Orez basmati brun bag azi la Miercurea fara carne, dupa ce in weekend am avut probleme cu fierea. Asa ca saptamana asta mananc si mai dietetic decat de obicei. Adica si mai putina carne, si mai multe legume si fibre.
Mic dejun multicolor
Pentru de dimineata am branzeturi Aperifrais, rosii cherry, icre si humus cu ardei copt pe paine cu maia si ceapa. Plus o mini-omleta de albusuri de ou , impopotonata cu ceapa verde si verdeturi.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 bag niste afine cu ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85% cacao. Revin si la un ceai, ca sa se mai relaxeze fierea.
Mai tarziu rontai si-un morcov, ca de cand n-am mai gasit sfecla rosie, nici morcovi n-am prea mai mancat.
Orez basmati b(r)un la pranz
La pranz ma asteapta un orez basmati brun, cu legume, pe care l-am apreciat inca de aseara. Cred ca-l asociez cu oua ochiuri moi de prepelita, ca sa dea bine la culoare. Sper ca si la fiere da bine.
Orez cu legume am mai avut, dar a fost orez alb. Din cate am citit orezul brun este mai sanatos decat cel alb, cu unele observatii.
Motivele tin de faptul ca orezul alb isi pierde prin rafinare multe dintre calitatile nutritionale. Orezul brun este mai putin prelucrat, fiind mai bogat in:
- nutrienti,
- antioxidanti,
- vitamine,
- minerale,
- fibre,
- proteine,
- grasimi sanatoase.
Cateva diferente intre orezul brun si cel alb:
- orezul brun contine de 2 ori mai mult fier, fosfor si magneziu decat cel alb,
- cantitatea de vitamine B1, B3 si B6 este de pana la 10 ori mai mare in orezul brun, comparativ cu cel alb,
- orezul brun contine si magneziu, potasiu si triptofan in cantitati generoase,
- un bol de orez brun gatit contine 206 calorii, pe cand unul de orez alb are 216 calorii.
In schim orezul alb este mai usor de digerat si nu contine acizi fitici, precum cel brun. Acesti acizi impiedica absorbtia unor minerale esentiale precum fierul, magneziul si potasiul.
Seara cred ca ma indrept spre o salata de castraveti, cu branzeturi usoare.
Pofta buna fara carne!
Update
N-am avut cartofi azi in meniu, dar daca poftiti la cartofi noi la ceaun, va poftesc si eu la Brindusa.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Arată totul bine la masa ta.
Daniel Botea
Si se completeaza bine cu cartofii tai 🙂