Cand v-am povestit despre primul spumant facut de Crama Liliac, am sperat sa-l degust cat de curand si la Craiova. Si s-a „intamplat” pe 30 August, la Branzeturi cum se cuVin #25.
Crama Liliac si cateva premiere la degustare
De obicei la degustarile Branzeturi cum se cuVin avem 5 vinuri, 2 albe, 1 rosé si 2 rosii. Ei bine, Crama Liliac ne-a propus o degustare cu 9 vinuri, dintre care un spumant, un ice wine (inca o premiera) si-un vin desert.
Premiera a fost si faptul ca la degustare a venit Miron Radic, CEO Crama Liliac, iar povestea cramei a fost in limba engleza.
Si pentru Miron venirea la Craiova a fost o premiera. A fost ajutat la „povestirea” vinurilor de somelierul Florentin Picu.
Tot in premiera am avut fise de degustare pentru a nota fiecare vin.
Nu in ultimul rand, a fost prima data cand la o degustare Branzeturi cum se cuVin am avut 6 vinuri albe.
Dar iata care au fost asocierile culinare propuse la degustare:
- Sparkling by Liliac – Brie Ile de France + crackers
- Liliac – Feteasca Alba 2017 – Camembert Delaco + struguri albi
- Liliac – Sauvignon Blanc 2017 – crema de Telemea de capra Delaco, cu unt si marar, pe canape
- Liliac – Chardonnay 2017 – Havarti Delaco D’Exceptie + pere
- Liliac – Rosé Pinot Noir 2017 – Brie au bleu Ile de France + struguri roz
- Liliac – Feteasca Neagra 2017 – Irish Chedar Delaco D’Exceptie
- Private Selection by Liliac – Pinot Noir 2015 – Gouda Delaco D’Exceptie
- Liliac & Kracher – Transylvanian Ice Wine 2016 – Grana Padano Delaco D’Exceptie + miere
- Liliac – Nectar of Transylvania 2016 – Roquefort Ile de France
Greu de decis III
Eu prefer vinurile rosii dar acum am stat in cumpana ca sa-mi aleg un preferat intre Rosé, Feteasca Neagra si Ice Wine.
Feteasca Neagra este primul vin de la Crama Liliac, purtand marca vinifacatorului Laurent Dubreuil. Si cum l-am cunoscut pe Laurent la Spectacular Wine Trip, am fost foarte curios sa-i gust prima creatie.
La Rosé am fost printre norocosii care au degustat ultimele sticle, stocul fiind epuizat.
Dar cum dupa Rosé am facut o pauza de masa, am profitat de moment sa ma pregatesc pentru vinurile rosii. Cu aceasta ocazie am gustat burgerii de la Five Continents. Vazusem mai demult ca au 2 sortimente de burgeri, cu chifle verzi si negre. Chiflele sunt verzi de la spanac si negre de la cerneala de sepie.
Mi-am luat un burger de vita, cu chifla neagra. Arata spectaculos si este foarte gustos. Nu sunt eu mare fan burgeri dar a mers la de minune dupa primele 6 vinuri albe si-un rose.
Pentru ca inca nu trecusem la vinuri rosii, am scaldat asociat burgerul negru cu un Rosé de Liliac:)
Doamna mea si-a luat legume la gratar, intr-o prezentare speciala.
Si asa am avut curaj sa trecem mai intai la vinurile rosii si apoi la cele dulci.
Transylvanian Ice Wine de Liliac si Grana Padano Delaco D’Exceptie
Pana la urma, combinatia preferata a fost Transylvanian Ice Wine 2016 – Liliac & Kracher si Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Desi la Branzeturi cum se cuVin #25 „vinul inghetat” a fost o premiera, eu il mai degustasem chiar in Salina Praid.
Un Ice wine se obtine doar in anumite zone, acolo unde permite clima mai rece. La Crama Liliac, strugurii precum Neuburger (specific zonei Lechinta), Pinot Gris si Muscat Ottonel sunt culesi dupa prima zapada si dupa ce da inghetul.
Apoi fermentarea se face tot la temperaturi negative. Rezultatul este un vin deosebit, a carui explozie de fructe tropilcale coapte, aroma de tei, flori de salcam si miere te impresioneaza pozitiv. Iar continutul de 11,5% alcool se descopera cu greu printre atatea arome.
Miron ne-a spus ca exista si o controversa in legatura cu Transylvanian Ice Wine de anul acesta. Desi este din productia anului 2017, fiind recoltat in Ianuarie, cand a fost prima zapada, au fost obligati sa scrie pe eticheta 2018. Asta sa fie necazul, ca vinul este exceptional.
Noi am savurat Transylvanian Ice Wine 2016, care alaturi de Grana Padano Delaco D’Exceptie si 2 picaturi de miere, formeaza o pereche divina.
Stiti deja ca Grana Padano este branza mea preferata de la Delaco. Maturata si crocanta, cu gust sarat si usor dulceag in acelasi timp, o gaseam potrivita alaturi de vinuri rosii maturate si ele. Ei bine, ii sta la fel de bine si langa un Ice Wine.
Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin de Liliac
Miron Radic ne-a povestit despre Crama Liliac si despre inceputurile povestii cu vin. Am aflat astfel ca lucrarile pentru ridicarea cramei de la Batos au durat fix 62 zile.
Liliac este o crama tanara, cu o flilosofie proprie si cu idei indraznete. Intr-o zona in care gasesti predominant vinuri albe, Liliac a indraznit sa scoata vinuri rosii exceptionale, medaliate la targurile de profil. Ba mai mult, au ridicat stacheta in 2016, scotand pe piata Titan, un vin de colectie din Feteasca Neagra, care a fost pana de curand cel mai scump vin din Romania. A fost mai mult dorinta de a demonstra ca si-n Romania se pot realiza vinuri de lux, la peste 100 Euro/sticla.
Ca au avut dreptate o dovedeste faptul ca stocul de 600 de sticle s-a epuizat pana la finalul anului 2016. Notabil si faptul ca un astfel de vin a fost realizat dintr-un soi romanesc, Feteasca Neagra.
Miron ne-a spus si o invatatura aflata de la viticultorii din zona Bordeaux: „Primii 200 de ani sunt mai grei” 🙂
Hai noroc si spor in continuare!
Revenind la degustare, branzeturile au fost „povestite” de Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro, iar eu am prezentat vedetele serii.
Alin a bucatarit si branza de la combinatia cu Sauvignon Blanc. A fost o minune de crema de telemea de capra, unt, marar, piper si un pic de lamaie, care i-a incantat pe cei prezenti.
Somelierul Florentin Picu a povestit despre vinuri si a raspuns bloggerilor curiosi sa afle cat mai multe detalii tehnice sau spectaculoase.
Eu am prezentat vinurile si branzeturile care puteau fi castigate prin tragere la sorti.
Apoi am condus tragerea la sorti in urma careia cei mai norocosi au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate.
Dupa cum se vede, toate asocierile culinare au avut succes. Si chiar daca voturile s-au dispersat in 9 parti, n-a existat nicio combinatie nevotata.
Am facut fotografia de grup dupa miezul noptii, alaturi de curajosii care au ramas pana la sfarsit.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Five Continents.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei