Branzeturi cum se cuVin 36, Delaco si Crama Girboiu

Incet, incet reVin bucuriile printre blogolteni 🙂 Branzeturi cum se cuvin 36 este prima degustare dupa ce ne-a oprit pandemia in 2020 in Februare.

Zguduiti de pandemie, mangaiati de Sarba si Plavaie

Dupa ce pandemia ne-a zguduit serios, am reluat degustarile de vinuri si branzeturi cu vinuri dintr-o zona seismica binecunoscuta in Romania.

Crama Girboiu din Vrancea a pus in valoare soiurile romanesti Sarba si Plavaie. In denumirile gamelor de vin se regasec cuvinte cheie despre zona seismica, precum Tectonic si Epicentrum.

Cu vinurile de la Crama Girboiu m-am mai alinat in pandemie, atunci cand pregateam disertatia pentru master.

sarba si plavaie pentru un weekend echilibrat

Sarba Baricata din imagine a fost unul dintre cele 6 vinuri din lucrarea de disertatie. A fost vinul care m-a convins sa merg pe soiuri romanesti si pe branzeturi internationale in abordarea de la masterul de Expertizare Viti Vinicola.

Cu Sarba si Plavaie am luat contact prima data la aniversarea Winelover Romania. Avand invitati din strainatate, prima degustare a fost doar cu vinuri din soiuri romanesti.

Apoi am intalnit Sarba si Plavaie la targurile de vin, iar in final le-am comandat acasa ca sa le studiez cum se cuvine 🙂 Cu vinurile de la Crama Girboiu a trecut mai usor perioada de carantina din starea de urgenta.

Acum, la reluarea degustarilor Branzeturi cum se cuVin am degustat 6 vinuri din mai multe game de la Crama Girboiu. Pe motiv de 6 x 6 = 36. Branzeturi cum se cuvin 36 🙂

Branzeturi cum se cuVin 36

Branzeturi cum se cuVin 36

Editia #36 a evenimentului s-a desfasurat la Ribs House respectand masurile de pandemie, dar revenind la viata cu bucurie.

degustare la Ribs House

Vinurile Cramei Girboiu au fost prezentate de somelierul Eugan Taras, care ne-a povestit mai intai cateva detalii despre

  • crama,
  • zona,
  • soiurile abordate,
  • strategia de marketing.

Eugen Taras - Crama Girboiu la Branzeturi cum se cuVin #36

Apoi, ca sa trecem la fapte, am inceput sa degustam vinurile. Acestea au fost cele 6 norocoase de la degustarea din Craiova, pe care le-am asociat cu branzeturile delicioase de la Delaco.

  • Cuartz - Feteasca Alba spumant Crama Girboiu si Camembert Ile de France
  • Cuartz White (spumant Feteasca Alba) + Camembert Ile de France,
  • Bacanta - Sarba Baricata si Cheddar Delaco la Branzeturi cum se cuVin 36
  • Bacanta Barrique Sarba + Cheddar Delaco,
  • Petite Helena - Chardonnay si Sarba cu Maasdam Delaco D'Exceptie
  • Petite Helena (Chardonnay si Sarba) + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  • Bacanta Special Edition Tamaioasa Romaneasca si Emmentaler Delaco
  • Bacanta Special Edition Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
  • Constantin - Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra cu Grana Padano Delaco D'Exceptie
  • Constantin (Merlot + Cabernet Sauvignon + Feteasca Neagra) + Grana Padano Delaco D’Exceptie,
  • Cuartz - Spumant rose Pinot Noir si Brie au Bleu Ile de France
  • Cuartz Rose (spumant rose) + Brie au Bleu Ile de France

Bloggerii prezenti la eveniment au sorbit si licorile din pahare dar si informatiile despre crama si vinuri.

public atent la Branzeturi cum se cuVin 36

A fost o degustare la care au participat:

  • bloggeri craioveni,
  • profesionisti din domeniul viticol,
  • profesori,
  • masteranzi,
  • iubitori de vinuri si branzeturi.

Dar au fost si persoane aflate pentru prima data la un astfel de eveniment. Este modalitatea prin care Asociatia Bloggerilor Olteni isi propune sa aduca vinurile romanesti in atentia tuturor.

Eugen Taras a povestit despre fiecare vin, apoi eu am detaliat despre branza si despre motivele asocierii cu vinul respectiv.

La final am avut si un feedback din partea participantilor, fiecare avand posibilitatea sa voteze perechea preferata de vin si branza.

buletine de vot la Branzeturi cum se cuVin 36

Dupa cum se vede in imagine, voturile au fost echilibrate, dovada ca vinurile serii au fost pe placul tuturor. Revin asupra castigatorilor de la tragerea la sorti, dar pana atunci toti am fost castigatori revenind la astfel de degustari.

Petite Helena Crama Girboiu, Chardonnay si Sarba cu Maasdam Delaco D’Exceptie

Au fost mai multe perechi care mi-au atras atentia si mi-au facut mai dificila alegerea combinatiei preferate.

Sarba baricata cu branza Cheddar a fost pe placul papilelor mele, mai ales ca stiam deja vinul. Si doamnei mele i-a placut, asa ca n-am scapat pana cand n-am luat o sticla si pentru acasa 🙂

Apoi singurul vin rosu al serii Constantin (Merlot + Cabernet Sauvignon + Feteasca Neagra) a mers de minune cu branza mea preferata de la Delaco, Grana Padano. Nu mai zic ca a picat la tanc alaturi de coaste Irish Ribs de la Ribs House.

Insa pana la urma perechea preferata a fost mica Elena, adica Chardonnay si Sarba, alaturi de Maasdam Delaco D’Exceptie.

Vinul mi-a placut pentru ca a combinat in mod echilibrat Chardonnay, Sarba si Chardonnay baricat. A avut suficienta aciditate de la Sarba, suficient corp dat de Chardonnay baricat si echilibru adaugat de Chardonnay simplu.

Maasdam este o branza olandeza reprezentativa, aparuta in anii 90 ca alternativa la mult mai cunoscutul Emmentaler elvetian. Maasdam are o aroma fructata, cu nuante de nuca, fiind un pic mai dulce decat varianta elvetiana pe care a vrut s-o completeze. Este o branza consistenta, care s-a potrivit cu corpul vinului, combinandu-se perfect (pentru papilele mele) cu Petite Elena.

Daca ar fi sa descriu in 3 cuvinte combinatia, branza a fost delicioasa si vinul echilibrat. Despre combinatie pot sa zic doar… Chapeau. Asta ca sa pun in evidenta atat Ş-ul comun din Şarba si Chardonnay, cat si palaria din logo-ul Cramei Girboiu.

Insa la tragerea la sorti Elena a fost castigata de un Constantin 🙂

castigatori la Branzeturi cum se cuVin 36

Chiar asa, dupa weekendul cu Constantin si Elena, am avut la eveniment colegi cu nume de imparat, care au si castigat 🙂

Ca sa nu existe suspiciuni, tragerea la sorti a fost inceputa de o persoana care a venit pentru prima data la degustare la Branzeturi cum se cuVin 36.

tragere la sorti

Apoi castigatorul primei perechi vin-branza a tras la sorti castigatorul perechii urmatoare si tot asa pana la final. In acest fel nu stim niciodata cine este cel care face extragerea votului castigator din bol.

Este un moment de bucurie si suspans, fiecare participant sperand sa fie norocos la tragerea la sorti. Insa inainte de toate, norocosi sunt toti cei care participa la un eveniment cu vinuri bune romanesti si cu branzeturi delicioase.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci pe imagini de la evenimentul Branzeturi cum se cuvin 36 🙂

Hai noroc cu Crama Girboiu!

Spor degustator!

Update:

Va spuneam ca mi-a fost greu sa aleg vinul preferat, printre favoriti fiind si Constantin, un cupaj rosu premium in gen Bordeaux, dar cu Feteasca Neagra alaturi de Merlot si Cabernet Sauvignon.

As putea spune ca mai degraba este un cupaj gen Bruxelles, decat Bordeaux 🙂 Motivul este foarte placut, la Concours Mondial de Bruxelles 2021 juriului nu i-a fost greu sa-i dea medalie de aur. De remarcat ca in 2020 Constantin luase „doar” argint la Bruxelles.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.