In 2020 vinurile de la Narcis si Lenu au marcat borna dintre viata normala si pandemie. In 2021 cu Cramposie aromata si alti vestitori ai Primaverii 43A speram ca lucrurile reVin la normal. Dar sa va explic pe indelete.
2020 sarac in degustari si petreceri
Anul trecut, inainte sa stim ce ne loveste, am apucat sa facem cateva degustari si chiar o petrecere blogosferica. Pana la urma petrecerea aniversara la 8 ani de Craiova Blog Meet a fost singura pe anul 2020 🙁
La degustari am apucat sa savuram vinuri de Samburesti in Ianuarie. Au fost chiar 2 degustari, una traditionala in stilul Branzeturi cum se cuVin si inca una cu branzeturi poloneze.
In Februarie am degustat vinurile ecologice La Sapata si am aniversat 8 ani de blog meet-uri la Craiova.
La mijloc de Martie, dupa degustarea cu vinurile lui Narcis am constientizat pandemia. De-atunci au inceput restrictiile, starile de urgenta si de alerta.
Anul acesta reluam lucrurile de unde le-am lasat anul trecut, cu speranta ca 2021 va fi semnul revenirii la normalitate.
Narcis si Lenu, garajistii craioveni ai vinului
Daca n-ati auzit despre Les Garagistes sau „vin du garage”, a fost un fenomen al anilor ’90 in Franta. Narcis si Lenu se incadreaza in acest curent prin faptul ca vinifica o cantitate mica de struguri in pivnita din strada Primaverii. Productia este mica, dar pasiunea lor este mare, reusind sa vinifice mai multe soiuri in stil propriu.
Mai intai Narcis a facut masterul de expertizare viti-vinicola la Facultatea de Horticultura din Craiova. Dupa ce a vinificat la facultate in laboratorul de oenologie, a trecut la treaba pe cont propriu. Nu intainte sa ne indemne sa urmam si noi masterul respectiv, ceea ce am si facut.
Anul trecut am sustinut disertatia la master, iar acum alti colegi de blogosfera urmeaza cursurile. Aici sunt in timpul degustarii pentru disertatie, alaturi de Narcis si de domnul profesor Constantin Baduca.
Lenuta deja pregateste disertatia pentru masterul de Expertizare Viti Vinicola si vinifica in familie, cu multa munca si pasiune fara limite.
In 2017 au vinificat prima data, rezultatul fiind cele 4 vinuri pe care le-am degustat in 2018. Un vin rose si 3 vinuri rosii
Pe parcurs au marit numarul de vinuri si soiurile vinificate, anul trecut surprinzandu-ne cu 8 vinuri si cu un Riesling de Rhin.
In 2021 au ajuns un echilibru interesant de vinuri in Craiova, albe, rose si rosii. Am avut bucuria sa degustam 2 vinuri albe si un rose din productia 2020, plus 3 vinuri rosii din 2019.
Cramposie aromata, la vie en rosé sau interpetare?
Ziceam mai inainte despre echilibru, deoarece am stat in cumpana ca sa ma hotarasc care vin mi-a placut mai mult.
Supriza serii a fost o Cramposie aromata, un soi inca neomologat din Dragasani.
Pana cand s-a omologat soiul Cramposie Selectionata, au fost si alte incercari, printre care o incrucisare intre Cramposie si Muscat Ottonel. In cramposia aromata se simte superb nota de muscat, insa acest soi n-a fost omologat. Din fericire exista inca la Dragasani vite de vie cu o vechime de aproximativ 30 de ani. Vinul pe care l-am degustat a fost vinificat din struguri de la o astfel de vie, proprietatea Casei de Vinuri Iordache.
Este un vin foarte interesant, sprintar si aromat in acelasi timp, vinificat in sec de Narcis. Mirosul e dulce, vinul e sec, iar senzatia este memorabila.
Cramposia aromata nefiind omologata, Narcis si-a numit vinul ?!
As interpreta semnul exclamarii ca urmare a senzatiei de degustare. Wow!
Iar semnul intrebarii s-ar referi la… o intrebare. Cand va fi omologata o astfel de Cramposie aromata?
Si Tamaioasa Romaneasca vinificata de Narcis este suficient de aromata, insa intre cele doua vinuri albe am preferat Cramposia.
Dar sa trecem la rose, pentru ca a fost inca o surpriza placuta.
Cramposie aromata sau rose?
Eu nu sunt mare fan de rose-uri, in sensul ca desi beau destul de multe, n-am intalnit decat cateva rose-uri memorabile care sa-mi spuna ceva. Poate sa fie chestie de gust sau de subiectivitate, dar numar pe degetele de la o mana rose-urile romanesti care m-au dat pe spate.
Insa acest rose de la Narcis mi-a spus mai multe.
Aroma nu ma pregatise deloc pentru ceea ce urmeaza la partea gustativa. Astfel incat am fost surprins de gustul excelent. Merltotul, Shirazul si Feteasca Neagra si-au dat pentru un vin superb. Si culoarea este superba, dar paleste pe langa gust. Nu mai tin minte daca am degustat vreun rose din Shiraz, insa aici s-a simtit nota condimentata specifica acestui soi. Iar cele 15,5 grade alcoolice sunt responsabile pentru octuozitate, fiind foarte bine integrate. La fel, nu-mi aduc aminte sa fi vazut urmele de glicerol atat de bine conturate la un rose.
Una peste alta, a fost vinul care m-a surprins cel mai mult la degustare. Atat de mult incat am uitat sa facem traditionala poza cu „la rose dam noroc”.
Interpretare proprie
Al treilea vin care m-a tinut in dilema pentru alegerea preferatului serii a fost Interpretarea de Merlot.
Am avut iluzia ca Irish Ribs merg cel mai bine cu primul vin rosu. Poate pentru si pentru ca am vrut coastele la vin rosu si ma lovise foamea dupa atatea vinuri de dinainte.
Dar iluzia a durat doar pana cand am savurat coastele cu Merlot interpretat. Pfff. Atata spun. De data asta combinatia a fost memorabila, asa ca pun in imagine Interpretarea 🙂
Concluzie dupa Cramposie aromata, rose surprinzator si Merlot interpretat
Ziceam la inceput ca anul trecut am incheiat degustarile si petrecerile petrecerea cu vinurile lui Narcis.
Anul asta n-am mai petrecut cu ocazia a 9 ani de Craiova Blog Meet. Insa am marcat momentul cu tortul traditional facut de Mama lu’ Geordan.
Am avut si spumant rosé asa ca am recupetat momentul cu Hai noroc!
Sa fie cu noroc si pana la urmatoarea degustare va las cu imagini ale vinurilor narcisist-lenutiste 🙂
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses