Galeria si protestatarii „Jos Pandemia!”

Ma asteptam ca Miercuri seara sa fie mai putini protestatari la mitingurile pentru „libertate” si anti „dictatura”. Voi dezvalui ghilimelele mai tarziu, acum sa explic asteptarea. A fost meci de fotbal, fratilor! Nu zic ca toti „protestantii” fac parte din galerii sau ca au microbul nationalei de fotbal. Dar cred ca majoritatea fac parte din galeria celor care pun pe primul loc placerea/neplacerea personala, la mare distanta de situatia generala.

am calcat pe bec. Craiova spre scenariul rosu Galeria protestatarilor

Galeria protestatarilor, redusa la 2 caracteristici

Dupa parerea mea cei care protesteaza au cel putin 2 caracteristici comune, desi profilul lor este foarte diferit. Prima caracteristica apartine persoanelor nemultumite, chiar daca nemultumirile pot fi reale sau doar inchipuite.

Nu cred ca este cineva multumit pe timp de pandemie. Insa unii isi evalueaza nemultumirile in raport cu situatia generala, altii le vad doar prin prisma personala. Si se simt datori sa le comunice si celorlalti.

Paradoxal, de aici vine si a doua caracteristica, „miserupismul” fata de ceilalti. Pe primul loc fiind placerile sau nemultumirile personale, mai putin conteaza faptul ca pot alimenta pandemia sau ca pot genera victime colaterale.

Pentru unii pandemia nu exista, deci galeria striga „Jos Pandemia”. Ca atare nu exista nici riscul de contaminare a celorlalti, de ce-i aratam noi cu degetul? „Facatura” asta pandemica trebuie „pedepsita”, asa ca medicii care lupta in prima linie au fost „demascati” drept criminali. Nu peste tot, dar am vazut ca exista si astfel de deviatii.

S-ar putea sa ma insel, nu generalizez la modul absolut, pentru ca am vazut si persoane cu masca la proteste. Cred ca sunt si persoane de buna credinta, insa nu ies in evidenta.

Un exemplu care nu este singular

Acum sa nu credeti cumva ca sunt impotriva protestelor sau ca nu exista persoane indreptatite sa protesteze.

Am sa dau exemplul celor din HoReCa, pe care pandemia i-a adus la limita supravieturirii.

Unii au inchis, altii supravietuiesc cu greu. Poate unii dintre ei au fost si la protestele trecute, in semn de solidaritate cu „Justitia”. Iar acum, cand abia supravietuiesc, vad ca solidaritatea a fost unidirectionala. In Justitie si-n alte zone de stat sunt in continuare sporuri babane, in timp ce ei mor de foame in privat.

E doar un exemplu, nu este singura discrepanta si nici singurul domeniu afectat.

A propos de stat, printre protestatari sunt si bugetari, care n-au intrat in somaj tehnic si nici nu si-au pierdut slujbele. Leafa merge in continuare in pandemie, indiferent daca activitatea generala a fost diminuata. Dar si ei sunt nemultumiti, pentru ca „dictatura” le ingradeste libertatile individuale de toate felurile.

Galeria si tipologia

N-am fost la proteste ca sa-i ascult, dar am inteles cate ceva din ce-am vazut prin postarile lor. Nu cred ca stiu toate tipologiile participantilor la proteste, dar nici nu mi-am propus. Insa am remarcat cateva, cu observatia ca e doar o mica parte, insa mai vizibila.

Unii dintre ei sunt antivaccinisti, dar striga „Jos Pandemia!”

Specialistii, oameni de stiinta, candidati la Nobel, toti vad vaccinul drept singura speranta care sa ne readuca la o viata cat de cat normala. Ii cred mai degraba pe specialisti, decat pe cei care sunt anti-vaccinare si asteapta ca pandemia sa dispara luata cumva pe sus de Sfantul Duh.

Altii au imbratisat teoria conspiratiei si-ti vorbesc in lozinci preluate de pe Facebook, nevrand sau neputand sa raspunda la intrebari simple legate de realitate.

Bineinteles ca si interlopii pe care i-am vazut la TV protestand sunt nemultumiti. Serios, chiar le sunt afectate „afacerile” de atatea restrictii, mai ales pe timp de noapte.

Sa-i mai amintesc pe adolescentii suparati pe inchiderea barurilor si pe stingerea la ora 22:00 (sau mai rau, 20:00 in weekend), care le-au dat viata peste cap?

Azi fiecare are in cap un alt concept de libertate si de dictatura, indiferent daca are legatura sau nu cu realitatea. Sau cel putin cu legea.

Imi asum libertatea de a incheia aici lista incompleta cu galeria celor nemultumiti de dictatura pandemiei.

Libertate si dictatura

Am ajuns in sfarsit la aceste cuvinte, pe care fiecare dintre noi pare ca le simte altfel in ultimele zile.

Pentru multi care au trait in dictatura comunista, restrictiile de acum par simple glume, mai proaste decat cele cu Bula sau Gâgă. Pentru altii, obisnuiti cu cei 30 de ani de dupa 1990, restrictiile inseamna dictatura.

Sa fie clar, sunt de acord cu protestele prin care cei nemultumiti sa-si faca auzite vocile. Dar sunt impotriva violentei, a distrugerilor si a incalcarii legii.

As privi cu simpatie un protest la care majoritatea participantilor:

  • poarta masca,
  • respecta restrictiile legate de distantare sociala,
  • isi striga nemultumirile in mod civilizat.

N-am vazut asa ceva, ci mai degraba galeria de agenti transmitatori care ne ingradesc libertatea de a iesi mai repede din pandemie.

A propos de pandemie, nu vreau sa inchei intr-un ton pesimist, ci mai degraba optimist:

In loc de concluzie

Azi e 1 Aprilie, speram totusi sa nu fie pacaleala promisiunea cu transparentizarea locului din lista de asteptare la vaccinare.

Ca sa mai si glumim, probabil ca Gheorghita s-a gandit ca n-o sa-l creada nimeni in prima zi, asa ca mai avem de asteptat pana pe 6 Aprilie. Sau 15 Aprilie. Sau cine stie, poate ne da vestea buna de Sf. Gheorghe, biruitorul balaurului numit pandemie?

Spor vindecator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.