Cinque Terre si alte cateva repere pe coasta Liguriei

Dupa ce ne-am saturat de plajele din apropiere, am inceput sa exploram in jur si am ajuns la Punta Corvo. Apoi am zis sa vedem si Cinque Terre, o zona protejata in care se ajunge cu trenul.

Vernazza in Cinque Terre

Cinque Terre, aproape 3 din 5

Cinque Terre face parte din Patrimoniul UNESCO si este compus din 5 localitati diferite: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso.

Biletele de tren sunt destul de scumpe, insa cu un bilet de 16 Euro te poti plimba toata ziua intre cele 5 localitati, plus Levanto. Trenurile trec in maximum 30 de minute. Sunt si bilete valabile un anumit numar de ore, insa noi am preferat sa avem pentru toata ziua.

Si am zis sa le luam la rand, de la Riomaggiore pana la Monterosso, apoi sa mancam in Levanto. Insa planul de-acasa nu se potriveste cu realitatea din teren. La Riomaggiore erau multe zone inchise. Si chiar daca lacatele erau frumoase, am schimbat planul si ne-am dus direct la Monterosso.

Riomaggiore la Cinque Terre

Ne spusese doamna de la bilete ca primele 2 (Riomaggiore si Manarola) au zone inchise si nu se poate merge pe jos intre ele. Dar dupa ce-am vazut cu ochii nostri ca nu-i nimic de vazut, am modificat strategia.

Bine, cu ochii nostri am vazut si ca pe fiecare bilet era o parola pentru Free W-Fi Cinque Terre. Pe bilet era, in realitate nu prea. Cred ca am reusit sa ma conectez de 2-3 ori toata ziua.

Monterosso la Cinque Terre

Monterosso este mult mai mare decat Riomaggiore, cu un centru vechi plin de magazine, terase, restaurante si tot felul de suveniruri. Stradute inguste si intortocheate, o catedrala a capucinilor, mai multe plaje si… un soare stralucitor.

Cinque Terre la Monterosso

Dupa atata plimbare ne-a cam razbit foamea. Ghinion de nesansa, terasele cu pizza nu prea erau iar cand le-am gasit, nu mai erau locuri. Cum frate, sa vii in Italia si sa nu mananci pizza. Am gasit pana la urma niste mini-pizza si ne-am astamparat foamea.

mini pizza

Apoi cu burta plina, am decis sa facem o escala la Levanto, o comuna-orasel mai mare. Acolo ne-am plimbat macar pe la umbra si ne-am refugiat la o inghetata italiana artizanala.

Dupa Monterosso si Levanto, a urmat Vernazza.

Cinque Terre la Vernazza

La Vernazza era lume mai multa si plaja mai putina. Ca atare fiecare loc cat de cat umbrit era apreciat. Cand am ajuns noi in Vernazza nu era ora de plaja, asa ca am explorat.

Plaja Vernazza

Primul lucru pe care l-am vazut a fost ca aici aveai pizza la discretie 🙂 Mersi, cu burta plina n-a mai fost cazul.

Ca sa facem miscare dupa masa, am urcat in turnul din Vernazza. Cam asa se vede de sus.

vernazza vazuta de sus

Si asa se vad scarile la coborare. Partea nasoala e ca e loc doar de o singura persoana.

turnul din Vernazza

Si dupa ce-am facut pozele de sus, m-am saturat de arsita. Cand sa cobor, mai urcau cativa. Au ajuns si cand sa fac primul pas au mai urcat doi. Si inca unul. Apoi am prins momentul si-am fugit jos pe scari, la umbra turnului.

Ne mai propusesem sa vedem si Corniglia dar rapusi de oboseala ne-am oprit direct la Spezia, unde lasasem masinile.

Cum as vizita a doua oara Cinque Terre

Dupa ce-am vazut cum sta treaba, urmatoarea vizita in vacanta la Cinque Terre ar fi cam asa. La ora 10:00 as fi pe una dintre plajele de la Monterosso.

plaja la Monterosso

Pranzul m-ar gasi in Vernazza, unde as lua si masa. Apoi as mai vizita Corniglia si Manarola si m-as decide unde sa fie plaja de seara.

Dar pana la urmatoarea vizita va las cu imagini 3 din 5 surprinse in Cinque Terre.

Spor vizitator!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.