Accesul la diagnostic si implicit la tratament a fost „rarefiat” pe vreme de pandemie. Mi-am dat seama cel mai bine cu problemele stomatologice la mine. Insa daca eu am mai strans din dinti si la propriu si la figurat, cu pacientii afectati de boli grave e mai greu de spus cum s-a intamplat.
Restrictii si efecte
Am constientizat treaba cu restrictiile si cu accesul la servicii de orice fel cand m-am trezit cu o claie de par. Am fost foarte fericit sa pot ajunge la frizerie, cand s-au mai domolit restrictiile in 2020.
La fel si cu stomatologia. Insa daca in cazul parului a fost mai mult deranj decat durere, cu dintii a fost altfel.
Schimbarea contextului s-a vazut inca de la radiografie. Telefon inainte de a veni la cabinet, obligatoriu radiografie panoramica si alte schimbari.
Apoi, la dentist pauza de aerisire si curatire a scaunelor intre pacienti, lasarea tututor obiectelor la intrare, alcool pe maini etc.
Cu dintii am tras mai mult pana cand sa revin aproape de normalitatea de dinainte de 2020. Adica abia prin vara lui 2021 am rezolvat majoritatea problemelor aparute in pandemie.
Am trecut si prin carantina covid cu simptome usoare. Sora mea a scapat, insa n-a scapat de investigatii suplimentare cand a avut probleme cu o tuse suparatoare. Culmea, eu n-am tusit deloc cat timp am avut covid. Ea insa a avut o lunga perioada in care a tusit, iar pentru a face o radiografie pulmonara a trebuit sa vina cu test covid negativ.
Provocari mult mai mari au avut pacientii cu nevoi de
- tratament perfuzabil in spital,
- masaj si kinetoterapie,
- terapie comportamentala,
- logopedie,
- consiliere psihologica.
Hai sa zicem ca daca ar fi fost un cadru legislativ deja pus la punct, unele dintre ele s-ar fi rezolvat online (consiliere, logopedie etc.)
Insa perfuzii, masaj sau kinetoterapie nu se pot face de la distanta. Insa chiar si accesul la diagnostic a fost ingreunat, nu doar accesul la tratament.
Persoanele cu boli rare au fost cele mai afectate in timpul pandemiei. Acesta a fost subiectul webinarului cu tema „Accesul pacientilor la diagnostic si tratament in vremea pandemiei”, organizat de Asociatia Romana de Cancere Rare.
Accesul la diagnostic si tratament in vremea pandemiei
Share Experience a fost numele webinarului cu participare internationala.
Dorica Dan, presedinte Asociatia Romana de Cancere Rare a moderat o intalnire online la care au participat:
- Domenica Taruscio, medic, Institutul Superior de Sanatate din Italia,
- Annalisa Scopinaro, presedinta UNIAMO, Federatia Italiana de Boli Rare.
Concluzile sunt vizibile in cuvintele cheie din vizualul webinarului:
- implicarea pacientilor si a asociatiilor de pacienti,
- informare corecta,
- cooperarea cu alte tari si asociatii pentru exemple de buna practica.
Pentru a avea un plan national de cancer sau orice strategie de sanatate care sa imbunatateasca accesul la diagnostic si tratament, trebuie sa existe un grup de lucru interdisciplinar. Prezenta pacientilor in acest grup este obligatorie pentru:
- evaluarea nevoilor,
- stabilirea prioritatilor,
- stabilirea indicatorilor de monitorizare.
Spor vindecator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei