vin

Demeter, despre vin cu Iustin si Achim

Demeter (Demetra) este zeita agriculturii din mitologia greaca. Dar si numele gamei de vinuri Super Oltenesti realizate de Iustin Urucu din plantatiile de la Almaj.

Demeter i.u.s.o

Abia am zis ca reVin degustarile Branzeturi cum se cuVin, ca am mai fost la o degustare in Craiova. Acum protagonistii au fost Iustin si Achim.

Iustin si Achim

Demeter, inapoi la origini

Revin la inceputurile degustarilor Branzeturi cum se cuVin, cand, la prima editie din 2015, au fost alaturi de noi si Achim si Iustin 🙂

Branzeturi cum se cuVin

Acum a fost vorba despre degustarea unor vinuri de autor, Iustin Urucu punandu-si in valoare experienta de 22 de ani de oenologie la nivel inalt. Experienta lui, combinata cu roadele plantatiei noi din dealurile Almajului, ne-a dat ocazia degustarii celor mai noi vinuri din gama Demeter.

Am degustat primele vinuri de Almaj in pandemie, cand au mers de minune la pescuit si relaxare la Eselnita.

vin de Galla in mini vacanta la Eselnita

Acum este vorba despre vinuri premium, cupaje intre soiuri romanesti si internationale, gandite de Iustin Urucu pentru a pune in valoare vinuri s.o. Daca nu stiti ce inseamna Demeter i.u.s.o, sunt initialele Iustin Urucu Super Oltenesti.

Dar cel mai bine sa-l auzim pe Iustin.

Informatiile de la producator au fost completate cu detalii delicioase de somelierul Laurentiu Achim Avram.

Cele 3 vinuri „super oltenesti” au fost reprezentate in ordine de urmatoarele cupaje:

  • Feteasca Regala, Feteasca Alba si Sauvignon Blanc,
  • Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon,
  • Feteasca Neagra si Merlot.

Cupajul alb din 2020 a mers foarte bine cu branzeturile de la Delaco.

branzeturi Delaco

Pai na, fan branza 🙂 Dupa ce le-a povestit la noi la degustare, le-am savurat acum si-n deplasare.

Delaco - fan branza

Apoi, pentru cele 2 cupaje rosii din 2018 am mers pe vita pe piatra a la Epoca.

vita pe piatra

Dar nu oricum, ci in varianta medium rare spre „in sange” 🙂

vita in sange

Ambele vinuri rosii au mers cu vita pe piatra, unul mai bun ca altul 🙂

Comesenii mei si-au luat si-un mousse de ciocolata, ca sa se potriveasca cu nota de cirese din vin. La mine intervalul dulce este dimineata, intre 9:00 si 11:00, asa ca acum m-am oprit la vita si vin.

Spor degustator!

Update:

Am primit si rezumatul video de la Achim 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.