E usor sa reciclam in Romania? Teoretic da, practic ba :(

M-a pus pe ganduri intrebarea-concurs gasita la  Casuta Oliviei. Teoretic, ar trebui sa reciclam, practic nu reusim nici macar in proportie de 10% 🙁

colectare selectiva si reciclare in UE

Dar de ce reusim sa reciclam atat de putin? Cred ca aceste deprinderi vin din educatie, infrastructura si legislatie.

Educatie pentru colectare selectiva si reciclare

Este suficient sa privim chistoacele sau hartiile aruncate pe jos, ca sa ne dam seama care-i situatia. O simpla aruncare a chistocului/hartiei la cosul de gunoi nu este o prioritate pentru multi. Dar sa mai si selectam si sa reciclam?

Daca am fi fost invatati de mici ca e normal sa selectam si sa reciclam, aceasta devenea o obisnuinta, nu o raritate.

Pe de alta parte nici infrastructura nu ne ajuta foarte mult. Sunt situatii in care ai vrea sa arunci ceva la gunoi, dar nu exista cosuri de gunoi in zona. Si atunci multi aleg sa arunce gunoiul pe jos.

Ca multi arunca chiar langa cosurile de gunoi, asta este alta treaba, care ne intoarce la educatie. Iar selectarea si reciclarea necesita inca si mai multa educatie si vointa.

Plus intelegerea faptului ca resursele planetei sunt limitate iar reciclarea contribuie la protectia mediului. Acelasi mediu care ne aduce aminte de nevoia de protectie de fiecare data cand nu ninge iarna sau cand ne topim de seceta vara 🙁

Infrastructura pentru colectare selectiva si reciclare

Daca strazile ar fi curate, mai putini ar arunca gunoaie pe jos. La fel este si atunci cand reciclam. Daca reciclarea ar fi o obisnuinta, ar fi mai putini care n-ar recicla.

Faptul ca oamenii tind sa se comporte in functie de mediul in care actioneaza este demonstrat de teoria ferestrelor sparte.

Pornind de la aceasta teorie, se demonstreaza practic ca pe o strada curata se arunca mai putine gunoaie pe jos. Daca strada este deja murdara, tinde sa devina si mai murdara.

Si iar ajungem la infrastructura deficitara. Sunt suficiente cosuri de gunoi pe strada? Sunt suficiente recipiente pentru reciclare selectiva?

Aceste lucruri depind in primul rand de autoritati, care nu par foarte interesate de reciclare si mai putin de mediu. Vazand viteza cu care dispar spatiile verzi din oras, ai zice ca macar la reciclare autoritatle ar putea face mai mult.

Hai sa vedem cum stam si la legislatie.

Legislatie pentru colectare selectiva si reciclare

La sfarsitul anului trecut nu stiam ca in 2018 va veni provocarea de la Casuta Oliviei. Dar vazand standul SIGUREC de la intrarea in Auchan, am facut o trecere in revista a situatiei din Romania.

Concluzia a fost la fel de sumbra ca in articolul Oliviei. Si comparand cu alte tari in care situatia este mai buna, nici infrastructura si nici legislatia nu ne ajuta.

clasament reciclare in UE

Daca ar exista un cost in plus pentru ambalajele cumparate, asa cum este in Germania, lumea nu le-ar mai arunca aiurea. Mai degraba le-ar strange si ar recupera banii.

Este adevarat ca ar exista si unii mai comozi care nu s-ar deranja pentru costul ambalajelor. Dar dintr-o astfel de „taxa pe comoditate” s-ar strange suficienti bani incat sa apara si recipiente pentru selectare si reciclare.

Italia nu este pe primul loc la colectare selectiva si reciclare insa intr-o mica comuna cum este Tellaro, fiecare casa avea cele 4 recipiente. Iar colectarea era facuta de autoritati la modul foarte serios, existand un calendar pe zile pentru ridicarea fiecarui tip de deseu municipal.

Ok, n-avem aceasta legislatie. Insa si cea pe care o avem, nu se aplica.

Credeti ca daca ar fi amenzi mai mari si s-ar aplica, ar mai arunca cineva gunoaiele pe unde vrea? Sau ar mai pune gunoi menajer in recipientele pentru colectare selectiva?

Ce putem sa facem in conditiile existente?

E clar, cine vrea sa recicleze poate si acum, chiar daca „infrastructura” nu este incurajatoare. De exemplu, daca vrei sa reciclezi bateriile uzate, majoritatea supermarketurilor au zone de reciclare.

Exista si recipientele acelea mari despre care spuneam aici.

colectam selectiv si reciclam

Nu de putine ori am vazut masini oprindu-se langa aceste recipiente si craioveni care aduceau deseurile deja sortate pentru fiecare tip de recipient.

colectam selectiv si reciclam

La fel de adevarat este ca mai exista concetateni de-ai nostri care arunca gunoiul menajer in aceste recipiente, desi la 2 pasi sunt pubelele pentru acest tip de gunoi.

In ceea ce ma priveste, la mine la bloc pubelele de gunoi sunt inchise intr-o locatie inconjurata cu sarma. Intrarea e pe baza de cartela iar langa pubelele pentru gunoi menajer mai sunt inca 2 pentru reciclare. Una pentru PET-uri si alta pentru Hartie si Cartoane.

Nu sunt singurul care aduce pet-uri sau cartoane in cele 2 pubele pentru reciclare, acestea nefiind niciodata goale.

O alta modalitate de schimbare a obiceiurilor de reciclare are legatura cu mediatizarea. Spun pe blog de cate ori descopar un loc nou unde putem sa reciclam. Sau aplaud initiativele care ajuta la reciclare.

Merita laudati si cei care au initiative bune. De exemplu, spatiul inchis de la Asociatia Nr. 14 Mircesti, de care apartin, aduce si alte beneficii. Nu intra oricine sa rascoleasca gunoaiele, nu intra cainii vagabonzi iar cand bate vantul, gunoiul ramane in spatiul inchis.

In schimb, parintii mei locuiesc in Brazda iar pubelele sunt intr-un spatiu deschis. Suficient de deschis incat atunci cand bate vantul toate hartiile si cartoanele din pubele sunt impratiate pe strada, prin spatiul verde si prin balcoanele locatarilor 🙁

Cam asa este la Craiova cu reciclarea. Banuiesc ca nici in alte localitati din Romania situatia nu este diferita. Dar se poate schimba, daca fiecare dintre noi ne schimbam obiceiurile.

Spor reciclator!

Update:

Repet, ma preocupa intr-un grad major colectarea selectiva si reciclarea. Ca atare, va salut cu grad de Maior reciclator.

colectare selectiva

6 Comments

  1. Florina
  2. Daniel Botea
  3. Daniel Botea
  4. Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.