr-o astfel de zi, cu vinurile de la Vinju Mare.

In rest mi-a fost destul de greu sa-mi aduc aminte astfel de zile de sarbatorit vinurile. Cred ca trebuie asociata ziua respectiva cu o actiune la care ai luat parte, altfel se uita.

De exemplu am fost anul acesta la Vin la Cultura la Iasi. Acolo s-a stabilit Ziua Nationala a Soiului Golia, in ultima Joi din luna Mai.

Sarbatoarea are legatura cu faptul ca in ultimul weekend de Mai se tine Festivalul International de Vin si Gastronomie de la Iasi. Iar Golia il va prefata.

O alta data pe care am retinut-o este data de 1 Mai. Stiu ca va ganditi deja la mici si bere. Insa mai demult prima zi din Mai era asociata cu sarbatoarea de Arminden. Iar obiceiul era legat de pelin.

Bineinteles ca nu foloseau doar atunci pelinul ca planta aromatica, ci beau si vin pelin de 1 Mai.

Dupa ce-am aflat aceste lucruri, anul asta chiar am baut vin pelin de 1 Mai. S-a potrivit foarte bine cu preparatele de oaie.

In loc de concluzie

In rest cred ca ar fi bine sa existe astfel de zile de sarbatorit vinurile locale, bazate pe:

  • obiceiuri,
  • evenimente,
  • gastronomie.

De exemplu n-as pune zile de „sarbautorit” vinuri rosii in lunile fara „r” in componenta. Adica nu in lunile calduroase Iunie, Iulie, August, mult mai potrivite pentru vinurile albe sau rose.

Cred ca astfel de zile pot deveni memorabile pentru soiurile locale daca:

  • se organizeaza degustari cu soiurile respective in acele zile de sarbatorit,
  • se mai intampla evenimente ca la marea vaccinare cu Negru de Dragasani, cand n-a fost chiar ziua soiului, ci aniversarea Winelover #9,
  • in joc se prind retailerii si cramele cu reduceri la soiurile respective,
  • se promoveaza in mod special vinurile din soiuri romanesti,
  • cei care participa la oricare dintre evenimentele de mai sus raman cu amintiri placute pe care le vor repetate anul viitor.

Spor sarbautoritor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.