Editia 60 a evenimentului Branzeturi cum se cuVin s-a bucurat de prezenta cramei cu care am inceput degustarile in 2015. Pai da, in urma cu 9 ani am inceput evenimentul cu Vinarte Romania.
Scurt remember cu Vinarte
Din 2015 ne-am mai intalnit cu vinurile Vinarte Romania la mai multe degustari, organizate de noi sau de ei.
Mai intai am savurat cele mai bune vinuri la editia #9.
Intre timp am vizitat Castel Bolovanu pentru vinuri de vinoteca sau pentru Arte la Vinarte. Am ajuns si la Starmina in timpul Masterului de Expertizare Viti-Vinicola. Sunt cele 2 crame oltenesti din care Vinarte Romania realizeaza vinurile cu care a luat multiple premii.
Acum, pe 21-06 am avut eveniment „palindrom”, editia 60 la 12Doispe in Craiova.
Editia 60 Branzeturi cum se cuVin
Oenologul Iustin Urucu a fost si la debut si la editia 60 a evenimentului, dar n-a venit cu mana goala.
Iata care au fost perechile cu care ne-am indeletnicit la degustat si savurat:
- Avenue Feteasca Regala + Aperifrais Ile de France,
- Nedeea Alb (Feteasca Alba, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca) + Havarti Castello,
- Tamaioasa Roza,
- Castel Bolovanu Novac + Emmentaler Delaco,
- Desert MagiQ + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
In luna Iunie dedicata pentru Fetesti, a fost o explozie de soiuri romanesti si de premiere.
In premiera am degustat la Branzeturi cum se cuVin o Tamaioasa Roza, un soi aromat vinificat in demidulce. O alta premiera a fost vinul rosu Novac, pe care nu l-am mai degustat vinificat monosoi.
L-am apreciat in cupajul romanesc Nedeea rosu, alaturi de Feteasca Neagra si de Negru de Dragasani. Iar acum l-a savurat doar pe el.
Tamaioasa Roza este cunoscuta sub alte denumiri in alte regiuni sau tari:
- Busuioaca,
- Muscat de Frontignan,
- Muscat Rouge a Petits Grains,
- Crna Tamjanika, cu care am incheiat o masa fabuloasa in Serbia.
Acum l-am asociat cu un Poke Bowl cu creveti de la 12Doispe.
Tot la rose am dat si noroc, cum e obiceiul la degustarile cu blogolteni 🙂
Novac este un soi romanesc de struguri, obtinut la Dragasani prin selectii succesive din Saperavi si Negru Vartos. Cercetarile au inceput in 1950, iar soiul a fost omologat in 1993. Acum am degustat un vin cu 13% alcool si o culoare foarte compacta, mostenire de la Saperavi. Vinul a fost maturat 6 luni in butoaie folosite, iar strugurii au fost normati la 9 tone/ha, fata de un potential de 30 tone/ha.
Insa perechea preferata de la degustare a fost un Riesling Italian botritizat, care s-a imperecheat perfect cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Spirit nobil in vin si-n branzeturi
Vinul botritizat se obtine doar in anumiti ani, cand clima si temperaturile permit aparitia mucegaiului Botrytis Cinerea. Acesta rupe pielita boabelor, se pierde multa apa din struguri, lasand un rest foarte concentrat in zahar. Daca in mod normal culesul are loc la sfarsit de Septembrie , strugurii atacati de mucegaiul nobil se culeg la sfarsit de Noiembrie. Culesul dureaza 1 luna de zile, fiind culese fractii de ciorchine in fiecare zi.
Pentru strosit se foloseste un teasc traditional, iar maturarea tine 5 ani. Acest vin desert MagiQ, pe care l-am savurat la editia 60, are 13% alcool, 200 grame de zahar si a fost maturat in butoaie de salcam.
A fost o asociere clasica alaturi de Gorgonzola cremoasa, branza italiana cu mucegai nobil. Pe langa innobilarea cu mucegai a vinului si a branzei, mai este un motiv pentru care a fost preferat de cei mai multi.
Combinatia intre gustul dulce (vin) si gras (branza) este „reteta” laptelui matern, adica primul gust cu care ne intalnim in viata.
Cum a fost la editia 60 Branzeturi cum se cuVin
Iustin Urucu ne-a povestit despre Vinarte incepand din 1998 si pana-n prezent. Apoi ne-a descris vinurile si a raspuns la intrebari.
In calitate de degustator autorizat de branzeturi si de absolvent de Master de Expertizare Viti-Vinicola, am prezentat branzeturile si combinatiile cu vin.
La final am facut si o tragere la sorti a perechilor preferate vin-branza.
Dupa cum vedeti, toate perechile au fost votate, cu preferintele de rigoare.
Spre deosebire de alte dati, acum au fost preferate vinurile albe. Normal, avand in vedere codul rosu de canicula care era in Craiova. Noroc cu apa Dolce Vita, care ne-a rehidratat si ne-a racit „procesoarele” 🙂
Radem glumim, insa dupa primul vin am lasat sacoul si-am preferat tricoul cu gauri de Emmentaler pentru racorire 🙂
Revenind la votare, cei mai norocosi au plecat acasa cu vinurile si branzeturile pe care le-au preferat.
Pentru ca a fost editie aniversara #60, am avut si o tragere la sorti supriza. Silviu Bratu a oferit un zbor liber cu balonul cu aer cald la Aventura Baloanelor in August.
Am avut si eu o surpriza. L-am rugat pe Iustin Urucu sa se semneze pe o sticla de vin de la prima degustare din 2015.
Bineinteles ca n-a lipsit poza de grup cu participantii care au ramas pana la final.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la evenimentul aniversar.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei