Mai multa mamaliga la Miercurea fara carne

S-au plans fanii ca mi-a lipsit ingredientul minune din meniu, cu m de la mamaliga. Asa ca azi avem mai multa mamaliga la Miercurea fara carne.

La inceput de pandemie am lasat-o mai usor cu mamaliga, pentru ca nu se mai gasea malai. Dar cum a reaparut pe rafturile magazinelor, o punem de mamaliga Miercurea 🙂 Dar nu oricum, ci cu o mamaliga reinterpretata si suprinzator asociata.

Mamaliga reinterpretata si beneficii sanatoase

Daca vreti mai multe idei de reinterpretare a unei mancari simple cum e mamaliga, gasiti la Oana Cuzino.

Printre beneficiile sanatoase ala mamaligii, Oana Cuzino ne spune ca este slab calorica si nu contine gluten. Are insa un continut important de vitamine si minerale: vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu si zinc.

Cand spune ca mamaliga este slab calorica, se refera la cea facuta in casa cu apa, malai si sare.

Daca puneti unt sau ulei, se schimba abordarea. Insa merita sa retineti ca mamaliga ajuta digestia si regleaza nivelul de zahar din sange. La cursul de nutritie mamaliga era definita ca „balsam pentru intestine”.

Sa revenim la meniu, insa inainte de micul dejun mi-am pastrat meniul de miscare pe timp de pandemie. Si dupa fiecare masa 🙂

Mai multa mamaliga cu branza

Aveam pofta de mamaliga cu branza, dar cum mamaliga era deja rece, am reinterpretat MBS-ul. N-am avut smantana. Insa nici n-am simtit nevoia, avand in vedere branzeturile cremoase care s-au topit langa mamaliga.

Daca va intrebati care-i reteta, am luat branza rece, am taiat-o in felii si-am perpelit-o in tigaia de clatite.

Cand a fost gata perpelita pe ambele parti, am pus branzeturile. Am mai lasat pe foc cateva minute cu capacul pus, pana cand au inceput sa se topeasca de pofta branzele 🙂

mai multa mamaliga cu branza

Daca va intrebati ce-i chestia aia portocalie, nu-i nici morcov si nici cartof dulce 🙂 Este British Cheddar. Langa ea s-a topit Brie iar un pic mai incolo branza de burduf. Le-am reunit pe toate cu o branza proaspata de la Zada, care s-a topit ca o crema.

Stiti cum era la tara cand pleca omul la camp si inainte imbuca o mamaliga rece cu ceapa si cu branza? Ei, cam asa am facut si eu inainte de a pleca la prasit urban. Doar ca la mine a fost varianta calda, iar in loc de ceapa am pus dulceata de ceapa 🙂

Nici nu mai stiu de cand n-am mai mancat ceva asa de bun, daca nu ma credeti va invit sa incercati. La voi, ca la mine n-a mai ramas nimic 😉 Nici macar crema de otet balsamic cu care am ornat farfuria 🙂

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am pastrat culoarea portocalie si am conturat-o cu ciocolata neagra.

portocala cu ciocolata neagra

Mamaliga cu mancare de verdeturi

Stiti cum se face mancare de spanac primavara? Ei bine, spanac n-am avut insa am compensat cu dragavei si loboda. A pus doamna mea si loboda verde si rosie, de acolo nuantele trandafirii din mancare.

mamaliga cu mancare de verdeturi si ou ochi

Dar inainte de asta am mai perpelit mai multe bucati de mamaliga.

Peste mamaliga am pus mancarea de verdeturi iar in top un ou ochi moale. I-am dat peste ochi cu un praf de piper alb si a fost asa de bun, ca si-acum balesc.

Seara nu mai am mamaliga, ca s-a terminat 🙂 Insa trec pe paine Wasa cu zacusca.

zacusca pe paine Wasa

Am o zacusca de vinete cu ardei copti, un pic iute, insa fara conservanti, coloranti sau aditivi artificiali.

Ca sa fie si cruditati in program, bag si o salata verde. Cu ceapa verde, marar verde si tot ce mai gasesc verde prin frigider.  Apoi pentru contrast mai adaug si branza, ca sa ceara si-un pahar de vin.

salata verde cu branza si zacusca

La branzeturi am adoptat doua tactici diferite 🙂 Pe cascavalul cu piper si pe cel cu schinduf  din plan indepartat, am pus crema de otet balsamic. Cum fac italienii din nord. Pe branzeturile maturate din planul apropiat am pus ulei, cum fac italienii din sud. De-aia am si aranjat salata asa, ca sa fie ulei de masline in sud si otet balsamic in nord 🙂

Pofta buna fara carne!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.