Vinurile de la Crama Aramic le-am degustat prima data la targurile de vin din Bucuresti. Le-am descoperit mai intai in cadrul Revino 2017 la Novotel.
Apoi spre finalul anului le-am degustat din nou la Good Wine.
Tot in 2017 am fost la Timisoara cu ocazia aniversarii #winelover, insa atunci am avut in program alte 2 crame din zona, Petro Vaselo si Recas.
Acum fiind din nou la Timisoara, la mica distanta de Silagiu, am zis sa nu ratam ocazia si sa vizitam crama.
Crama Aramic in Silagiu
Am incheiat articolul despre turul clasic cu o enumerare a celoralte tipuri de tururi oferite de Timisoara City Tours. Printre ele si degustare de vinuri locale in Timisoara, doar ca un astfel de tur era pentru maximum 4 turisti.
Cum sa ne impartim, daca noi eram ditamai gasca de 20? Noroc ca gazdele de la Crama Aramic au fost deosebit de amabile incat sa ne primeasca Duminica. Asa ca dupa turul ghidat in Timisoara, direct spre Silagiu am plecat.
Dupa un drum destul de scurt cu microbuzul, dar suficient de lung incat sa ne incalzim dupa turul ghidat, am ajuns in Silagiu. Nu stiam deloc zona cu Buzias si Silagiu, asa ca pana la crama am apreciat imaginile pitoresti.
Dealurile Silagiului au o veche traditie viti-vinicola, de pe vremea colonistilor svabi. Strugurii se regasesc pe blazonul orasului Buzias, in componenta caruia intra si localitatea Silagiu. Era pacat ca o astfel de traditie sa nu fie reinviata si ne-am bucurat sa savuram terroir-ul zonei.
Ne-a intampinat Adam Craciunescu, fondatorul cramei de pe Dealurile Silagiului.
De profesie inginer silvic, Adam Craciunescu a dat numele firmei Aramic Forest SRL. Dupa ce a iesit la pensie a descoperit pasiunea pentru vinuri, pe care a impartasit-o si cu noi.
Vinurile care pot fi degustate la crama provin din urmatoarele soiuri de struguri:
- albe:
- Sauvignon Blanc,
- Muscat Ottonel,
- Feteasca Alba,
- Chardonnay,
- Feteasca Regala
- rosii:
- Merlot,
- Pinot Noir,
- Feteasca Neagra,
- Cabernet Sauvignon.
Intr-o cantitate mai mica exista Burgund si Shiraz, iar in viitor se doreste plantarea de Negru de Dragasani.
Degustare de vinuri si bunatati de Silagiu
Adam Craciunescu ne-a propus urmatoarele 5 vinuri pentru degustare:
- Feteasca Alba,
- Cupaj Alb de Silagiu – Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba,
- Roze din Pinot Noir,
- Feteasca Neagra,
- Cupaj Rosu Rezerva – Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon.
In plus am comparat Feteasca Neagra de la degustare cu una maturata. Dupa ce-am comparat, mi-a placut asa de mult, incat am su cumparat. Pentru acasa, ca sa-mi reamintesc experienta.
Am asociat vinurile cu un platou de branzeturi si mezeluri.
La rose blogoltenii dau noroc, asa ca am pastrat obiceiul si la Crama Aramic.
Dar am dat noroc si pe terasa, cu Dealurile Silagiului in spate.
La masa am baut vinurile preferate la bunatatile asortate. Mai intai de incalzire am avut o supa de taietei.
Am continuat cu muschiulet de porc cu sos de piper verde, cartofi la cuptor si salata.
Am finalizat cu papanasi aburinzi. Nu prea mananc eu dulciuri, dar acum n-a mai ramas nimic in farfurie 🙂
Ne-am luat la revedere de la gazde la magazinul cramei, unde fiecare si-a cumparat vinurile preferate.
Asa cum spuneam, mi-a placut Feteasca Neagra baricata, dar si Rezerva degustata la masa.
Spor degustator!
Surse foto: arhiva proprie si imagini de la colegii Dana Ilie, Gabi Radoi si Xaara Novack.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei