Tot va spuneam despre Dezleganie si Constantin Brancusi, acum dezleg misterul dupa ce mi-a adus curierul o supriza de la Crama Girboiu. Este vorba despre un vintage 2017, stati pe-aproape 🙂

1 Constantin, 2 Constantine, Constantine
Cand am desfacut ambalajul, ce sa vezi, era vorba despre Constantin Barrique Selection, Premium Red Blend 2017.
Ca sa fie surpriza si mai mare, mai aveam acasa un vintage din 2016.
Dar pana cand se mai racoreste ca sa fac comparatia intre 2016 si 2017, am zis sa fie experienta completa. Asa ca m-am racorit cu o comanda de rose si spumant.
In imagine este cate 1 reprezentant din fiecare, acasa erau cate 2 exemplare. Zic erau, pentru ca intre timp s-au mai rarit, la ce canicula si furtuni am avut in ultimele zile.
L-am sorbit pe Constantin mai intai in 2021 la reluarea degustarilor Branzeturi cum se cuVin. S-a potrivit bine cu Grana Padano, dar si mai bine cu coaste Irish Ribs.
Dar povestea incepe in 2020 cand, pentru lucrarea de disertatie la master, m-a convins Sarba Barrique sa merg pe soiuri romanesti la vinuri. Pe care le-am asociat cu branzeturi celebre din toata lumea. Asta se intampla in pandemie, cand am zis ca la reluarea degustarilor incepem cu Crama Girboiu.
Intre timp am mai degustat vinurile de la Crama Girboiu la revenirea targurilor cu ocazia Revino 2022. Ocazie cu care am descoperit si eu Ambra.
Daca pe Constantin 2016 l-am mai savurat, acum am sansa sa descopar un vintage 2017.
Merlot, Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra vintage 2017
Constantin vintage 2017 provine dintr-o recolta de 5 tone/ha, in care strugurii au fost culesi manual. Dupa selectie manuala si fermentare la temperatura joasa in cisterne de mica capacitate, au urmat 15 luni la maturat. Maturarea s-a facut in butoaie noi de stejar frantuzesc Taransaud.
Dupa cupajare vinul s-a mai odihnit la invechit timp de 8 luni in sticla.
V-am facut curiosi? Pai atunci eu sunt de 2 ori mai curios pana cand voi degusta cele 2 sticle de Constantin Barrique.
Astept doar vremea, ocazia sau pretextele culinare potrivite pentru degustare.
Pana atunci insa, sa spun ca din 2016 s-au pastrat procentele de Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 30%, Feteasca Neagra 30%.
Insa a trendul este crescator la numarul medaliilor si la continutul de alcool.
Medaliile s-au inmultit si sunt de AUR la:
- Concours Mondial de Bruxelles 2022,
- Vinarium 2022,
- Mundus Vini 2022,
- Berlin Wein Trophy 2021.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei