Crama Vinaltus la Branzeturi cum se cuVin. Sau invers

Crama Vinaltus a gazduit editia #62 a evenimentului Branzeturi cum se cuVin. In 2015, cand am inceput degustarile, proiectul avea in vedere in principal cramele oltenesti. In partea a doua era prevazuta si vizita la cramele cu care am facut degustari la Craiova. Ei bine, cu Vinaltus am inceput direct la crama 🙂

Branzeturi cum se cuVin la Crama Vinaltus din Almaj

Crama Vinaltus la Almaj

Am mai fost la Almaj anul trecut, cand s-a inaugurat salonul de degustare si am vizitat crama. Acum, in loc sa facem degustarea Joi, la Craiova, in ultima zi de Octombrie, am desavarsit-o Vineri, pe 1 Noiembrie. Buna idee a avut Iustin Urucu, mai ales ca a doua zi n-a mai trebuit sa mergem la serviciu.

Joia ramane in continuare cea mai buna zi de degustare, insa pentru degustari in deplasare vom opta pentru zilele de Vineri.

Era deja intuneric atunci cand am ajuns la Almaj, nu se mai vedeau viile pe deal, dar le-am gasit intr-un video.

Este un „triunghi magic” intre raurile Jiu, Amaradia si Almajel, care influenteaza pozitiv zona viticola.

Daca am stabilit contextul si perimetrul, hai sa vedem ce activitati am executat la Crama Vinaltus.

Cum eu mai vizitasem locatia, cat timp Iustin Urucu le-a facut bloggerilor si invitatilor turul cramei, m-am ocupat de branzeturi. Pai da, la vinurile oltenesti am asortat branzeturi internationale din Franta, Elvetia, Romania si Italia.

branzeturi internationale

Iustin a inceput vizita in sala tancurilor de inox, locul unde poposesc prima data vinurile mesterite de el.

tancurile de inox de la Crama Vinaltus

Apoi a povestit pe indelete in sala baricurilor.

sala baricurilor la Crama Vinaltus

Dupa cum vedeti, este vorba despre baricuri din stejar romanesc.

baric romanesc la Crama Vinaltus

Apoi actiunea s-a mutat in sala principala de degustare, deja pregatita pentru oaspeti.

Crama Vinaltus, strop din soare

Dar sa vedem cu ce bunatati ne-am delectat papilele la degustarea de la Almaj.

ingredientele savuroase de la Almaj
Super degustare olteneasca si romaneasca la Almaj

Iata care au fost ingredientele unei seri de exceptie la Crama Vinaltus.

  • Cramposie Selectionata si Aperifrais Ile de France
    Corvus alb Cramposie Selectionata + Aperifrais Ile de France,
  • Rose si Brie au Bleu Ile de France
    Corvus rose + Brie au bleu Ile de France,
  • Sauvignon Blanc si Emmentaler Delaco
    Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco,
  • Feteasca Neagri si Negru de Dragasani cu Cascaval Sofia Delaco
  • Corvus rosu (Feteasca Neagra si Negru de Dragasani) + Cascaval Sofia Delaco,
  • Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon cu Grana Padano Delaco D'Exceptie
  • Demeter Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Iustin Urucu ne-a povestit despre fiecare vin, dar si despre semnificatiile initialelor i.u.s.r si i.u.s.o.

La randul meu am povestit despre branzeturile asociate fiecarui vin. Apoi am prezentat perechile savuroase pentru tragerea la sorti de la final.

Daniel Botea la Crama Vinaltus

Pai da, la finalul degustarii avem un prim feed-back, fiecare participant votand perechea vin-branza preferata.

sectii de vot
Cum a fost degustarea de la Crama Vinaltus

Am inceput cu o Cramposie Selectionata, un soi oltenesc dezvoltat in zona Dragasanilor.

degustare la Crama Vinaltus din Almaj

Cum zicea si Pastorel Teodoreanu, Cramposia are imaginea unui vin usor, de cursa lunga, fara mari pretentii:

Cercând sticluţe vechi şi azi, şi ieri,
Am dat de Crâmpoşie-ntr-o sticluţă.
Ce-i Crâmpoşia? E o ţărăncuţă,
Dar care place foarte la boieri.

Numai ca Iustin Urucu a imbuteliat in sticlele de Corvus o alta poezie despre Cramposie.

Iustin Urucu la Crama Vinaltus Almaj

Am fost surprinsi de o Cramposie Selectionata cu un corp de invidiat si un gust de „mai pune”. Cum mie imi plac mai ales vinurile albe gen Chardonnay, mai corpolente si pretabile la baricare, am fost incantat de experienta.

Branzeturile asociate, Aperifrais Provence au completat cu brio placerea gustativa.

Cu brie, dar in varianta Brie au bleu a fost intampinata urmatoare pereche de la degustare. Vinul rose obtinut din Feteasca Neagra si-a gasit perechea in branza frantuzeasca Brie, cu urme fine de mucegai albastru.

Prin traditie, la rose dam si noroc.

hai noroc la rose

A urmat un Savignon Blanc din gama Demeter, inca un vin pe gustul meu, chiar daca nu sunt un mare fan al acestui soi.

Vinul a fost asociat cu un Emmentaler, care la randul lui s-a asociat cu tricoul meu 😉

Cat timp noi degustam vinurile albe si rose, afara se pregatea gratarul.

gratar la Crama Vinaltus

Pai da, inainte de a trece la vinurile rosii superoltenesti si romanesti, ne-am intremat cu friptura si salata.

 

Iote-asa, ca sa va fac pofta, cam asa aratau „porcariile” de la masa mea.

friptura la gratar

Le-am domolit cu salata de sfecla rosie, despre care va povestesc frecvent pe la Miercurea fara carne.

salata de sfecla rosie

Dar si cu o salata de varza si morcovi.

salata de varza si morcovi

De paine nu m-am atins, am preferat sa simt gustul fripturii cat mai bine.

Si mai bine au curs vinurile dupa astfel de bunatati.

vinuri rosii si friptura

Mai intai un vin rosu Corvus obtinut din soiurile romanesti Feteasca Neagra si Negru de Dragasani. L-am asociat cu o branza romaneasca, Cascaval Sofia.

Ultimul vin al serii a fost un Demeter obtinut din Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon, un vin puternic pe care sa-l tii minte. L-am asociat cu Grana Padano din Italia si cu excelenta friptura de la gratar.

Cu asemenea bunatati, tare greu mi-a fost sa ma hotarasc care-i perechea preferata.

Iustin a inceput tragerea la sorti.

tragere la sorti

Iar fericiti castigatori au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.

castigatori fericiti

Am facut si traditionala poza de grup, de data asta in sala baricurilor.

poza de grup la Crama Vinaltus

Vinul preferat si branza preferata la degustarea de la Almaj

Cum ziceam, intre atatea super-oltenesti si super-romanesti mi-a fost foarte greu sa aleg. Batalia s-a dat chiar intre vinurile din soiuri oltenesti si romanesti.

Pe de o parte m-a impresionat Cramposia Selectionata de la inceputul degustarii. Pe de alta parte, greu sa nu ramai cu gandul la vinul rosu obtinut din Feteasca Neagra si Negru de Dragasani. Iar ultimul vin, din Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon, a ramas si pe papile si-n memorie. Pfff, greu de tot.

Insa mi-a fost mult mai usor sa ma hotarasc, cand mi-am dat seama ca putem sa cumparam vinurile direct din crama. Mi-am luat asadar pentru acasa 2 Cramposii, 1 Feteasca Neagra/Negru de Dragasani si 1 Negru de Dragasani/Cabernet Sauvignon.

Cu sufletul impacat, am votat pana la urma pentru Cramposia Selectionata.

In afara de faptul ca este un vin mai rar, mi-a placut foarte mult supriza propusa de Iustin Urucu. Adica o Cramposie Selectionata cu suficient de multa aciditate, dar si cu un corp placut.

A deschis foarte bine degustarea si povestile aferenta, dar a si topit sub aciditatea proprie bucatelele de crema de branza Aperifrais.

Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte aceasta experienta gustativa, Cramposia Selectionata a fost surprinzatoare, branza Aperifrais moale, iar perechea branza-vin ademenitoare.

Dupa cum v-am spus, am ademenit si pentru acasa 2 sticle de Cramposie Selectionata din gama Corvus de la Crama Vinaltus. Ceea ce va doresc si voua 🙂

Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Almaj.

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.