Tocmai va spuneam despre Bulgaria si vinurile bune pe care le-am baut la vecinii de peste Dunare. Mi-am adus aminte ca inainte de a pleca la Varshets am participat la lansarea altui proiect Interreg RO-BG in Craiova. Sommilabour este un proiect transfrontalier cu implicatii in in domeniul vanzarii, ofertei si promovarii vinului.
Proiectul isi propune cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in regiunea transfrontaliera Ro-Bg in domeniul viti-vinicol.
Astfel, in cadrul proiectului se vor organiza cursuri gratuite de somelier si ghid de vinuri. Investitiile in capitalul uman si in mobilitatea fortei de munca urmeaza sa-si arate roadele dupa incheierea proiectului.
Proiectul transfrontalier Sommilabour RO-BG
Partenerii proiectului sunt Asociatia National Wine din Suhindol, districtul Veliko Tirnovo si ARoTT Craiova (Asociatia Romana pentru Transfer Tehnologic si Inovare).
Printre activitatile proiectului se numara crearea unui centru transfrontalier de instruire pentru somelieri si ghizi de vinuri. Acesta va fi in orasul turistic Veliko Tirnovo si va avea sali de instruire si o sala de degustare complet echipata.
In ceea ce priveste instruirea, se lucreaza la realizarea unui dictionar de termeni specifici pentru somelieri. Dictionarul va fi redactat in limbile romana, bulgara si engleza.
Cursul gratuit pentru somelieri va avea 4 module cu urmatoarele tematici:
- Abilitatile somelierului. Analiza senzoriala a vinurilor.
- Metode de pregatire si prezentare a vinurilor pentru servire.
- Recomandari privind alegerea vinurilor in acord cu preparatele. Rolul somelierului.
- Promovarea brandurilor specifice in domeniul vinurilor.
Cursul gratuit pentru ghizi de vinuri va avea tot 4 module, cu urmatoarele teme:
- Caracteristicile pedo-climatice ale podgoriilor din arealul dunarean. Producerea si pregatirea strugurilor pentru vinuri.
- Tipuri de vinuri ce se obtin in podgoriile amplasate pe cele 2 maluri ale Dunarii. Soiuri specifice. Inovare, tehnologii si tentinte noi in productia de vin.
- Protectia juridica a viei si vinului. Legislatia romana si bulgara in sectorul vinurilor, in acord cu reglementarile Uniunii Europene.
- Producatori si crame din zona transfrontaliera Romania-Bulgaria. Elemente de marketing si turism viti-vinicol.
Atat modulele pentru somelieri cat si modulele pentru ghizi de vinuri vor fi realizate in limbile romana si bulgara.
De cele 8 sesiuni de instruire in domeniul degustarii vinului si a turismului viti-vinicol vor beneficia 225 de persoane. 120 de tineri din Bulgaria si 105 tineri din Romania.
Informatiile despre cursuri, cursanti si dictionarul frazeologic se vor regasi pe site-ul proiectului, Wineskills.eu.
Lansarea proiectului Sommilabour la Craiova
La lansarea proiectului Sommilabour au fost prezenti la Craiova si partenerii din Bulgaria. Dupa prezentarea proiectului, am dezbatut principalele activitati si am ascultat opiniile celor prezenti.
Un punct de vedere a fost despre organismele care acrediteaza activitatile de somelier. George Ignat, somelier pe care l-am cunoscut aniversarea Winelover, ne-a povestiti despre Wine & Spirit Education Trust. WSET este scoala engleza pentru sommelieri, orientata catre vinurile internationale.
Nicolae Giugea, vicepresedinte ADAR, ne-a spus despre cursurile pe care le face Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania. Si despre cei 25 de ani de activitate ai ADAR. Nicolae Giugea si-a aratat disponibilitatea de a se implica in buna functionare a proiectului Sommilabour. Mai ales ca este vorba despre vinuri romanesti si bulgaresti din zona transfrontaliera.
Cu aceasta ocazie am aflat ca in Romania, fondurile europene in domeniul viti-vinicol au fost atrase intr-un procent care depaseste 100%. In sensul ca au fost atrase sume suplimentare din alte domenii conexe, in care n-a fost interes. Rezultatul se vede in aparitia multor crame si vinuri de calitate in Romania.
O perspectiva blogosferica despre proiect
Alaturi de bloggerii din Craiova ne-am bucurat la degustari de multe vinuri bune romanesti. De exemplu la degustarea cu cramele Histria si Budureasca, am primit informatiile de la George Ignat.
Iar la degustarile cu Samburesti si Vinju Mare ne-au bucurat informatiile obtinute de la Nicolae Giugea.
Pentru ca lansarea Sommilabour a avut loc chiar de Sf. Nicolae, va fac un cadou. Doua articole de blog despre WSET si ADAR, scrise de prietenul Razvan Stoenescu. Acesta este atat membru ADAR cat si cursant WSET.
Revenind la proiect, toate bune si frumoase, mai putin limita de varsta de 29 de ani.
Probabil ca pasiunea pentru turism poate incepe la aceasta varsta. Insa vinul bun este apreciat odata cu inaintarea in varsta. Asa cum un vin maturat isi arata splendoarea dupa mai multi ani, la fel este si cu oamenii. Incep sa aprecieze vinurile abia la maturitate 🙂
Trecand de la blog la site-ul Wineskills, sper ca aceasta sa contina si o rubrica de blog. In aceasta rubrica bloggerii participanti la cursuri ar putea sa-si povesteasca experientele.
Abia astept noi informatii despre Sommilabour. Pana atunci, va las cu imagini de la lansare.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei