Astmul, mituri si adevaruri de Ziua Mondiala a Astmului

Ca tot e Miercuri, v-am mai spus in astfel de zile ca urzicile, mugurii de bambus sau halo-terapia pot ameliora simptomele astmului. Azi e si Miercuri si 5 Mai, asa ca tratam astmul prin prisma miturilor si adevarurilor.

Ziua Mondiala a Astmului 2021

Ziua Mondiala a Astmului, 5 Mai 2021

Societatea Romana de Pneumologie (SRP) marcheaza Ziua Mondiala a Astmului pe 5 Mai. Tema anului 2021 este Mituri si adevaruri despre astm, fiind al cincisprezecelea an consecutiv cand astmul este adus in atentia publicului din Romania. Prejudecatile legate de aceasta afectiune impiedica de multe ori tratamentul bolii, astfel incat informatiile reale sunt foarte importante.

Ziua Mondiala a Astmului a fost marcata prima dat in 1998, in Spania, la Barcelona. De atunci 35 de tari au aderat la aceasta initiativa.

Am marcat ziua de 5 Mai urmarind conferinta de presa a SRP. A fost un eveniment online in cadrul caruia specialistii din domeniu au demitizat fake-news-urile care circula despre astm. Dar nu numai, subiectul fiind tratat in contextul pandemiei si al tehnicilor actuale de catre:

  • Prof. Dr. Roxana Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie (SRP),
  • Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie si Ventilație Non-Invazivă din cadrul SRP,
  • Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, directoarea Scolii SRP.
  • Prof. Dr. Cristian Oancea, manager Spitalul Victor Babes Timisoara,
  • Radu Ganescu, presedinte COPAC (Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania).

Astmul in 7 mituri si adevaruri

1. Astmul este o boală a copilariei, care la maturitate dispare.

Adevarul: Vorbim despre astm, vorbim despre o afectiune cronica. Un pacient diagnosticat in copilarie cu astm il va avea pana la batranete. In adolescenta simptomele se pot ameliora sau chiar pot sa dispara, insa trebuie avut in vedere ca poate sa reapara in orice moment al vietii.

2. Astmul este o boală infectioasa.

Adevarul: NU este o boală infectioasa, desi infectiile respiratorii (cum sunt racelile sau gripa) pot determina aparitia crizelor de astm (exacerbari).

3. Persoanelor afectate de astm le este interzis sa faca efort fizic sau sport.

Adevarul: in conditiile unui astm controlat, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot face efort fizic si chiar pot sa practice cu succes si in siguranta sporturi de performanta.

4. Astmul poate fi controlat doar cu doze mari de corticosteroizi.

Adevarul: cel mai des, astmul este controlat cu doze reduse, minime de corticosteroizi.

5. Medicatia contra astmului creeaza dependenta.

Adevarul: nici folosirea inhalatoarelor si nici administrarea medicamentelor impotriva astmului nu dau dependenta. Administrarea medicatiei si in perioadele in care simptomele nu sunt prezente este o necesitate, nu o manifestare a dependentei.

6. Dacă nu am respiratie suieratoare, nu am astm.

Adevarul: respiratia suieratoare (wheezing-ul) se produce din cauza aerului care trece printr-o cale respiratorie ingustata si este un simptom comun al astmului. Uneori el poate fi auzit doar cu ajutorul stetoscopului.

7. Crizele de astm sunt episoade de anxietate, totul este doar in capul tau.

Adevarul: astmul este o boala cronica, ce apare in plamani, nu in cap. In timpul crizelor de astm caile respiratorii se inflameaza si fac dificila respiratia. Pacientii pot avea factori declansatori diferiți, inclusiv stresul si emoțiile negative, acesta fiind singurul sambure de adevar din mit.

Facem o recapitulare cu exemple demitizatoare?

De la teorie la practica

In cadrul conferintei de presa dedicata Zilei Mondiale a Astmului s-au lansat si cateva aplicatii practice.

Prof. Dr. Roxana Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie a anuntat lansarea pe 5 Mai 2021 a unei platforme informative si educative. Casa Pneumologilor Romani va reuni cea mai mare comunitate a pacientilor cu afectiuni respiratorii cronice.

Aici gasiti informatii medicale pertinente, validate de specialisti recunoscuţi in patologiile respiratorii, dar si 2 instrumente noi si utile:

  • Harta pneumologilor romani,
  • Aplicaţia Navigator.

Harta va permite utilizatorilor site-ului sa gaseasca cei mai apropiati specialisti. Dupa ce harta va fi completata, va fi activata si aplicatia Navigator. Cu ajutorul Navigator se pot programa consultatii la medicii pneumologi inscrisi in platforma. Programarea se poate face apeland un call center la numarul 0219904, de Luni pana Vineri intre orele 09:00 – 18:00. Programarile se pot face atat in centrele medicale de stat, cat si in centrele private.

Consultatiile pot fi gratuite, daca centrul are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacientul are bilet de trimitere de la medicul de familie. Consultatiile pot fi contracost in care centrul medical nu are contract cu Casa sau daca nu exista trimitere.

Primul studiu de prevalenta a astmului in Romania

Aplicatiile de mai sus vor fi completate in perioada Iulie 2021 – Decembrie 2022 de un studiu de prevalenta a astmului. Este primul studiu de acest fel din Romania, care vizeaza adulti de peste 18 ani din mediul urban si rural. Studiul se va baza pe chestionare individuale tip ECRHS (European Community Respiratory Health Survey) si pe examinari medicale de specialitate.

Obiectivele studiului se refera la:

  • obtinerea unor date actualizate despre pacientii cu astm bronsic din Romania,
  • realizarea de analize comparative la nivel european si global,
  • fundamentarea si dezvoltarea unei strategii de sanatate pe termen mediu si lung,
  • impulsionarea accesului pacientilor cu astm bronsic la servicii medicale adecvate si tratament,
  • imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu astm prin diagnosticari precoce si precise.

Astmul, GINA, NICE si terapie biologica

Cu ocazia conferintei de presa am aflat si despre cativa termeni noi.

GINA se refera la Global INitiative for Asthma.

NICE, National Institute for health and Care Excelence, are un ghid reamintit de Prof. Dr. Cristian Oancea pentru bunele practici si in materie de Astm.

NICE

Terapia biologica se refera la utilizarea de anticorpi monoclonali. Nu sunt in domeniu, nu insist pe acest subiect, dar daca va intereseaza cautati pe Google dupa aceste cuvinte cheie: „terapie biologica” si „anticorpi monoclonali”.

Concluzia zilei este ca astmul reprezinta o problema majora de sanatate la nivel global. Chiar daca astmul nu poate fi vindecat, cele mai severe manifestari ale sale – crizele de astm sau exacerbarile – pot fi reduse si prevenite.

Conditia este un dialog permanent cu medicul, diagnosticare precoce si tratament adecvat. Din pacate nu este atat de simplu, pacientii fiind reticenti in fata medicilor si a medicatiei permanente.

Astmul, pacientii si medicul

Din pacate astmul poate ucide daca nu este tratat corespunzator.

Astmul poate ucide

Spor intelegator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.