Ziua Independentei Poloniei – 11 Noiembrie

Despre Polonia am vorbit de curand atunci cand am inceput cursurile de limba poloneza la Centrul Cultural Polonez. Acelasi Centru de Limba si Cultura Poloneza celebreaza la Craiova Ziua Independentei Poloniei pe 11 Noiembrie.

Ziua Independentei Poloniei

Nu este prima data cand participam la aceasta aniversare. Anul trecut am avut onoarea sa fim alaturi de prietenii polonezi la mai multe evenimente. Unele au fost organizate de bloggeri, cum a fost degustarea de vinuri oltenesti si n-as fi putut sa lipsesc.

N-am lipsit insa nici de la expozitia foto, concertul simfonic si receptia oferite de Ambasadorul Poloniei la Craiova. A fost de fapt o intreaga saptamana dedicata Poloniei.

De data aceasta ne onoreaza cu prezenta domnul Andrzej Kalinowski, Consulul Republicii Polone. Iata care sunt evenimentele dedicate Poloniei:

  • Ceremonia de depunere de coroane la cele 37 de morminte poloneze din Cimitirul Catolic Craiova – ora 11:00,
  • Vernisajul expozitiei „Afisul teatral polonez”, la Teatrul Colibri – ora 12:00,
  • Spectacol sustinut de studentii si elevii care invata limba polona.

Ziua Independentei Poloniei la Craiova – legaturi istorice

Relatiile istorice intre Polonia si Romania si mai ales relatia cu Craiova au legatura directa cu sprijinul acordat refugiatilor polonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Actualul Muzeu de Arta Craiova i-a găzduit pe Presedintele Poloniei, Ignacy Mościcki si pe Maresalul Edward Rydź-Śmigły. Voi stiati despre aceste lucruri?

Polonia si-a redobandit independenta in 1918 după 123 de ani în care a fost împărtită de Austro-Ungaria, Prusia si Rusia. Sa fie oare concidenta ca 1918 a fost un an istoric si pentru Polonia si pentru Romania? Voi ce credeti?

11 Noiembrie si 1 Decembrie la Craiova

V-am spus despre legaturile istorice, mai adaug doar ca a devenit deja o traditie sa sarbatorim 1 Decembrie la Centrul Cultural Polonez.

Si mai spun ca daca vreti sa sarbatoriti Ziua Poloniei la Craiova aveti ocazia sa va invitati si prietenii Vineri, 11 Noiembrie.

Spor sarbatoritor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.