Despre pasta de jumari de Mangalitza v-am spus dupa Masterclass-urile de la Iasi. Intre timp am descoperit ca produsele de Mangalitza merg ca „unse” cu spumant Rose.
Ieri am facut un gratar si am profitat de ocazie ca sa mai experimentez cu produse din Mangalitza.
Mamaliga cu tigaie de porc?
Nu-i asa ca nici voua nu va place sa intingeti cu mamaliga in tigaia in care ati fript carnea de porc? Si mie!
Stiu ca nu este cea mai sanatoasa combinatie, dar este savuroasa. Am incercat s-o reinterpretez in toiul verii, cu o carne de porc mai potrivita.
Grasimea de Mangalita este mai saraca in colesterol, dar bogată in acizi grasi Omega 3, 6 si 9. In general acesti acizi grasi esentiali sunt importanti pentru:
- sanatatea inimii,
- rolul in scaderea trigliceridelor,
- scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun.
Insa cel mai important este echilibrul dintre Omega 3 si Omega 6. Acizii grasi Omega se gssesc si in uleiul de masline, nuci, alune si in carnea de peste.
Pentru echilibru, sa stiti ca am inceput cu un gratar de peste, ca sa nu ziceti ca ma gandesc doar la porcarii. Am avut in meniu scrumbie si sardine. Aici erau doar scrumbiile.
Pasta de jumari pe mamaliga la gratar
La final am pus mamaliga pe gratar, cat sa se perpeleasca bine.
Apoi am pus pasta de jumari pe mamaliga la gratar, care era inca fierbinte. Am asteptat cateva secunde, pana cand au inceput sa se inmoaie jumarile sub forma de pasta.
Uite cam asa arata minunatia.
Daca eram inspirat as fi facut si-un pesto de patrunjel cu muguri de pin, usturoi si lamaie, asa cum am experimentat la Timian Chalet.
Acum am avut la dispozitie doar usturoiul din lutita de rosii, dar a mers bine si-n felul asta.
N-am mai avut nici spumant, dar am stins cu un vin alb sec si cu aciditate potrivita.
Spor savurator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei