Am fost si la Masterclass la Vin la Cultura, nu doar la unul, ci la mai multe. Cand v-am dezvaluit programul, stiam ca vor fi 3 masterclass-uri in fiecare zi. Mai stiam ca nu voi ajunge la toate, dar nu le-am ratat pe cele mai interesante. Interesante din punctul meu de vedere, evident.
In calitate de absolvent de Master de Expertizare Viti Vinicola si de degustator autorizat de branzeturi, vinul si branza au fost pe primul loc.
Sa va mai spun ca lucrarea de disertatie la master a fost despre asocierea vinurilor cu branzeturile? Mai bine va spun ca am fost interesat si de uleiul de masline, dar si de asocieri Mangalitza si vin. Vin mai jos detaliile.
Masterclass Eliada – ulei de masline extravirgin
„Uleiul de masline, aur lichid” a fost numele masterclass-ului si degustarii de uleiuri de masline extravirgine.
Cand a fost cursul de degustare de ulei de masline la FNDA n-am reusit sa particip, dar le-am zis craiovenilor mei de la Eliada.
Catalin Adam a fost la curs, iar acum, impreuna cu Marian Timofti, presedintele FNDA, a sustinut un masterclass la Iasi.
Pai da, Eliada este un brand romanesc de ulei de masline si de masline, cu sediul in Craiova. Catalin Adam vorbeste bine greceste si petrece mult timp in Grecia. Nu degeaba, pentru ca bate palma cu producatori si procesatori specializati in ulei de masline extravirgin. Produsul final este conceput conform cerintelor lui Catalin, apoi este livrat in Romania cu eticheta Eliada.
Eliada se ocupa mai departe de marketing si de distributia produselor in Romania. Si ce produse!
Unul dintre uleiurile de masline de la Masterclass este premiat de 2 ori:
- medalie de argint Athena International Olive Oil Competition 2023,
- medalie de aur la Berlin Global Olive Oil Awards 2023.
La masterclassul Vin la Cultura a fost o incursiune in lumea uleiurilor de masline, dar si o degustare de uleiuri de masline extravirgine.
Sunt pasionat de uleiul de masline, il consum cu placere si cu aceeasi placere invat lucruri noi despre el. Acum am invatat aplicat pe exemple de la Eliada.
Catalin ne-a povestit despre uleiul Agoureleo early harvest.
Despre polifenoli ne-a detaliat Marian Timofti.
Iar daca este ulei de masline extravirgin premiat la Atena si Berlin, cu atat mai bine 🙂
Am aflat, de exemplu, care sunt ingredientele uleiului de masline, din punct de vedere chimic.
Sa nu va mirati ca informatiile sunt in limba italiana, cursul de la FNDA a fost sustinut de lectori italieni. De-acolo si formatul degustarii.
Nu doar s-a vorbit, ci si s-a degustat.
N-am sa insist prea mult pe degustare, pentru ca vom face curand o degustare de ulei de masline in Craiova. Voi insista atunci pe tehnica degustarii si pe impresii, acum va las cu imagini de la masterclass.
Mangalitza Food Art si arta asocierii cu vinuri
Mai intai trebuie sa spun ca nu prea mananc mezeluri si salamuri. Exista si exceptii pentru produsele de calitate gen Salam de Sibiu.
E drept ca la cursul de degustator de branzeturi mi-au placut mezelurile Bresaola di Valtellina aduse de lectorii italieni. Dar n-am fost foarte interesat de cursul de degustator de mezeluri si salamuri de la FNDA.
Insa intre timp am dat peste produsele Mangalitza Food Art la Revino. Ei bine, mi-au placut toate, cu specificatia ca sunt unele mai bune decat altele.
Ca atare n-aveam cum sa ratez acest Masterclass despre produsele Mangalitza si asocierea cu vinuri.
Raul Savescu a prezentat afacerea si specificul produselor de mangalita.
Pe scurt, produse din carne de mangalita, realizate in stil italian.
Apoi am inceput degustarea si asocierea de produse de Mangalita cu vinurile propuse de Vali Tatar.
Am inceput cu un duo Culatello si slana.
Culatello a fost asociat cu Rara Neagra de la Fautor.
Apoi slana de Mangalitza s-a topit pur si simplu in gura in compania unui spumant de Cricova.
Am continuat cu Pancetta.
Adaptat la culoare, l-am asociat cu un rose de Cricova.
Am avut si 2 tipuri de salam de Mangalitza, unul simplu si unul picant.
Salamul simplu l-am asociat cu o Bravura de vin pe baza de Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz si Rara Neagra.
Iar salamul picant cu un rosu de Chateau Cristi.
La final am lasat o ‘Nduja picanta, dar nu atat de rau pe cat se obisnuieste in Italia.
A fost imblanzita de un vin Orange Traminer cu rest de zahar.
Concluzia de la masterclass: curcubeu pe cerul gurii!
Masterclass Verticala Parmigiano Reggiano
Marian Timofti, presedintele Federatiei Nationale a Degustatorilor Autorizati din Romania ne-a pregatit o surpriza.
O verticala Parmigiano Reggiano completata cu diverse bunataturi.
Uite asa aratau produsele Malandrone 1477 gata de degustare:
Apoi Marian Timofti ne-a vorbit despre Parmigiano Reggiano si despre producatorul Malandrone 1477.
Am aflat diferenta dintre Parmigiano Reggiano si Grana Padano.
Stiti cum se verifica roata de Parmigiano? Cu un ciocanel, exact ca la trenuri.
Daca zgomotul indica vreo crapatura, roata nu este pusa la maturat, pentru ca aceasta etapa ar fi afectata de bacterii.
Daca despre verticale de vinuri ati mai auzit, va recomand si una de branzeturi, mai ales cum a fost la Parmigiano Reggiano.
Branzeturi romanesti si vinuri internationale
Am incheiat cu un masterclass de branzeturi cinstite de la Zada si vinuri internationale de la Wine Doctor.
Branza merge bine cu vin si nu doar eu spun asta 🙂
Protagonistele acestui masterclass au fost colegele de la cursul de degustator autorizat de branzeturi, Cristina Dumitrescu si Dana Pop.
Mai intai Dana Pop s-a prezentat participantilor.
Cristina Dumitrescu, pe numele de cod Francesca, a preferat sa vorbeasca mai mult despre branzeturi decat despre ea.
Branza cinstita Zada este o afacere de familie care a implinit 30 de ani.
Iata care au fost branzeturile Zada pregatite de „Francesca”:
- urda dulce,
- telemea de capra, in 2 variante: simpla si cu negrilica,
- branza framantata de burduf,
- cascaval cu piper,
- cascaval cu schinduf in 2 variante de maturare.
La urda dulce Dana Pop ne-a pregatit un vin italian Passerina.
Apoi la telemeaua de capra (cu si fara negrilica) am avut un Sauvignon Blanc frantuzesc, dar nu oricare, ci chiar Le Sauvignon.
Daca nu stiti ce este negrilica si care-i treaba cu telemeaua de capra, ne-a povestit Cristina Dumitrescu.
Branza framantata de burduf s-a potrivit de minune cu un rose frantuzesc.
Am avut si eu branza de burduf de la Zada la disertatia de la master si tot cu un rose s-a asociat cel mai bine.
Cascavalul cu piper s-a combinat clasic cu un Shiraz din Africa de Sud, un vin cu note native de condiment.
Cascavalul cu schinduf a fost imperecheat cu un Primitivo italian.
N-ati auzit de schinduf si de ce merge bine cu cascavalul? Tot „Francesca” ne explica.
S-a potrivit mai bine cu cascavalul mai maturat, pe cel mai putin maturat l-a dominat.
Evident ca pe tot parcursul Festivalului de Vin si Gastronomie am degustat si alte vinuri de la Wine Doctor.
Plus toate branzeturile de la Zada.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei