Cand v-am spus ca voi degusta noile branzeturi de la Delaco in compania unor vinuri de soi, nu v-am mintit. Evenimentul Branzeturi cum se cuVin #18 a adus impreuna branzeturile fine de la Delaco si vinurile savuroase de la Casa de Vinuri Cotnari.
Intalnirea s-a „intamplat” la cochetul Restaurant Excelsior, recent deschis pe Strada Macedonski din Craiova. Este o locatie superba pe care bloggerii au descoperit-o cu placere. Mai fusesem pe terasa insa interiorul este cu adevarat superb.
Asocierea vinurilor cu branzeturi a fost opera colegului Alin Sintimbrean. Vinurile au fost povestite de George Malutan, oenologul Casei de Vinuri Cotnari.
Tot din „intamplare”, in luna Octombrie s-au implinit 2 ani de cand am inceput degustarile Branzeturi cum se cuVin, organizate de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro
Cateva premiere la Branzeturi cum se cuVin #18
In afara de implinirea a 2 ani de degustari, atmosfera aniversara de la Branzeturi cum se cuVin #18 a fost sporita si de faptul ca ne-am intalnit chiar in seara de Sf. Dumitru 🙂
Atunci cand am ales vinurile impreuna cu Madalina Constantin, reprezentantul zonal al Casei de Vinuri Cotnari, ne-am gandit sa pregatim cateva premiere.
O premiera in sine a fost faptul ca am degustat exclusiv vinuri din soiuri romanesti.
Si daca Tamaioasa Romaneasca sau Feteasca Neagra am mai savurat, acum am avut in premiera soiurile specifice zonei: Francusa de Cotnari, Grasa de Cotnari si Busuiaca de Bohotin. Motiv foarte serios pentru ca bloggerii craioveni sa asculte cu atentie informatiile oferite de oenologul George Malutan.
Sa mai spun ca am degustat in premiera un spumant?
Va mai spun ca degustarea a avut loc in premiera la Restaurant Excelsior.
Si noutatile nu s-au oprit aici, deoarece am degustat in premiera branzeturile din gama Delaco D’Exceptie: Maasdam, Irish Cheddar si Gouda.
Tot in premiera am avut mai multe vinuri albe si rose decat vinuri rosii si de-aici si greutatea de a alege asocierea preferata. N-am fost singurul pus in dificultate, colegul Alin Sintimbrean apreciind ca a fost degustarea cu cele mai reusite asocieri de pana acum.
Ce-am baut, ce-am mancat si de ce le-am asociat 🙂
Am inceput cu un spumant din Francusa de Cotnari, pe care Alin l-a asociat cu Camembert. Este o asociere clasica intre o branza cremoasa si un vin sprintar.
Spuneam ca am degustat in premiera un spumant, ocazie cu care am aflat ca acest Colocviu la Viena este un spumant brut, natur. Ce sa mai zic, ne-am gasit si noi sa facem Colocviu de Sf. Dumitru 🙂 Mai zic doar La Multi Ani!
A doua asociere a fost intre o Grasa de Cotnari numita Colocviu la Moscova si Brie au Bleu.
Brie au Bleu este o branza superba, si cu mucegai alb si cu mucegai albastru. O branza pretentioasa, care s-a potrivit perfect cu Grasa de Cotnari. Asocierea a fost completata de covrigei frageziti cu vin alb.
Am aflat de la George Malutan ca acest soi autohton, Grasa de Cotnari, este un soi pretentios cu o pielita foarte subtire. Vinificarea in sec a fost o adevarata provocare dar si o reala incantare. Se vede si din imagini, nu-i asa 🙂
A urmat o asociere 100% romaneasca, intre o Tamaioasa Romaneasca si Cascaval Sofia.
Combinatie cea mai interesanta mi s-a parut rose-ul sec din Busuioaca de Bohotin si Maasdam. Post-gustul relativ lung al Colocviului la Paris s-a impletit perfect cu gustul delicat si usor dulce al branzei de origine olandeza. Si a fost sporit de merele Ionatan care au acompaniat asocierea.
Ca sa exprim senzatia in cuvinte, vinul a fost o calatorie (la Paris), branza o escala olandeza iar asocierea o relaxare de vacanta.
A urmat un rose demi-sec tot din Busuioaca de Bohotin, de data asta din gama Domenii, semn ca se incheiase Colocviul 🙂
Vinul a fost imperecheat cu Irish Cheddar. Dupa cum ii spune numele, este o branza de origine anglo-saxona care poate lua diverse forme. Cand proaspata, cu un gust catifelat, cand maturata si usor sfaramicioasa sau chiar maturata indelung si granuloasa. Fiind o branza atat de versatila, este savurata in spatiul anglo-saxon si ca aperitiv dar si ca desert.
Efectiv s-a topit in gura, asocierea bazandu-se pe faptul ca vinul fiind demi-sec, a fost completat de o branza desert si de struguri.
Ultima asociere a adus in atentia noastra singurul vin rosu de la degustare, Feteasca Neagra din gama Domenii.
Si chiar este vorba despre Domeniul Vladoianu. Un vin select, maturat in butoaie de stejar american medium prajit, care a incantat asistenta.
A fost acompaniat de o branza de inspiratie olandeza, Gouda, si de nuci. Nici nu se vede ca le-a placut 🙂
Iar Alin si Madalina au dezbatut indelung singurul vin rosu al evenimentului Branzeturi cum se cuVin #18 si asocierea cu Gouda.
O proba a asocierii reusite dintre branzeturi si vinuri este tragerea la sorti.
Mai intai le-am reamintit care au fost perechile vin-branza asociate. Mi se pare mie sau poftea la ele si fata impietrita din spate? 🙂
Apoi fiecare participant la degustare a votat o singura asociere. Pe care o poate castiga daca are norocul sa fie extras.
Toate asocierile au intrunit voturi, concurenta a fost acerba iar fericitii castigatori au plecat acasa cu vinul si branza din asocierea preferata.
Ne-am adus aminte sa facem fotografia de grup dupa ce plecasera o parte din colegi. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata 🙂
Asa s-a incheiat o degustare minunata. Daca nu ma credeti, aveti aici imagini de la Excelsior, de la evenimentul Branzeturi cum se cuVin #18.
Spor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
RaSto
si care ti-a placut cel mai mult?
Daniel
Cam toate dar parca Parisul a avut ceva in plus