Stiti deja ca sunt pasionat de Branzeturi cum se cuVin. Cum acesta este si subiectul disertatiei la Masterul de Expertizare Viti Vinicola, n-as fi putut sa ratez Revino Cheese and Wine Show la Novotel. Am fost si la debutul din Noiembrie 2019, chiar inainte de cursul de degustator autorizat de branzeturi de la FNDA.
Dar acum am revenit inarmat cu mai multa expertiza si inconjurat de colegi pasionati.
Revino la branza si vin
Ne-am intalnit mai multi colegi de la curs, am degustat si chiar am evaluat mai multe branzeturi romanesti.
Pe care le-am si asociat cu vinuri romanesti. De fapt aceasta a fost esenta evenimentului, branzeturi si vinuri romanesti, alaturi de iubitori de branza si vin.
A fost un teaser pentru un Salon de branzeturi si vinuri care va avea loc in 21-22 Noiembrie 2020.
Alina Iancu ne-a dat mai mai multe detalii despre acest eveniment, pe care abia il astept. Acum a fost doar incalzirea de iarna-primavara 🙂
Va spusesem deja de Miercuri ce branzeturi am de gand sa savurez la Cheese & Wine. Dupa cum se vede in imaginile de la eveniment, au fost si multe mezeluri. Dar respectand Miercurea fara carne, am marsat doar pe branza, vin si socializare.
In rest lume buna si produse romanesti de calitate. Am zarit-o si pe Elena Oglinda de la Wineful si m-am intalnit cu cativa prieteni pe care-i stiu din lumea vinurilor.
A propos de vin, am sa va spun cateva cuvinte si despre vinurile romanesti.
Vinuri romanesti la Cheese and Wine Show
Am inceput cu un spumant, apoi am trecut la albe: Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca.
Apoi la rosé si in final la negre, adica Feteasca Neagra si Negru de Dragasani. Vinurile romanesti de la Avincis, Bauer, Stirbey, 1000 de chipuri si Serve s-au impacat de minune cu branzeturile.
Am fost incantat de Negru de Dragasani, pe care l-am incercat cu mai multe branzeturi: branza cu chilli, branza cu nuca, branza maturata diverse perioade etc.
Branzeturi maturate unele mai bune ca altele. Dar mi s-a parut ca Negru de Dragasani s-a potrivit cel mai bine cu branza cu nuca, maturata 2 luni.
N-am mai avut timp sa aprofundez, pentru ca ma astepta un tren spre Craiova 🙂 Dar nu plec pana nu va zic si despre branzeturi.
Branzeturi romanesti la Cheese and Wine Show
Impreuna cu colegii de la cursul FNDA am evaluat mai multe branzeturi romanesti:
- La Colline – branza de capra cu trufe
- La Colline – branza de capre cu piper rosu
- Rimian – branza tip Camembert
- Tomasar – branza de vaca maturata 45 de zile
- Torockoi – Floare de Colt (Brie) maturata si extramaturata 2-3 luni
- Artesana -branza de vaca cu trufe, maturata 2 luni
- Zada – Branza de burduf, vaca si oaie
- De la Ferma – Branza de burduf, oaie
- Atelier – Hochland branza de vaca maturata cu vin rosu
- Torockoi – Branza Apuseni din lapte de vaca, maturare 3 luni
- Manufactura de Branza – Branza cu nuca, maturata 2 luni
- Tinutul Calimanilor – Svaiter de vaca, maturata 3 luni
- Mesendorf – branza de vaca maturata 4 luni
- Karpaten Milk – Tekeroy – branza de vaca maturata 6 luni
- Five Continent – Branza Horezu de oaie, maturata 12 luni
- La Colline – Branza de capra cu mucegai albastru
La evaluare ne-a surprins foarte placut Floarea de colt, cu extramaturare.
A fost curcubeu pe cerui gurii si primit nota cea mai mare la evaluare.
Mi-a placut foarte mult si Branza de Burduf de la Zada, o branza specific romaneasca excelenta, cu care putem sa ne mandrim.
Dupa cum se vede, la branzeturi maturate am avut mai multe posibilitati. Pe unele deja le stiam, iar pentru altele n-am mai avut timp sa le asociez pe indelete cu vinul 🙂
Motiv serios de Revino la Cheese & Wine in Noiembrie 🙂
Spor descoperitor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei