Citeam la Andra Ilias despre mancarurile din patrimoniul UNESCO, intre care ar fi pus si coliva romaneasca. Nu pot decat sa-i dau dreptate. Ba mai mult, dupa ce va spun povestea, vedeti coliva cu lapte in meniu.
Amintiri cu coliva
Am lucrat o vreme pentru o firma frantuzeasca din Craiova, cu patronul francez venit in Romania. Mi se pare semnificativ ce lua cu el cand pleca in Franta de Craciun: coliva, salata de vinete, icre si Zaibar 🙂
Aceste bunatati i se pareau lui reprezentative pentru Romania si dorea sa le imparta cu prietenii si familia din Franta.
Singura lui nemultumire era ca nu gasea „gateau au blé” ca sa cumpere. Cand l-am intrebat ce e aia, mi-a zis in franceza ca prajitura aia care se „imparte de pomana”, iar tu zici „bogdaproste”. Nu mai stiu cum a formulat, dar cand a zis ceva asemanator cu „bogdaproste” m-am prins ca se refera la pomana.
Prajitura de grau zicea el la coliva, asa ca vedeti si la mine in meniu o prajitura 🙂
Coliva cu lapte la micul dejun
In copilarie imi placea sa mananc coliva cu lapte si tot asa am facut si acum 🙂
Am mai avut coliva sub forma de inimioara la Miercurea fara carne, acum am savurat-o simpla, cu lapte cald. Adica tocmai buna pentru incalzirea de dimineata, dupa gimnastica de inviorare.
Am mai adaugat la micul dejun fasole batuta si zacusca, ambele pe paine Wasa si presarate cu praz.
Am mai pus si cateva masline de Thassos.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 m-am dedat la o gutuie „scrijelita” si la ciocolata neagra.
Pai daca nici acum nu-i vremea gutuilor, atunci cand 🙂
Am bagat si-un ceai cu merisoare, tot asa, pentru incalzire intr-o dimineata cetoasa si friguroasa.
Ciorba de rosii cu fidea la pranz
La pranz bag o ciorba de rosii, imbogatita cu branza. De obicei mananc cirobele de legume reci, dar acum in sezonul rece imi plac incalzite. Daca mai pun si-o branza deasupra la topit, e exact ce-i trebuie.
Se vad dreptunghiurile de branza in spate?
Seara e un meniu mai special, pentru ca avem o blogolteanca din UK revenita in vacanta in Craiova. Ne intalnim la o pizza cu bere, vin si ce alte idei ne mai vin.
Pofta buna fara carne!
Update:
Daca nu v-a ajuns prajitura de grau, va invit la un tort cu crema de nuci de la Brindusa.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Doar bunatati sa fii iubit!