Siguranta auto, partea a doua

Siguranta auto, partea a 2-a se numeste acest articol. Pentru ca prima parte a fost deja 🙂

Siguranta auto

Siguranta auto 2

V-am povestit deja despre importanta centurii de siguranta. Despre centura de siguranta stie toata lumea, dar putini o folosesc. Azi am sa vorbesc despre o masura de siguranta mai putin constientizata.

Ca sa va introduc in context, am observat ca vara sunt mai multe accidente decat iarna. Desi drumurile nu sunt dificile sau alunecoase. Iar vizibilitatea este mai mare, ziua fiind mai lunga. N-am o statistica oficiala, dar cred ca este adevarat. Si chiar eu am observat ca in zilele caniculare creste si numarul accidentelor. M-am gandit prima data la acest aspect intorcandu-ma din delegatie de la Severin, pe canicula. Pana la Craiova am trecut pe langa 3 accidente intamplate pe parcursul a 90 de minute.

Mi-am adus aminte despre acest aspect atunci cand la cursul de nutritie s-a vorbit despre apa. Doamna doctor tocmai accentua faptul ca nu bem suficienta apa. Si ne-a spus ca la o deshidratare de 2% suntem predispusi sa facem accidente la volan. Care este treaba cu 2%?

Cat inseamna 2%

La o deshidratare de 2%:

  • scade atentia,
  • scade capacitatea de a aprecia distantele,
  • scade sensibilitatea vizuala.

Toti stim ca ar trebui sa bem 2 litri de apa pe zi, iar 2% ar insemna 40 ml. Adica pentru o lipsa de 40 ml apa suntem asa de expusi la accidente auto?

In realitate nevoile de apa ale fiecarui organism trebuie sa tina cont de mai multi factori (greutate, varsta, conditii de mediu etc.) Exista si o formula a necesarului de apa la adulti in functie de greutate:

Apa necesara in 24 de ore = 35 ml x kg corp.

Adica eu la 72 de kg am nevoie de 2,5 litri de apa zilnic.

Concluzie si ghici

Acum ca stiti secretul cu (lipsa de) apa la volan, va mai spun inca un mic secret. Este valabil mai ales pentru drumurile lungi. Daca va este sete la volan, cel mai bine este sa va opriti. Si sa beti apa gura cu gura, pana va trece setea.

Putem si sa ramanem la volan si dam pe gat o cantitate de apa chiar mai mare, asa din mers. Insa rezultatul este ca doar se mareste presiunea si eliminarea rapida, dar nu se potoleste setea.

Si pentru ca particip cu aceasta postare la concursul Blogal Initiative, hai sa mai ghicesc un potential client. Am zis atunci ca e prea evident, acum il nominalizez: scoala de conducere preventiva si pilotaj TitiAur.ro.

Spor si drum bun!

6 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.