Tobacco Spotter, aplicatia mobila referitoare la fumatul in spatii inchise

Legea 15/2016, pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a intrat in vigoare in Martie 2016. Legea interzice fumatul în toate spatiile publice închise, spatiile închise de la locul de munca, mijloacele de transport în comun s.a.m.d. Pe la sfarsitul anului 2016, desi legea fumatului era adoptata de 7  luni, am avut o surpriza neplacuta. M-am dus sa mananc o pizza si sa beau o bere, dar am plecat cu un gust amar si imbibat de fum de tigara. Ei bine, atunci ar fi fost bun Tobacco Spotter.

Tobacco Spotter

Vedeti mai tarziu care-i treaba cu spotter-ul. Ca legea nu se respecta peste tot, am vazut chiar in Parlament, acolo unde se fac legile. Daca un fost premier este surprins de camerele de vederi fumand in birou, e un exemplu prost pentru populatie. Si atunci daca sus nu se respecta legea, exista obiceiul ca si cei de jos sa fenteze restrictiile.

Daca am fi cu adevarat implicati, cea mai buna solutie ar fi sa sunam la Politie. Si sa semnalam nerespectarea legii. Dar cati dintre noi fac acest lucru?

Ce este Tobacco Spotter

Tobacco Spotter este o aplicatie mobila dezvoltata de OMS pentru a raporta situatiile in care legea fumatului nu se respecta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) impreuna cu Asociatia Româna pentru Promovarea Sanatatii desfasoara un studiu privind fumatul in spatiile publice inchise. Dar si publicitatea pentru produsele din tutun. Sunt vizate urmatoarele spatii:

  • scoli,
  • spitale,
  • locuri de joaca pentru copii,
  • institutii publice,
  • mijloace de transport in comun,
  • birouri,
  • cafenele,
  • restaurant,
  • baruri.

Cu ajutorul aplicatiei mobile Tobacco Spotter se pot raporta situatiile în care se respecta sau nu legea fumatului. Studiul se desfasoara in lunile Februarie si Martie.

Tobacco Spotter

Utilizatorii aplicatiei sunt invitati sa participe la studiu si sa completeze in aplicatie ori de cate ori observa ceva in neregula. Dar si cand apreciaza normalitatea din unele locuri.

Cum functioneaza Tobacco Spotter

Aplicatia mobila este prietenoasa, anonima si usor de manevrat. In 30 de secunde, prin 5 click-uri, poti contribui si tu la acest studiu.

Aplicatia Tobacco Spotter este disponibila atat pentru iOS, cât si pentru Android (Google Play).

Respectarea restrictiei de a nu fuma in spatiile inchise este importanta pentru sanatatea nostra. Consumul de tutun este responsabil pentru pierderea a peste 42000 de vieti in Romania, in fiecare an.

Renuntarea la fumat ar putea preveni multe boli grave. De aceea trebuie sa eliminam acest factor de risc din vietile copiilor, tinerilor si adultilor. Iar restrictia de a nu fuma in spatiile inchise este un prim pas catre acest obiectiv sanatos.

Tobacco Spotter

Vrei sa particip si tu la aceasta initiativa de sanatate publica! Descarca aplicatia si foloseste-o de cate ori este nevoie.

Spor observator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.