Prosti de bubuie? Despre „tarde” si persoane retarde

Ati auzit expresia „prosti de bubuie”? De cate ori in ultimele zile?

Prosti de bubuie de mai multe zile

Cand zic prosti de bubuie ma refer la punerea expresiei in practica cu „tarde”, de catre persoane retarde. Ca sa fie clar, imi place sa vad artificii de Revelion si sa aud bubuielile care ar alunga spiritele rele.

Artificii 2018

Nu-mi plac insa retardatii care continua si-n urmatoarele zile. Si nici de cei care iau hora inainte cu cateva zile. Pentru ei cred ca s-a inventat expresia „prosti de bubuie”.

Prin regiunea mea se mai zice si „prost de bouăne”. Dar prostul nu e prost destul daca nu-si da in petec chiar in noaptea de Revelion. Te duci si tu ca omul in centru. La concert, la plimbare sau macar sa te prinda Anul Nou in aer liber. Dar in loc sa te bucuri de focul de artificii organizat oficial, trebuie sa te feresti de petardele retarzilor.

Artificii 2019

Inteleg sa dai cu petarde, artificii si pocnitori de Anul Nou daca esti la tine acasa. Dar cand este ceva organizat in centru, pe langa care pârțul tau de pocnitoare este doar un fâs nereusit, nu inteleg ce sens are. N-am nimic impotriva la o „artifica” sau o faclie cu care sa marchezi momentul personalizat. Dar sa dai cu petarde sau cu pocnitoare fara sa-ti pese de oamenii din jur, mi se pare prostie bubuitoare.

Suntem deja pe 3 Ianuarie si inca se aud prosti de bubuie. Ce sa inteleg, ca s-au imbatat si-au ratat momentul la trecerea dintre ani? Pai nu este dovada clara de retard?

tarde si petarde

Mai in gluma, mai in serios, bubuielile din 31 Ianuarie sunt puse pe seama Anului Nou de pe alte meridiane. Dar la 2-3 zile dupa, cat de neted sa-ti fie creierul ca sa bubui in continuare? Si cu artileria grea din dotare. Doar nu va ganditi ca dau in amiaza mare cu vreo amarata de pocnitoare.

Tarde, petarde si persoane retarde

Daca n-ati auzit de „tarde”, asa le strigau bisnitarii prin piata. De ce? Foarte simplu. Nu oricine are voie sa vanda petarde, insa la „tarde” nu sunt interdictii. Iar doritorii de senzatii le cumpara, alimentand buzunarele bisnitarilor si spitalele. Nu platesc taxe si impozite, n-au garantie ca primesc ce cumpara si preiau toate riscurile la purtatori. Ba unii chia mai cumpara si pentru mostenitori. Sa aiba si copiii. Cum era expresia aia? Prosti de bubuie!

prosti de bubuie

Exista si situatii cand petardele sunt bune. Si nu ma refer la cele de pe centura sau de pe stadion. Am auzit ca petardele sunt folosite pentru alungarea animalelor salbatice. Cand se duc oamenii prin paduri la cules de zmeura si alte fructe de padure, se mai intalnesc cu ursul. Sau cu alte animale salbatice. Si atunci folosesc petardele, ca sa sperie animalele. Insa in padure, nu in oras. Alte animale, alta intrebuintare.

Traditii zgomotoase de Anul Nou

Traditiile zgomotoase de Craciun si de Anul Nou au legatura cu alungarea spiritelor rele. Se credea ca zgomotul facut de talangi, bice sau zurgalai, alunga spiritele rele la trecerea dintre ani. Unii au preluat traditia italienilor si prefera zgomotul paharelor de sampanie sparte dupa consumarea bauturii. Altii sparg doar sticlele de sampanie si probabil economisesc paharele. Sau poate beau din pahare de plastic si n-au ce sa sparga 🙂

In fine, focurile de artificii au devenit o traditie acceptata la scara globala. Inainte de momentul Anului Nou in Romania, urmarim la TV focurile de artificii din Australia, Dubai si alte destinatii exotice. Momente intrerupte de ai nostri prosti de bubuie in cinstea altor meridiane.

Lasand ironia la o parte, m-am bucurat de spectacolul artificiilor la trecerea in 2019. Am facut si poze la trecerea dintre ani.

La Multi Ani, 2019!

Acum le-am animat fara sonor, ca sa mai compensez din zgomot.

Am apreciat insa si bombardamentul general. Atunci era momentul lui si mi-ar fi lipsit daca nu s-ar fi auzit. Insa azi, la 3 zile dupa Anul Nou, ar fi putut sa lipseasca zgomotul din peisaj.

Precizez ca n-am nici caini sau alte animale ingrozite de zgomotele asurzitoare. Ma ingrozesc insa animalele care dau cu petarde spre oameni. Si cei care cumpara tot felul de produse de la bisnitari si pe urma se mira ca ajung la spital.

Sa fim sanatosi si sa avem un An Nou exceptional!

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.