Praz cu zeama de varza la Miercurea fara carne

Incep Miercurea fara carne din 2019 olteneste, cu un mic dejun inspirat din vacantele de iarna la tara. Cand ne trezeam noi, tata mare facuse deja focul in soba si punea paine la prajit pe plita. Langa paine (cu sau fara unt) ne astepta praz cu zeama de varza si ridiche neagra.

Praz cu zeama de varza

Azi n-am avut ridichi negre, asa ca le-am inlocuit cu masline de Thassos. Asta este, pe vremea copilariei bunicii foloseau ce-aveau prin beci. Asa ca am luat si eu masline din camara, adunate asta vara.

Painea n-am prajit-o pe plita ci in toster. Dar a fost o paine mai speciala, cu faina din grau macinat pe piatra.

paine prajita

In sfarsit, vedeta zilei, praz cu zeama de varza, se prepara foarte usor. Se pune zeama de varza, se taie prazul rondele iar deasupra se pune boia dulce. Pentru aroma am pus si un pic de piper roz.

praz cu zeama de varza

Nu se deosebeste in imagine de boia, insa se comporta diferit. Boiaua de ardei se dizolva in zeama de varza pe care o coloreaza. In schimb piperul roz pluteste deasupra 🙂

A fost buna si pe deasupra stiu de la taica-meu ca este un excelent remediu anti-mahmureala. N-a fost cazul, la mine a fost dupa alergarea de reveneala 😉

Oua incaierate cu salata de varza murata

La pranz am mancat tot ceva gen amintiri din copilarie.

Mai intai oua incaierate. Adica ceapa pusa la calit intr-un pic de unt, peste care se pun oua de tara si branza. Le „incaieri” pana cand compozitia prinde forma solida  🙂

oua incaierate si varza murata

Am acompaniat ouale incaierate cu salata de varza murata. Foarte simplu de facut. Varza murata se taie si peste ea se pune boia dulce de ardei. Si cateva picaturi de ulei.

salata de varza murata

Daca varza murata era prea acra sau prea sarata, bunica-mea mai punea si bulion ca s-o mai indulceasca.

Eu am indulcit pranzul cu o bere Tuborg Christmas Brew, ca tot suntem in zile de sarbatoare.

Seara am savurat o ciorba de cartofi. Si cu un pic de praz.

ciorba de cartofi

Apoi ma pregatesc pentru dovleac la cuptor. Ca sa fie Miercurea fara carne cu arome traditionale 🙂

dovleac la cuptor

Pofta buna fara carne si zile gustoase in 2019!

No Responses

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.