Am participat saptamana trecuta la conferinta de presa dedicata unor proiecte realizate de AROTT. Este vorba despre siguranta copiilor intr-o abordare transfrontaliera. Proiectele sunt finantate prin fonduri europene in cadrul programului Interreg V-A Romania – Bulgaria.
Au fost 2 proiecte interesante, ambele vizand copiii si siguranta lor, insa in abordari diferite, pentru grupuri tinta diferite.
C.A.R.E. – prevenirea riscurilor in situatii de criza
Acest proiect este dedicat copiilor cu varste intre 5 si 7 ani, iar modalitatile de adresare sunt specifice acestei varste. De exemplu, riscurile pe care le pot infrunta copiii vor fi povestite pe intelesul lor cu ajutorul teatrului de papusi.
Vor fi 4 spectacole in Bulgaria si 4 in Romania, punandu-se in scena informatiile rezultate in urma unor cercetari transfrontaliere. Experti de la Crucea Rosie, ISU, profesori si omologii lor din Bulgaria au identificat riscurile si felul in care pot fi evitate.
Copiii vor intelege cu ajutorul pieselor de teatru de papusi care sunt aceste riscuri.
Mai departe, cu ajutorul unor puzzle-uri, copiii, educatorii si profesorii vor recunoaste:
- calamitatile,
- cine vine sa-i ajute in caz de calamitate,
- ce trebuie sa faca pana la sosirea ajutorului.
In cadrul proiectului va fi realizat si un produs educational multimedia. Este vorba despre un film in 4 parti, care va trata urmatoarele calamitati:
- cutremure,
- incendii,
- inundatii,
- seceta,
- pandemii.
Si aici, mesajul transmis se imparte in 3 directii:
- ce se intampla in cazul unei astfel de calamitati,
- ce trebuie sa faca,
- ce nu trebuie sa faca.
Pe baza tuturor materialelor si a experientei comune din proiectul transfrontalier, se va realiza un ghid pentru gestionarea crizelor care sa-i ajute pe educatori, profesori si pe copii.
Ghidul va fi apoi disponibil pe site-ul proiectului C.A.R.E., putand fi folosit si de scolile sau gradinitele care nu sunt implicate in activitatile de acum.
Siguranta copiilor in abordare transfrontaliera
Al doilea proiect care a fost prezentat este dedicat elevilor de liceu. Astfel, elevii din 10 licee din judetul Dolj vor fi instruiti pentru a face fata unor calamitati naturale de tipul incendiilor si inundatiilor.
Informatiile primite au fost realizate cu ajutorul unor experti in managementul dezastrelor naturale, in urma unor intalniri cu specialisti ISU, Crucea Rosie, profesori s.a.
Pentru liceele din Bailesti si Calafat se va realiza un training cu profesorii si cu 200 de elevi.
In cadrul trainingului cele 2 licee vor primi fiecare cate 25 de truse de prim-ajutor care vor fi folosite astfel:
- exercitii de prim-ajutor sub indrumarea expertilor,
- folosirea in cadrul unor competitii intre licee pe baza acordarii primului ajutor in urma unor inundatii sau incendii,
- trusele vor ramane in licee, pentru a fi folosite in caz de necesitate.
Chiar daca nu toate liceele pot participa la aceste activitati, materialele de informare si ghidurile rezultate vor fi incarcate pe site-ul SafetyRoBg.eu
Site-ul ofera informatii in limba bulgara, romana si engleza. Are si un forum pe care se pot „incinge discutii” pe temele abordate.
A propos de forum, experientele capatate in urma desfasurarii proiectului in Romania si Bulgaria vor fi diseminate transfrontalier in cadrul unui forum international Romania – Bulgaria.
Nu sunt primele proiecte AROTT pe care le urmaresc. Au mai fost proiecte transfrontaliere in domenii precum turism pentru varsta a treia sau industrii creative, dar si in alte domenii. Precum promovarea vinului si a turismului.
Spor informator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei