Daca nu stiti care este cel mai amar gust din lume, incercati un ceai de anghinare 🙂 Pentru mine este pe primul loc la amareala, alaturi de maslinele crude luate din pom.
Amintiri cu carciofi din Roma si Italia
Ceaiul amar l-am baut de nevoie, cand aveam probleme cu fierea. Insa am mancat prima data anghinare (carciofi cum ii zic italienii) de placere, la Roma in cartierul evreiesc. Bun, dar scump 🙂
Era un restaurant care te intampina cu anghinarea verde la vedere pe masa, din belsug.
Noi am incercat varianta prajita. A fost foarte buna si a mers cu o bere (la fel de scumpa).
Pe urma am gasit anghinare murata in supermarket, la preturi ok. Asa arata in varianta intreaga, langa rosii si ardei umpluti.
Aici este in sectiune transversala.
Tot in Italia, dar 2 ani mai tarziu, la Porto Venere am mancat cea mai buna pizza italiana. Sa va mai spun ca avea si anghinare printre ingrediente?
De-atunci am mai gasit si pe la noi, asa ca am bagat carciofi pe la Miercurea fara carne cu influente mediteraneene.
Azi am vrut sa am in meniul de la Miercurea fara carne atat anghinare din Romania, cat si carciofi din Italia 🙂
Anghinare la mic dejun, pranz si seara
Pentru de dimineata am savurat pasta de anghinare si icre de crap pe paine cu maia si ceapa, prajita. Le-am pus alaturi de o clatita cu branza, marar, patrunjel si praz.
Peste clatita am pus dulceata de lamaie si o bucata de lamaie, iar peste toate am presarat piper roz.
Dupa dulceata de lamaie am mai completat doar cu ciocolata neagra.
La pranz am facut varianta mea de pizza cu carciofi, adica un Clompi cu anghinare. Am mai pus branza, rosii uscate si praz in compozitie.
Am acompaniat-o cu o salata calda si caramelizata de baby morcovi si anghinare. La caramelizare am folosit si ceapa si praz, ca sa fie mai cu haz.
Peste anghinarea si baby morcovii perpeliti, am pus un pic de ulei de masline, apoi am adaugat ceapa si prazul la calit.
Dupa ce s-au rumenit, am stropit cu sos de soia, am amestecat si gata salata calda. Doar am mai decorat cu crema de otet balsamic.
Seara ma asteapta o mancare de praz cu masline, pe care o mananc cu anghinare pe paine 🙂
Beneficiile sanatoase ale anghinarei
De ce credeti ca am insistat toate ziua cu acest ingredient. Pentru ca anghinarea are multe beneficii pentru sanatate:
- are continut scazut de grasimi, dar este bogata in fibre, vitamine, minerale, antioxidanti, folati, vitaminele C si K, mineralele magneziu, fosfor, potasiu si fier,
- are doar 60 de calorii si aproximativ 4 grame de proteine,
- stimuleaza secretia de bila din ficat,
- poate scadea colesterolul LDL „rau” si poate creste colesterolul HDL „bun”,
- combate radicalii liberi si stresul, prevenind bolile cronice,
- protejeaza ficatul si determina cresterea debitului de bila,
- fibrele din compozitie ajuta digestia,
- poate ameliora simptomele sindromului de colon iritabil,
- poate avea efecte anticancerigene.
Pe langa aceste beneficii, exista unele contraindicatii.
Anghinarea nu este recomandată in cazuri de obstructie biliară si insuficienta hepatocelulara. Nu se recomanda pentru a trata litiaza biliara si nu este indicata femeilor care alapteaza.
Pofta buna fara carne!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei