Ziua sanatoasa se vede de dimineata

Hurom - storcatoare inteligente
Dar cum recunosti o dimineata sanatoasa?

Eu o recunosc zilnic, fiind mai sportiv de felul meu si interesat de sanatate si de un stil de viata sanatos.

Pentru mine ritualul unei dimineti sanatoase (de exemplu dimineata de azi) are urmatoarele ingrediente (sonore, fluide, sportive si nutritive 🙂
  • ca prin vis aud un bazait si-un glas de doamna intr-o dimineata de toamna: Este timpul sa va treziti. Este ora… Asta este! Ce sa fac, ma trezesc 🙂
  • inainte de a merge la baie, dau o fuga in bucatarie unde beau 2-3 guri de gel de Aloe Vera (suc din pulpa frunzei de Aloe Vera).
  • dupa baie, o ocheada spre cantar imi confirma ca e bine sa fac gimnastica de dimineata. Nu cine stie ce fortari, mai mult miscari de intretinere pentru articulatii decat forta. Vreo 20 – 30 de minute, incheiate cu 10 flotari.
  • odata pus sangele in miscare, ma misc mai cu talent spre bucataria din dotare  (dar mananc, nu ma fac ca mananc). Daca nu ma credeti, am o colectie de mic dejun de miercuri.
Asta-s eu, matinal si natural 🙂

Cunosc insa multe persoane pentru care singurul sport practicat este saritul peste masa de dimineata. Daca n-ati stiut, acest sport nu va ajuta sa slabiti, ci va duce spre obezitate, cu sanse crescute cu 450%. Nu trebuie sa ma credeti pe mine, intrebati-l (cititi-l) pe profesorul Mencinicopschi.

Cei care practica acest „sport matinal” invoca lipsa timpului sau faptul ca nu pot manca dimineata. Dar o cafea? Ei, pentru asta este si timp si pofta 🙂

Eu nu prea beau cafea (am baut 9 cafele in 2013 :), insa respect ritualurile fiecaruia. Si daca pentru o cafea iti faci timp si pofta in programul de dimineata, de ce sa nu incerci si un suc proaspat de fructe? Sa zicem ca n-ai timp sau chef sa rontai 2-3 mere sau o portocala de dimineata, dar un suc proaspat iesit din storcator cum ti se pare?

Eu va spun din propria experienta ca un pahar de suc proaspat, baut imediat dupa trezire, ajuta la activarea organelor interne (vezi punctul 2 din programul meu).

Poate credeti ca este acelasi lucru si cu cafeaua, dar este diferenta mare. In primul rand este o diferenta cantitativa intre o gura de cafea si un pahar de suc proaspat. Apoi un suc proaspat stors este „hrana vie”, plina de vitamine si minerale, enzime, nutrienti si antioxidanti.

N-are nicio legatura cu o placinta cu mere sau alte rontanele pregatite de obicei pentru gustare. Motivul este simplu, prin coacere se pierd enzimele si vitaminele benefice.

Enzimele sunt distruse la temperaturi de peste 40 grade Celsius iar unele vitamine (B1, B9) sunt termo-labile, fiind distruse aproape in totalitate prin coacere sau incalziri repetate. Prin prajire se pierde 70-80% din continutul de vitamina C.

Asadar un pahar de suc proaspat este mult mai hranitor decat o „gustare dulce si calda”, dar moarta din punct de vedere nutritional.

In al doilea rand dimineata este cel mai bun moment pentru a-i furniza organismului portia de vitamine.

Iar fructele si legumele crude sunt surse importante de vitamine si minerale, iar in unele cazuri (vitamina P, citrina etc.) sunt singurele surse.

Legumele si fructele acopera necesarul organismului de vitamina A in proportie de 60 – 80%.
Fructele sunt bogate in potasiu, cu rol important in functionarea celulor din inima si creier.
Atentie, vorbim despre fructe si legume crude, iar un pahar de suc proaspat „stors” pune in miscare organismul prin mecanismele aratate mai sus.

Nu va speriati daca nu le stiati. Eu le-am invatat la cursul de nutritie, insa efectele le simtiti si fara sa faceti cursul 🙂

Trebuie sa faceti insa diferenta intre fructe „stoarse” de fibre si fructe presate la rece.

Sunt multe oferte de storcatoare de fructe, inclusiv online, si ne-ar mai trebui cateva informatii pentru a-l alege pe cel mai bun.

Si daca mai demult, unii nutritionistii se temeau ca storcatoarele pot distruge structura fructelor prin vitezele mari de taiere si centrifugare, iata ca exista storcatoare cu presare la rece unde „stoarcerea” se face la viteza mica, astfel incat sa se pastreze pulpa fuctelor si implicit calitatile nealterate ale fructelor.

Aceasta „stoarcere lenta si naturala” este o presare la rece realizata la viteza mica si se poate folosi pentru fructe, legume, frunze, germeni, verdeturi sau radacinoase. „Slow Squeezing” este un sistem patentat de Hurom, brand cu traditie in ceea ce priveste storcatoarele profesionale.

Conceptul de „prelucrare lenta” o sa-l intalnim din ce in ce mai des, pentru ca este secretul unei alimentatii naturale. Doar un mic exemplu:

prelucrare lenta
Sper ca nu m-am „stors” degeaba de atatea informatii sanatoase 🙂 Mai sper ca v-am convins macar sa schimbati „sportul de dimineata” si sa nu va mai „macinati” creierul cu alte „solutii”, cand aveti solutia Hurom la indemana.

Dar inainte sa va salut, ma gandesc ca o concluzie ri(t)mata este mai usor de retinut:

Daca matinal, de-acasa,
Pleci de vitamine stors,
Faci „sport” sarind peste masa
Si nu este sanatos.

Mai bine-ai stoarce din fructe,
Pentru corpul doritor,
Vitaminele cerute,
Ajutat de-un storcator.

Nu un storcator oricare,
Ma gandesc la unul fain,
Iar raspunsul la-ntrebare

Este la... MarketOnline.
Particip cu acest articol la SuperBlog 2013.

Spor(t) sanatos!

2 Comments

  1. Marlene

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.