Craiova Blog Meet 130, aniversare cu vinuri de Vinju Mare

Craiova Blog Meet 130 a coincis cu aniversarea a 12 ani de la prima intalnire a blogoltenilor in 2012. Si cum sa sarbatorim mai bine o asemenea aniversare decat cu vinuri oltenesti de Vinju Mare?

Daniel Botea la Craiova Blog Meet 130

Craiova Blog Meet 130, aniversare de 12 ani

O lunga perioada de timp ne-am intalnit luna de luna incepand din Februarie 2012 si doar pandemia ne-a oprit sa nu fim acum la editia #144. Insa in fiecare an am sarbatorit in Februarie.

Editia Craiova Blog Meet 130 a coincis cu 12 ani de intalniri blogosferice lunare, 12 ani sarbatoriti #cumsecuvin. Asa ca blogoltenii au sarbatorit cu vinuri oltenesti de la Domeniile Vinju Mare.

Mai mult, am aflat ca vinurile de la Domeniile Vinju Mare sunt prezente si la magazinul cramei din Craiova. Pe Bd. Carol I nr. 84, vis a vis de Hotel Rexton, in spatele portilor metalice gri gasiti magazinul de vinuri in curtea interioara.

Magazin in Craiova cu vinurile cramei Domeniile Vinju Mare

Ion Girnita, proprietarul cramei, ne-a povestit despre vinurile si terroir-ul de Vinju Mare. Nu suntem la prima degustare cu vinurile de la Domeniile Vinju Mare, dar acum a fost o adevarata petrecere.

Cu alte ocazii am degustat surprize gen pelin sau gama premium Prince Vlad si Grande Rezerve 2001. Acum am fost privilegiati sa descoperim 2 noi game, Mirage si Divin.

Domeniile Vinju Mare la Craiova Blog Meet 130

Iata care au fost vinurile pe care le-am degustat si savurat la Craiova Blog Meet 130:

  • Riesling Italian de Vinju Mare
  • Mirage Riesling Italian sec,
  • Rose de Vinju Mare
  • Mirage Rose sec,
  • Feteasca Neagra de Vinju Mare
  • Divin Feteasca Neagra demisec.

Terroir de Vinju Mare la aniversare

Fiind vorba despre 2 game pe care nu le-am mai degustat, proprietarul Domeniilor Vinju Mare ne-a dezvaluit cateva detalii.

Mai intai despre vinurile Mirage, reprezentate de Riesling italian si Rose sec.

Am aflat apoi despre gama Divin, reprezentata cu mandrie de o Feteasca Neagra vinificata in demisec.

Aici a fost placerea colegei noastre Lenuta Neagoe sa ne spuna cateva cuvinte despre Feteasca Neagra de Vinju Mare.

Cum aceasta aniversare s-a nimerit fix de Dragobete, Lenu a venit echipata corespunzator.

Lenu, Feteasca Neagra si Dragobetele

Bineinteles ca am asociat aceste vinuri bune cu mancaruri pe masura de la Casa Universitarilor.

La vinul alb am avut un platou rece, in care au fost si branzeturi, ca tot suntem obisnuiti cu ele la degustarile de vinuri.

platou Casa Universitarilor

La vinul rose am avut un aperitiv asortat.

platou 2

Apoi am pastrat traditia de la degustari, adica sa dam noroc la rose. Hai (sa fie cu) noroc!

Hai noroc la rose!

La Feteasca Neagra am avut friptura si cartofi la cuptor, ca sa mearga mai cu spor 🙂 Asa de bine a mers, ca am uitat sa mai facem poza 🙂

Vinul preferat de la Craiova Blog Meet 130

Trebuie sa spun ca mi-au placut toate vinurile, insa pentru votul de final am stat in cumpana intre Riesling Italian si Feteasca Neagra.

urne de vot

Pai da, la final fiecare participant a votat vinul preferat, iar cei mai norocosi au plecat cu el acasa.

tragere la sorti la Craiova Blog Meet 130

Nu mi-a atras atentia pana acum vreun Riesling Italian si mi se parea mai degraba un un vin anost si fad, care nu-mi spunea mare lucru. Doar ca acest Riesling Italian de Vinju Mare m-a surprins atat din punct de vedere olfactiv, cat si gustativ.

Am apreciat aromele florale si fructate. Am recunoscut mai intai note citrice si de zarzare verzi. Apoi notele florale mi-au amintit de margarete si alte flori albe si fine, cum sunt florile pomilor infloriti primavara.

Total diferit fata de Rieslingul Italian neutru pe care mi-l aminteam eu. Sa fi contat terroir-ul de Vinju Mare, culesul tarziu sau tehnica de vinificare? Cred ca toate la un loc.

Si mai important, notele olfactive de mai sus s-au continuat in gustul vinului, fresh si revigorant.

Apreciez Feteasca Neagra de Vinju Mare de mai multa vreme, insa aceasta varianta vinificata in demisec m-a surprins olfactiv. Deci vinul n-a stat in baric, ci doar la invechire in sticle, se simteau note de vanilie. Am dat „vina” pentru acest Divin pe terroir-ul rezultat in urma padurilor de ulm, care au dat numele locului.

Denumirea de Vinju Mare vine de numele popular de vanj, o varietate de ulm cu frunzele ovale si flori verzui sau rosiatice.

De data aceasta am votat Riesling Italian de la Vinju Mare. Motivul principal a fost ca pentru prima data acest soi m-a surprins in mod placut.

Hai sa fie cu noroc si spor in continuare!

Dupa vin si mancare buna, ne-am dedulcit la tort facut de mama colegului Marian Buzarnescu. Sa traiasca Mama lu’ Marean, ca bun tort ne-a pregatit.

tort aniversar la Craiova Blog Meet 130

Am fost si noi pregatiti cu spumant brut, pe care colegele venite de curand in gasca blogoltenilor au invatat sa-l deschida.

Am facut si o poza de grupa pe scara Casei Romanescu, iar apoi ne-am miscat un pic pe ritmuri oltenesti sau internationale.

poza de grup la Craiova Blog Meet 130

Pana la urmatoarea aniversare va las cu imagini din 24 Februare 🙂

Spor sarbatoritor!

Surse foto: Xaara Novack, Dana Ilie si arhiva proprie.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.