Timian Chalet, experienta senzoriala in Harghita

De obicei Calin Bobora dadea adunarea #prinHD, dar acum ne-a chemat #prinHR la Timian Chalet. O singura data mai fusesem prin zona, la o degustare Ice Wine Liliac in Salina Praid.
degustare la Salina Praid

Mi-a placut mult acea experienta, pe care acum am dus-o la alt nivel senzorial. Va povestesc in continuare despre un weekend extraordinar petrecut la poalele Muntilor Harghitei.

Branzeturi Timian, o data, de doua ori, de trei ori si desert 🙂

Prima data am gustat branza Timian la Cheese and Wine Show by Revino la Novotel, chiar inainte de pandemie.

Timian Camembert

Acum stiam deja despre branza lor tip Camembert, asa ca la Salonul Gastronomic Revino am inceput cu spumant si branza Timian.

Branzeturi Timian la Salonul Gastronomic Revino

Am mai descoperit la ei la stand si ceva bauturi vanatoresti gen Transilvanicum, asa ca asteptarile culinare pentru un weekend la Chalet Timian erau la nivel mare.

Au fost depasite cum mult, atat la nivel culinar cat si in general din punct de vedere senzorial.

Obisnuiesc sa spun de exemplu ca-mi place atat de mult pestele, incat as manca de dimineata, la pranz si seara, inclusiv desert de peste daca ar exista.

Ei bine, mi-am vazut visul cu ochii in ceea ce priveste branza de capra si alte produse de capra. La Timian Chalet am avut o multitudine de produse de capra la fiecare masa, inclusiv un desert sub forma de cheesecake.

Timian este numele popular al Cimbrisorului, provenit din denumirea latina. Alaturi de alte plante medicinale, Cimbrisorul contribuie din plin la calitatea pajistilor pe care pasc caprele, oile si cateva vaci din ferma Timian.

cu turma pe deal

Dar pana sa ajungem acolo, sa continuam experienta senzoriala ca la vinuri, de sus in jos: vizual, olfactiv si gustativ.

O experienta senzoriala incepe cu privirea, iar la o prima vedere zona este wow.

Colt de Rai la Timian Chalet

Dupa un drum de aproape 7 ore cu masina din Craiova, am iesit de pe soseaua principala si am nimerit pe niste stradute inguste. Dupa cateva sute de metri s-a deschis o perspectiva minunata, care s-a dovedit timp de cateva zile un adevarat colt de rai.

Camerele de poveste de la Timian Chalet

Am fost intampinati de gazda noastra Becze Máthé Gyöngyvér, care ne-a indrumat spre cele 10 camere cu nume sugestive. Adica Timian, Crang, Frunzis, Licheni, Muschi, Mineral, Con, Dumbrava, Roua sau Zori de zi.

camere cu peisaj la Timian Chalet

Ce vedeti in spate nu este un tablou futurist in forma de fereastra, ci chiar peisajul din jurul locatiei, asa cum se vede pe geam.

Camera Timian Chalet

Camerele moderne sunt decorate cu barne provenite din suri cu vechime care depaseste suta de ani.

Incalzirea prin podea, lemnul care te inconjoara, dar mai presus bunul gust cu care sunt decorate camerele iti asigura o relaxare imediata.

Dupa ce-am vazut in camera merele culese din livada proprie si florile proaspete mi-am explicat de ce in cele 2 seri am adormit instant si m-am trezit relaxat.

flori proaspete si carti in camere

In fiecare camera gasesti si cateva carti interesante, daca nu sunt suficiente experientele pregatite de gazde.

Dupa ce am ajuns in camerele noastre, ne-am reunit in barul-restaurant pentru un hai-noroc de bun venit cu Transilvanicum.

Hai noroc cu Transilvanicum!

Este exact bautura vanatoreasca pe care o stiam de la Revino, opera lui Tibor Becze Máthé.

Dupa o prima masa gustoasa si consistenta a urmat o mica escalada pe dealurile din jur, cat sa mai prindem lumina zilei.

pe deal la Timian Chalet

Apoi ne-am indreptat spre prima surpriza pregatita de gazde, o seara de relaxare la SPA.

Experienta senzoriala la SPA

Zona de wellness are mai multe componente:

  • 3 saune,
  • o mini salina,
  • 2 sali de masaj,
  • o sala de air-yoga,
  • jacuzzi cu hidromasaj profesional.

Trecerea spre zona SPA se face direct din cabana.

spre SPA

Locatia moderna si relaxanta pastreaza grinzile si specificul fostului saivan.

SPA Timian Chalet

Am inceput relaxarea de seara alaturi de gazde cu o repriza de 16 minute de Sauna Seance.

sauna seance

Am mai fost la sauna in tara sau in strainatate, dar nu stiam ce-i cu minunatia de Sauna Seance.

In cateva cuvinte, alturi de noi am avut un expert care ne-a preagatit cateva aroma si melodii. Aceste ingrediente ne-au facut sa simtim altfel timpul in sauna.

Aromele relaxante se pun mai intai in gheata, apoi gheata este lasata peste carbunii incinsi, iar aroma se dezvaluie treptat.

Trainerul nostru in ale saunei vantura apoi aerul cu ajutorul unui prosop, astfel incat aroma sa patrunda in toate colturile si-n toti porii. Inchipuiti-va efectul pe o melodie relaxanta sau revigoranta, in timp ce corpul se lasa cuprins de caldura.

Nici n-am simtit cand au trecut cele 16 minute si 3-4 melodii, apoi am iesit pe terasa la racoare.

Dupa un dus si rehidratare cu apa si fructe a urmat „sedinta” de Jacuzzi.

Jacuzzi cu hidromasaj profesional la Timian Chalet

Dupa jacuzzi, apoi inca o sedinta de sauna seance si dupa o masa savuroasa, am dormit ca un prunc.

Dar nu inainte de a programa pentru a doua dimineata o „portie” de masaj fusion.

Relaxare dis de dimineata la Timian Chalet

Ziua de Sambata am inceput-o cu un masaj fusion. Oaspetii cabanei se pot lasa pe mainile pricepute ale expertilor din Sri Lanka pentru mai multe tipuri de masaje.

masaj fusion la Timian Chalet

Pentru baieti ne-au propus masaj fusion, iar fetele au ales masaj balinez.

masaj balinez la Timian Chalet

In oferta mai este si masaj ayurvedic, insa cum timpul era limitat iar activitatile multe, pe acesta l-am lasat pentru alta data.

Masajul fusion este un masaj terapeutic (sau revigorant), cu elemente de stretching. Masaj terapeutic fac saptamanal, dar varianta fusion nu o mai incercasem.

Am receptionat-o cu maxima relaxare, tocmai bine pentru programul care ne astepta.

Am vazut si mini-salina pentru 4 persoane.

mini-salina

Peretii sunt din caramizi de sare din salina.

caramida de sare

Dupa un mic dejun copios ne-am pregatit pentru a doua surpriza pregatita de gazde, o expeditie cu jeep-urile prin Muntii Harghitei.

Cu jeep-urile prin Muntii Harghitei

Ne-am imbarcat in 3 jeep-uri, cu statii de emisie-receptie la indemana si cu multa buna dispozitie. Cand Nicu Hategan, conducatorul expeditiei, a intrebat daca sa mergem prin padure sau pe drum asfaltat, s-a auzit un cor de Daaaaaaaa! Prin padure!

padure in Muntii Harghitei

Frumos prin padure, dar nu stiam ce ne asteapta, iar Calin Bobora, vasnicul nostru sofer de ocazie, nici macar atat 🙂

expeditie prin padure

Din filmuletul urmator poate trageti concluzia pripita ca ne-am rasturnat 🙂

Nu, doar ca atunci cand jeep-ul s-a lasat intr-o parte in sant, m-am inclinat odata cu el si cateva multe secunde am filmat podeaua. Sau tavanul, ca nu mai tin minte 🙂

Insa atmosfera din expeditie a ramas in inregistrare, iar senzatiile in amintirile tuturor 🙂 Cam asa s-a terminat incercarea de a ajunge in varful muntelui prin padure.

Am ales pana la urma sa mergem pe drumuri mai asfaltate, dar nu inainte de o recapitulare 360 facuta in padure de Nelu Gheorghe.

360 in padure

Am ajuns in varf, in locul numit Piatra lui Kossuth.

pe Piatra lui Kossuth

Panorama este superba, chiar daca am nimerit o zi cam noroasa.

panorama din varf de munte

Vantul si frigul nu ne-au impiedicat sa facem o noua coregrafie 360.

360 pe stanca

Pana spre varf am trecut pe langa o partie de ski, un parc de aventura si multe peisaje superbe.

Dupa asemenea expeditie a fost randul meu sa la pregatesc o surpriza, cu ajutorul gazdei Becze Máthé Gyöngyvér.

aprovizionare surpriza

Conspirasem in prima seara ca sa facem o degustare in varf de munte cu branzeturile Timian si cateva vinuri pregatite de mine.

vinuri asortate la branzeturile Timian

Nicu Hategan ne-a gazduit in cabana lui aproape gata de inaugurare, apoi am degustat cateva branzeturi reprezentative alaturi de vinuri bune.

Degustare branzeturi Timian si vinuri asortate

Am inceput degustarea cu branza tip Camembert, pe care am asociat-o in stil frantuzesc cu un spumant Cuartz White de la Crama Girboiu.

Branza cu mucegai alb tip Camembert de la Timian

A urmat o branza proaspata de vaca, cu arpagic, pe care am combinat-o cu un Riesling de Rhin cu aciditate excelenta de la Frauendorf.

branza proaspata cu arpagic

Tot de la Crama Frauendorf a fost si rose-ul fresh asociat cu o branza de capra, maturata cateva luni.

Am trecut apoi la preferata mea, branza de capra maturata timp de 2 ani. S-a intovarasit de minune cu o Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti.

branza de capra maturata 2 ani

Am incheiat rotund degustarea, cu Ice Wine Liliac pe care-l degustasem la Salina Praid in urma cu cativa ani. Doar ca acum l-am degustat in Muntii Harghitei, asociat cu o branza mixta (capra si vaca) cu trufe. A mers insa de minune si cu branza de capra maturata 2 ani.

branza cu trufe

Curcubeu pe cerul gurii si un premiu dulce dupa o expeditie memorabila.

Am revenit la cabana Timian pentru inca o masa de pranz generoasa, apoi ne-am pregatit pentru vizita la ferma de animale si la laboratorul de branzeturi.

Mancarea de la 2 pasi de Timian Chalet

Langa cabana se gasesc atat ferma de capre, oi si vaci, cat si laboratorul in care se produc branzeturile Timian.

Am vizitat mai intai locul in care iau nastere branzeturile. Echipati cu incaltari de plastic am vazut cateva etape din procesul de fabricatie a branzeturilor.

laptarie langaTimian Chalet

Unele branzeturi erau puse la odihnit, altele in camere de maturare, la diverse temperaturi.

Exact ca la vinurile albe, branzeturile mai moi cu care acestea se asociaza se matureaza la temperaturi mai joase. Asta in comparatie cu branzeturile mai tari si puternice, care se matureaza la temperaturi mai mari, exact ca vinurile rosii cu care se asociaza.

Am vizitat apoi ferma animalelor, locul in care se adapostesc sau mananca atunci cand nu haladuiesc pe dealurile pline de plante medicinale.

staulul animalelor langa Timian Chalet

Daca vi se pare cunoscuta arhitectura inalta a locatiei, este sora cladirii in care am fost la SPA.

capre si oi

Capritele, oile si cateva vaci mancau relaxate in interiorul cald, curioase de asa oaspeti la ceas de seara.

vacuta

Animalele au mancarea naturala la 2 pasi de ele, iar oaspetii de la Timian Chalet au mancare la inca 2 pasi de cabana. Fara intermediari, fara adaosuri, este o reteta sustenabila si naturala pentru o viata sanatoasa.

Surprize, surprize si alte experiente senzoriale

Sambata seara era pregatita o alta surpriza, mancare de miel si ied cu cartofi, toate gatite sub clopotul inconjurat de jar. Insa cu incercarea de a urca pieptis cu jeepurile prin padure si apoi revenirea pe drum asfaltat am intarziat cu aproape 2 ore.

Am avut de ales intre mancarea sub clopot, care necesita 3 ore pentru pregatire si vizita la ferma de animale si laboratorul de branzeturi.

Cum cu mancare savuroasa ne-am tot rasfatat, am ales sa vedem de unde a pornit afacerea la Timiant Chalet si am renuntat la mancarea respectiva.

Dar gazdele nu s-au lasat si ne-au rasfatat cu alte bunatati locale, pe care le voi detalia la final.

A urmat insa o alta supriza pregatita de gazde in zona SPA, o baie de sunet cu gonguri si boluri tibetane.

Eu mai experimentasem un masaj de relaxare cu boluri tibetane, dar acum a fost o experienta mult mai interesanta.

baie de sunet la Timian Chalet

In primul rand a fost o experienta cu tot grupul, o sedinta de relaxare si de constientizare.

M-am relaxat atat de profund incat la un moment dat aproape adormisem. Mi-am dat seama ca imi scapase capul de pe perna si m-am redresat rapid. Insa alti colegi incepusera deja sa sforaie 🙂

Foarte interesant experimentul, iar sunetele de gong, boluri si alte instrumente le-am auzit si-n grup si individual.

Doamna care a condus baia de sunet a venit in dreptul fiecaruia si a atins instrumentele respective. Am simtit vibratiile si zgomotul, chiar si cativa curenti de aer. Unele sunete le-am simtit pe fata, altele in urechi, in ochi sau in stomac.

La final am comentat ce a simtit fiecare si cum ni s-a parut baia de sunet.

Dupa experienta cu gonguri si boluri am repetat prima seara de Sauna Seance si jacuzzi, de data aceasta si cu colegii care au lipsit prima data.

Dupa relaxarea de la SPA a urmat inca o surpriza culinara la Timian Chalet.

Specialitati locale la Timian

Imi place maduva, dar nu o mai savurasem in varianta gourmet. Adica atunci cand am oase mai mari de vita prin ciorba de burta, imi place sa scobesc dupa maduva. Acum insa am avut un fel special de maduva.

maduva gourmet la Timian Chalet

Pe cat e de buna maduva, pe atat de gretoasa poate fi daca nu o servesti cum trebuie. Eu puneam sare de obicei, acum am aflat cum se mananca in zona Miercurea Ciuc.

Maduva se pune pe o felie de paine de casa, prajita, se adauga sare si piper, apoi un pesto de patrunjel, muguri de pin, usturoi si lamaie.

maduva cu pesto

A fost o adevarata delicatesa de care nu se mai saturau nici cei care la inceput erau reticenti sa guste minunatia 🙂

O alta delicatesa despre care nu stiam este pateul obtinut din drojdie de bere.

pateu de drojdie de bere la Timian Chalet

Am apreciat cum se cuvine si un Camebert de Timian topit de placere dupa ce a fost copt.

Camembert copt

Sa va mai spun cum au mers astfel de bunatati cu un vin bun?

Hai noroc la Timian Chalet!

Daca tot am ajuns iar la mancare, mai bine va spun cate ceva la capitolul senzorial in zona aromelor.

Arome si iar arome, despre gusturi nu mai zic

Daca la Sauna Seance, la masaj sau la baia de sunet am savurat tot felul de arome relaxante, n-a fost singura experienta senzoriala de acest fel.

In laboratorul de branzeturi mirosul concentrat de lapte si branza la maturat a fost destul de puternic pentru cativa colegi.

Eu am copilarit la tara cu capre si oi in batatura, asa ca a fost doar o reintoarcere in timpul vacantelor. La fel si vizita la ferma de animale, care mi-a adus aminte de mirosul caprelor si al fanului din iesle.

Referitor la mancare, n-am problema cu aroma specifica a branzei de capra, ba chiar imi place.  In afara de mirosurile dumnezeiesti de mancare preparata in casa din produse proaspete, au fost si alte arome apetisante.

bunatati la Timian Chalet

Acum a fost raiul pe pamant, deoarece am savurat asa:

  • iaurt de casa la Timian Chalet
  • iaurt de capra,
  • branzeturi Timian
  • branzeturi de capra, proaspete sau maturate de la cateva luni la 2 ani,
  • branzeturi si condimente
  • branzeturi cu condimente
  • carnati si salam de capra
  • salam si carnati de capra,
  • pateu de capra
  • pateu de capra,
  • cheesecake cu branza de capra.

Va mai spun? Sper doar ca ati mancat bine atunci cand cititi aceste randuri si vedeti imaginile.

Aroma bauturilor gen Transilvanicum sau a digestivului Salvator este dominata de  plante medicinale si condimente. Un mix foarte interesant, iar gustul dulce-amarui a fix fost pe placul meu.

Duminica, dupa un mic dejun copios luat pe indelete, am mai povestit cu gazda Becze Máthé Gyöngyvér, apoi am plecat fiecare spre casa.

Am avut timp insa sa vedem si casa de vacanta initiala si zona de gratar.

zona de gratar

Acolo am zarit si clopotele sub care se pregateste mancarea de ied si miel, un fel de testuri metalice.

Zona de gratar este pe malul unui mic iaz, unde as fi pescuit cu drag daca as mai fi ramas cateva zile.

iaz si pescuit la Timian Chalet

Camerele mini-chaletului casa de vacanta sunt in stil rustic, cu mult lemn si cu mobilier vopsit cu modele locale.

mini chalet

Sper ca n-am uitat nimic din aceasta experienta minunata la Timian Chalet. Multumim pentru o asa experienta minunata!

Daca prin cuvintele mele n-am reusit sa va fac o imagine completa, va las si un rezumat video de la Nelu Gheorghe.

As mai completa ca iarna se pot organiza plimbari cu sania trasa de caini Husky. Iar pe partiile pe care le-am vazut din jeepuri puteti savura bucuriile ski-ului.

Aceste fotografii superbe, imaginile video si minunatiile de 360 sunt realizate de Nelu Gheorghe.

Spor savurator!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.