H20 Water la Mischii, Gogosesti si Calinesti in judetul Dolj

V-am zis deja despre H2O Water la Mischii. Ieri am luat parte la evenimentul prilejuit de finalizarea proiectului H20 (Water) – Helping To Obtain Water.

H2O Water la Mischii

Proiectul permite accesul la apa potabila din surse sigure pentru 1800 de locuitori ai comunei Mischii. Proiectul finantat de Fundatia Coca-Cola in parteneriat cu Global Water Challenge s-a desfasurat in perioada Octombrie 2018 – Februarie 2020. Proiectul a fost implementat de Asociatia CSR Nest, in parteneriat cu Asociatia Today’s Future, cu sprijinul Primariei Comunei Mischii.

S-au sapat 4 fantani de mare adancime in Mischii, Gogosesti si Calinesti, pentru a asigura accesul locuitorilor la apa potabila din surse sigure. Ca o continuare a proiectului, Primaria Mischii a construit o mini-retea de furnizare a apei in lungime de 5 km. Se vor monta astfel mai multe cismele stradale, pentru a asigura accesul mai usor in mai multe puncte ale localitatilor.

H20 Water la Mischii, apa potabila din surse sigure

Am aflat mai multe detalii despre proiect de la Primarul Comunei Mischii, Gheorghe Popa.

Primarul Gheorghe Popa despre H2O Water la Mischii

Domnul Primar ne-a povestit despre greutatile in privinta asigurarii apei potabile si despre solutiile gasite pentru a usura viata localnicilor.

Mihaela Nita, Corporate and Government Affairs Manager Coca-Cola Romania, ne-a povestit despre necesitatea proiectelor de furnizare, economisire si pretuire a apei.

Mihaela Nita despre H2O Water la Mischii

Dar si despre alte proiecte finantate in parteneriat cu Global Water Challenge.

Mihaela Nita a apreciat colaborarea dintre ONG-uri si comunitatea locala, fara de care n-ar fi posibile asemenea rezultate.

Anda Sebesi, vicepresedinte Asociatia CSR Nest ne-a povestit despre implementarea proiectului.

Anda Sebesi CSR Neste despre H2O Water la Mischii

Apoi ne-a invitat sa vedem filmul realizat cu ocazia realizarii proiectului H2O Water la Mischii.

Pentru cei mai multi dintre cei prezenti a fost o ocazie buna pentru a constientiza efortul facut pentru a rezolva nevoia de apa a comunei.

filmul evenimentelor H2O Water la Mischii

Au mai completat povestea H2O profesorul Alin Tudor, directorul Scolii Gimnaziale Alecsandru Nicolaid din Mischii.

Alin Tudor scoala Alecsandru Nicolaid

Iar preotul din comuna a incheiat evenimentul cu o pilda foarte interesanta si la obiect.

preotul din Mischii

Proiect pentru comunitate si actiuni pentru responsabilitate

De fapt la evenimentul gazduit de Caminul Cultural Mischii a fost prezenta intreaga comunitate, de la primar si consilieri, preot si postas, medic veterinar si profesori.

Astfel colegii din mass-media au aflat toate detaliile despre proiect din mai multe surse.

Sorin Boboc a explicat si partea educativa a proiectului, referitoare la utilizarea responsabila a apei.

Sorin Boboc despre H2O Water la Mischii

Este vorba despre evenimentul educativ de la Scoala Alecsandru Nicolaid, despre care v-am povestit.

Dupa atata teorie, inainte de a pleca pe teren sa vedem proiectul pus in practica, gazdele ne-au poftit la cateva bunatati marca Sas Catering.

Bunatati Sas Catering

H2O Water la Mischii si pe dealurile din Calinesti

Gheorghe Popa, primarul din Mischii ne-a spus ca pentru locuitorii zonei de deal din Calinesti, aducerea apei era o bataie de cap zilnica. Mai ales ca in acea zona majoritatea locuitorilor sunt batrani, iar apa se afla la mare adancime. Pentru a face rost de apa de baut, de udat si pentru animale, batranii erau nevoiti sa coboare in vale pentru a lua apa cu galeata.

Domnul primar chiar ne-a povestit despre o batrana care nu putea sa care atatea galeti de apa, de cate ar fi avut nevoie zilnic. Asa ca lua vaca din gospodarie, se ducea in vale s-o adape, iar la urcare se tinea de coada vacii, pentru a reusi sa urce dealul cu o galeata cu apa.

Am vazut si noi cat de greu se urca dealul, chiar daca am fost cu microbuzul. Pentru ca plouase de curand, ne-am poticnit un pic pana sa ajungem in varful dealului.

Ajunsi la putul de mare adancime din zona de deal din Calinesti, ne-am dat seama si mai bine de realitate. Drumul este pietruit si nu ne-am innamolit, asa cum pateau copii inainte. Atunci faceau cativa kilometri pe jos pana la scoala din Mischii iar drumurile erau desfundate.

Acum drumurile sunt pietruite iar accesul se face cu microbuzul scolar. Insa ce folos, daca in zona nu este apa. Am vazut multe case parasite, familii imbatranite si copii putini.

H2O Water la Mischii si ce-am simtit pe pielea noastra

Am simtit pe pielea noastra si a bocancilor cum sta treaba cu namolul. Zona in care este putul este afanata datorita lucrarilor recente de excavare si montare a cismelei.

Am fost curajos si cu inca un coleg ne-am dus sa imortalizam lucrarea.

2 curajosi la Calinesti

Asa arata in interior.

put de mare adancime la Calinesti

Si asa aratam noi cand incercam sa scapam de namolul argilos lipit pe incaltari.

argila de pe talpa

Nici nu cred ca era o dovada mai buna despre realitatea din mediul rural.

Ne-au povestit cum era altadata in zona cativa cetateni in varsta din Calinesti.

locuitori din Calinesti

Iar de la mamaie am aflat cum era cand se duceau fetele ei la scoala.

viata in Calinesti

Am apreciat ca s-a retinut si partea importanta legata de consumul responsabil de apa in cadrul proiectului H2O Water la Mischii. Primarul localitatii s-a asigurat ca cismelele stradale vor fi in dreptul unor case locuite. In acest fel nu ramane robinetul deschis iar cismeaua este permanent supravegheata.

Pentru locuitorii din zona Mischii a fost o buna ocazie pentru a-si rezolva problemele legate de accesul la apa. Iar pentru bloggerii si mass-media craioveana, o ocazie de a ne convinge inca o data despre o statistica dezolanta.

In Romania doar 60% dintre locuitori au acces curent la apa potabila. In conditiile in care, cum ne amintea Mihaela Nita,  „accesul la apa potabila provenita din surse sigure este vital pentru a asigura conditiile minime unui trai decent”.

mass media din Craiova

Pana la urmatoarele vesti pozitive, va las cu imagini din 20 02 2020 de la Mischii.

Spor responsabil!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.