Chiftele de cartofi la Miercurea fara carne

In weekend am bucatarit niste bunatati de inspiratie poloneza alaturi de Chef Lorek. Azi am adaugat ceva din meniul de-atunci si am facut chiftele de cartofi in stil oltenesc.

Meniu consistent pentru de dimineata

La micul dejun am avut ciuperci umplute, guacamole presarat cu praz pe paine Wasa si un pahar de chefir.

Ciupercile le-am copt aseara. Prazul a forfotit in sucul ciupercilor, apoi am pus cascaval, usturoi si smantana.

ciuperci umplute cu praz usturoi cascaval si smantana

Azi doar le-am incalzit si le-am savurat 🙂

mic dejun

Sa va spun si despre extremele din farfurie.

In stanga este guacamole pe paine Wasa, cu praz presarat deasupta. Mai sus un pahar de Kefir, tocmai bun pentru flora digestiva. In partea de joc a ciuperci este un castravete taiat, cu piper roz presarat.

Am ajuns si la zona rosie 🙂 Eu nu prea mananc dulceata nici pe paine, asa ca am inlocuit-o cu ceva din meniul polonez. Pentru ca mi-a mai ramas sos de zmeura, am pus unt pe paine Wasa si zmeura deasupra. Apoi aschii de cascaval  si am ornat cu menta. Foarte bine se completeaza grasimea untului cu aciditatea sosului de zmeura.

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am bagat struguri de la tara cu ciocolata neagra Heidi Dark Extreme.

ciocolata neagra Heidi Extra Dark si strugure de la tara

Chiftele de cartofi la pranz

La pranz am facut chiftele de cartofi, dar un pic diferite fata de reteta din weekend. In sensul ca am impartit cartoful dat prin razatoare in 2 parti. O parte am facut-o cu pesmet in loc de faina. Iar cealalta parte cu malai in loc de faina. Cum eu sunt mare fan branza, am adaugat-o si pe ea in compozitie. Iar in loc de ceapa am folosit praz, ca sa dau cartofilor polonezi o tenta olteneasca. In rest am respectat reteta.

chiftele de cartofi la copt

Adaptarea la POLTENIA a continuat si la copt. Am facut „chiftelele” mai mici si nu le-am mai prajit in ulei, ci le-am copt in tigaia de clatite.

chiftele de cartofi cu malai si pesmet

Va place cum au iesit?

chiftele de cartofi

Salata orientala cu praz

Ce salata s-ar potrivi mai bine chiftelelor de cartofi? Pai ca sa fie cartofi pana la capat, am facut o salata orientala. Ou aveam deja in chiftele, asa ca la salata am pus un pic de mustar in loc de ou. Si praz pe langa ceapa. Sa stiti ca nu doar din mandrie olteneasca mananc foarte mult praz, ci pentru beneficiile prazului pentru sanatate. Nu trebuie sa ma credeti pe mine, ci pe Oana Cuzino:

  • te ajuta sa slabesti,
  • are efect antiinflamator si antimicrobian,
  • scade riscul de probleme cardiovasculare.

Pentru ultima masa a zilei am o supa crema de radacinoase, presarata cu crutoane, branza si piper rosu. Branza din plin, ca sa mearga si-un pahar de vin. Vine si poza mai tarziu.

Iar mai pe seara, cand incepe meciul de fotbal al nationalei, merge bine si o bere cu alune.

Pofta buna fara carne!

Update: eu v-am facut pofta de ciuperci cu praz, olteneste, Raluca va pofteste la bunatati italiene: Focaccia cu ciuperci si spanac.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.