Cu un Liliac Private Selection am inceput degustarea Branzeturi cum se cuVin #52 de la C House Milano din Craiova. Cu Crama Liliac ne-am intalnit in Banie si la editia #25, insa i-am vizitat si la Spectacular Wine Trip.
Amintiri efervescente cu Liliac
In 2018, cand am vizitat crama, am baut en primeur primul spumant Liliac. Miron Radic ne-a turnat cu mandrie in pahare primul spumant al cramei.
Era prin Iunie si ne-am semnat pe sticla cu un marker. Am scris si eu #asbo si Ziveli, un hai noroc pe sarbeste in cinstea lui Miron Radic.
Apoi primele spumante s-au imbuteliat in August sub numele Sparkling by Liliac.
La final de August 2018 am facut si prima degustare la Craiova, tot cu Miron Radic. Atunci am inceput degustarea cu primul Sparkling Liliac din gama Private Selection.
Tot cu un spumant Liliac am inceput si degustarea din 2023 din Banie, pe care o detaliez in continuare.
Branzeturi cum se cuVin #52 – Delaco si Liliac la C House Milano
Iata care au fost minunatiile pe care le-am degustat la Craiova:
- Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France,
- Liliac Sauvignon Blanc + Camembert Ile de France,
- Liliac Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) + Cascaval Sofia Delaco,
- Liliac Unexpected 2.0 (vin dulce din 7 soiuri de struguri) + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.
Din partea Cramei Liliac a spus prezent Alexandru Zeca, reprezentant zonal.
Eu am deschis evenimentul si am prezentat branzeturile.
Alexandru ne-a povestit despre crama, apoi impreuna am detaliat vinurile si branzeturile serii.
Participantii au avut posibilitatea sa deguste si sa afle detalii despre vinurile si branzeturile preferate.
A propos de preferinte, ca de obicei cand am ajuns la rose, am dat noroc.
La final toti participantii au votat perechea branza-vin favorita.
Toate vinuri si branzeturile si-au gasit fanii, insa doar cei mai norocosi au fost extrasi din bolurile pe post de urne de vot.
M-am numarat si eu printre norocosii castigatori.
La sfarsit toti participantii s-au declarat castigatori dupa o astfel de experienta. Indiferent daca au fost castigatori sau nu la extragere, s-au alaturat pentru o poza de grup.
Liliac Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France
Am fost pus la grea incercare inainte de a vota. Mi-au placut mai multe perechi branza-vin, avand de decis intre primele 3 combinatii. De obicei votez vinurile rosii, dar dupa cata caldura mi-am luat in ultimele zile, acum am preferat vinurile reci 🙂
Rose-ul de Liliac mi-a placut de la prima intalnire, asa ca acum i-am dedicat un somon cu piure si sparanghel.
Sauvignon Blanc de la Liliac a primit de curand medalie de aur la Vinarium. A fost si pe gustul meu, insa medalia de aur de la degustarea de la Craiova a mers spre Sparkling Rose. S-a potrivit de minune cu Aperifrais Cote D’Azur de la Ile de France, dar si cu starea mea.
In ziua degustarii am mers foarte mult prin caldura si am ajuns cam molesit la eveniment. Insa dupa ce-am gustat Private Selection Sparkling Rose m-am inviorat.
Bucatelele pitoresti de Aperifrais s-au topit pur si simplu in gura si mi s-a parut ca s-au potrivit perfect cu spumantul rose.
Perfect si simplu, vin spumant realizat dupa metoda traditionala plus crema de branza si smantana cu topping de legume, ierburi aromate si condimente de pe Coasta de Azur: ardei, ceapa, oregano, busuioc, usturoi, rosii, patrunjel, piper, masline verzi.
Daca ar fi sa descriu prin 3 cuvinte asocierea intre Sparkling Rose si Aperifrais, acestea ar fi:
- vinul a fost revigorant,
- branza a fost savuroasa,
- asocierea a fost delicioasa.
Cred ca a fost prima data cand am degustat acest spumant rose de la Liliac. Am mai baut spumant Liliac la Revino sau RO Wine, dar l-am nimerit pe cel alb.
Acum am fost norocosi sa degustam Private Selection Sparkling Rose din sticle Magnum. Spun norocosi, deoarece stocul de spumant rose este epuizat.
Si mai norocos am fost eu ca l-am castigat la tragerea la sorti. Acum am citit pe site ca spumantul rose este recomandat cu preparate din Mangalita. Pai nu v-am spus ca m-am intors de la Vin la Cultura Iasi cu 2 borcanele de la Mangalitza?
Uite dovada ca Sparkling Rose de la Liliac + Mangalitza = experienta transilvaneana completa in inima Olteniei 🙂
Spumant rose Private Selection
Dar sa va spun mai multe despre acest Sparkling Rose care m-a cucerit.
Este un spumant brut, obtinut din Pinot Noir prin metoda traditionala, dupa 36 de luni de stat pe drojdii.
La vinurile spumante departajare in functie de restul de zahar se face diferit fata de vinurile linistite. Vinurile spumante se clasifica in functie de continutul de zahar (exprimat in glucoza plus fructoza) astfel:
- brut natur – continutul de zahar este de maximum 3 g/L,
- extrabrut – continutul de zahar este de maximum 6 g/L,
- brut – continutul de zahar este de maximum 12 g/L,
- extrasec – continutul de zahar este cuprins intre 12,01 si maximum 17 g/L,
- sec – continutul de zahar este cuprins intre 17,01 si maximum 32 g/L,
- demisec – continutul de zahar este cuprins intre 32,01 si maximum 50 g/L,
- dulce – continutul de zahar este mai mare de 50 g/L.
Mi-a placut in totalitate, aspect, perlaj si gust.
Hai noroc si la mai mare! Pana la degustarea urmatoare va las cu imagini de la Craiova.
Daca v-am facut pofta, imaginile din articol sunt de la mine si de la colegele Dana Ilie si Flori Manda.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses