Despre colectare selectiva v-am mai spus cu ocazia focus-grupului din Iulie. Intre timp am mai avut cateva experiente din acest domeniu iar azi va spun mai multe despre reciclare in Dolj.
Dupa ce-am discutat si am aflat mai multe detalii despre colectarea selectiva si reciclarea in Craiova, am extins aria de acoperire.
Mai intai am fost la o actiune de colectare de PET-uri pe Jiu. Actiunea a fost chiar langa Barajul Isalnita, care se vede in imagine si care este sufocat de PET-urile aruncate in Jiu.
Aceasta a fost recolta dupa cateva ore de adunat PET-uri din Jiu si de pe maluri.
Apoi am ramas uimit de lipsa PET-urilor de pe canalele Deltei Dunarii. Desi acolo sunt mult mai multi pescari si mai multe canale, uite ce posibil si asa. Daca la altii se poate, inseamna ca la noi trebuie mai multa informare, implicare si educatie.
Cu aceste exemple in minte am venit la intalnirea despre reciclare in Dolj, in cadrul proiectului Azi pentru maine in comunitate.
Reciclare in Dolj, Azi pentru maine in comunitate
Fata de intalnirea de data trecuta, singurele schimbari in Banie sunt containerele ingropate. Au aparut doar la inventar, inca nu sunt date in exploatare. Iar restul recipientelor pentru reciclare sunt pline in continuare 🙁
Asa ca am fost curiosi sa vedem cum este situatia in restul localitatilor din Dolj. Intalnirea a fost moderata de Anda Sebesi si Sorin Boboc de la CSR Nest.
In conditii de pandemie, cu masca pe figura si distantati corespunzator, a fost un schimb interesant de informatii.
Organizatorii de la CSR Nest au inregistrat pe reportofon toate interventiile. Nu doar de la noi, ci in toate intalnirile pe care proiectul le genereaza in partea de Sud a Romaniei. Asa se aduna experiente diverse, propuneri si solutii care se vor regasi in ghidul de buna practica destinat cetatenilor.
Concluzii
Cu aceasta ocazie am aflat ca in Dolj exista si cateva localitati in care modelele de colectare selectiva si reciclare au fost urmate de comunitati. Cu o floare nu se face primavara, dar exista speranta ca informarea si implicarea isi arata roadele.
Am aflat si despre multe locuri din mediul rural in care nici macar nu sunt ridicate gunoaiele. Acestea sunt aruncate la marginea satelor si acolo raman, ce sa mai vorbim despre colectare selectiva. Insa daca exemplele de buna practica si avantajele pentru comunitati ar fi preluate si-n alte parti, ar fi deja un prim pas spre normalitate.
Asta isi propune proiectul Azi pentru maine in comunitate, finantat de Fundatia Coca-Cola, prin The New World Program, in parteneriat cu Global Water Challenge.
Spor reciclator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei