In domeniul viti-vinicol se spune ca dupa seceta apar vinuri bune. Mai putine, poate mai scumpe, dar mai bune decat in alti ani mai putin secetosi.
ReVino dupa seceta de 2 ani
Dupa seceta de 2 ani in ceea ce priveste targurile de vinuri, am degusta multe vinuri bune la ReVino 2022.
In ceea ce ma priveste, am reluat evenimentele cu vin exact de unde le-am lasat la inceput de 2020. Adica la Novotel, la un excelent salon de vinuri si turism viticol marca Revino.
Imi planificasem initial sa ajung in Bucuresti Sambata la pranz, pentru meciu de handbal al Craiovei la Stiinta Bucuresti. Apoi sa vin la Revino in prima zi de eveniment pentru spumante si vinuri albe.
Apoi as fi ramas in Bucuresti Sambata seara, iar Duminica dimineata erau planuite rose-urile. Dupa amiaza de Duminica era prevazuta pentru vinurile rosii.
Doar ca nu s-au aliniat astrele asa cum as fi dorit, asa ca am fost prezent la Revino 2022 Sambata intre 11:00 si 18:00.
M-am felicitat pentru ca am venit chiar la deschiderea programului, cand nu erau foarte multi vizitatori la standuri.
Am facut formalitatile de inregistrare ajutat de Camelia Dontu, pe care o stiam de la cursul de degustator autorizat de branzaturi. Am capatat bratara de acces cu Revino (pfff, mai tineti minte de cand n-ati mai avut astfel de bratari?), apoi am fost gata de treaba.
Chiar la inceput am dat peste standul 7 Arts, unde era colegul meu Sebastian, de la masterul de expertizare viti-vinicola.
Dupa ce-am povestit putin la un vin alb, rece si bun, am vazut ca langa noi era standul Liliac.
Zisesem eu in articolul introductiv despre Revino 2022 ca mi-as dori sa degust Very Vienna. Nu de alta, dar este vinul a carui lansare online mi-a adus un weekend la Viena. Nu oricum, ci cu acces la Festivalul international Vie Vinum 2022 de la Viena.
Stiam ca Very Vienna este obtinut din cele doar 0,4 ha din Viena. Am sperat ca totusi voi gusta una dintre cele 2133 de sticle. Uite ca aici astrele s-au aliniat, asa ca am degustat Sauvignon Blanc 2020 de la Liliac. Foarte bun pentru inceput de drum, rece, expresiv si nelasand sa se ghiceasca alcoolul de 13,5 %.
Am luat si-acasa o sticla Very Vienna pentru doamna mea, ca doar impreuna am realizat fotografia cu care am castigat concursul.
Acum ramane sa ne hotaram daca il bem inainte de Viena, de antrenament, sau il bem chiar acolo.
Vinuri albe si spumante
I-am lasat pe prietenii de la Liliac pentru mai tarziu si m-am focusat pe soiuri romanesti. Mai intai am descoperit o Cramposie aromata la Crama Bauer.
Mai degustasem cramposie aromata mai demult, dar acum am aflat de la Raluca Bauer ca se apropie omologarea soiului.
Foarte inspirata denumirea de Ceva Nou, ca sa nu mai spun ca si culorile etichetei sunt in trend. Despre vin numai de bine, mi-a reconfirmat parerea ca soiurile romanesti au potential foarte mare.
Am ajuns la standul Avincis, unde mi-am amintit ca in pandemie am baut un spumant bun chiar la Dobrusa. Il bausem alaturi de wineloveri cu ocazia unei mari vaccinari cu Negru de Dragasani.
La fel de bun si spumantul si acum, mai ales ca eram la inceputul itinerariului viticol la Revino. Negrul de Dragasani l-am lasat pentru mai tarziu, insa am admirat sticla de Cramposie personalizata pentru Winelover Romania.
Este vin obtinut din plaiul din care Winelover Romania a adoptat simbolic un butas de Cramposie.
Si la Domeniul Vladoi am vazut o sticla de vin personalizata pentru Pescaria lui Matei. Sa fie intr-un ceas bun!
Langa standul Avincis l-am recunoscut pe Daniel Vranescu, cu spumantele Casei de Vinuri Cotnari. Oprire obligatorie, mai ales ca acolo am gasit-o pe Olimpia Plesa Brandhuber. Daca ati votat-o pentru promovarea spumantului romanesc la Wine Travel Awards, aflati ca a trecut in etapa a doua a concursului. Adica o sansa mare pentru jurizare si mediatizare a spumantelor romanesti.
La vinurile albe m-am oprit in special la soiuri romanesti, insa am poftit si la un Aligote de la Gramma.
Am mai degustat spumante la mai multe standuri, apoi m-am oprit la Crama Girboiu.
Mi-am adus aminte ca, la una dintre rarele degustari de anul trecut, mi-a placut mult Cuartz Alb.
Bun si-acum, dar am retinut pentru mai tarziu si vinul desert obtinut din Sarba. Ambra este numele lui, l-am pastrat de final, pentru inchiderea papilelor.
Vinuri bune dupa seceta, dar si mai bune dupa masa
A propos de papile, dupa atatea vinuri spumante si albe cu aciditate mare, ma cam lovise pofta de mancare.
Noroc cu RaSto, care avea aceeasi problema. Asa ca ne-am dus sa verificam meniul de la Novotel. Insa in drum spre restaurant am degustat si-un rose de la Enocrama, cu promisiunea ca revin sa gust si vinuri rosii dupa masa.
Ne-am intalnit si cu Livia Girboiu in restaurant, apoi am inceput cu o supa crema de rosii cu parmezan.
Eu simteam nevoia de ceva proteine ca sa ma pregatesc pentru vinurile rosii. Asa ca am optat pentru cotlet de berbecut.
Bun de tot, pot sa spun ca la final am celebrat „Sambata fara carne”.
Nu-i asa ca ne-a mai revenit zambetul dupa masa 🙂
Vinuri rosii unele mai bune ca altele
Dupa asemenea bunatati a mers o Babeasca Neagra de la Enocrama, apoi o Feteasca Neagra tot de la ei.
Am revenit la Avincis pentru Negru de Dragasani, la timp pentru un dialog italian 🙂
La Marcea am baut o Feteasca Neagra de Stefanesti.
La fel si la 7 Arts, unde am optat pentru „bufnita” lor. Sticla de Feteasca Neagra are o eticheta cu o bufnita foarte colorata.
De la Vinarte mi-am reamintit de Nedeea. La Recas am vazut ceva bun decantat, de neratat ocazia pentru a degusta asa ceva.
Am poftit si la ceva de peste Prut, asa ca am savurat un Saperavi de la Vinaria Divus.
Cum se apropia ora de plecare, am incercat vinul desert Ambra din Sarba. A picat la fix, la inchidere de program si de papile gustative 🙂
Vazusem ceva necunoscut la Liliac, asa ca m-am dedulcit la Unexpected.
Apoi am facut si o poza de grup cu echipa Liliac, pentru ca tocmai venise si Miron Radic.
In loc de concluzii dupa seceta de 2 ani
Daca prima imagine de la Revino a fost cu colegul de la master, am pastrat pentru final o poza cu colegele de la cursul de degustator autorizat de branzeturi.
Doar pe Roxana Poede si pe Alina Iancu le-am imortalizat, era si Camelia Dontu prin preajma, dar n-a fost la momentul pozei.
Felicitari Alina pentru organizarea Revino 2022, pentru atmosfera si pentru revenirea la viata a evenimentelor cu vin!
Promit ca mai ReVin, pana atunci va las cu imagini din prima zi de ReVino 2022.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei