Calamar oltenesc si umplut cu branza am in meniul de azi. Nu va faceti griji, n-am luat-o razna de la astenia de primavara, suntem tot la Miercurea fara carne š
Mancaruri exotice reinterpretate olteneste
Mi-a venit ideea Vinerea trecuta, cand am experimentat un meniu de degustare de 7 stele.
Dupa ce-am savurat bunatatile si informatiile oferite de Chef Ciprian Nicolescu, ne-am pus pe depanat amintiri. Cheful a venit la masa noastra si i-a povestit lui Cezar Ioan primele experiente oltenesti.
Mai precis cum a gustat prima data raci oltenesti š
Daca v-ati astepta la fructe de mare sau experiemente exotice, sa stiti ca sunt mai degraba bucatareli simple, de post.
Am explicat in link-ul de mai sus de unde vine denumirea si culoarea, va las si o poza asortata š
Ei bine, de la aceasta poveste si bucatareala taraneasca mi-a venit ideea pentru Miercurea fara carne olteneasca-greceasca.
Calamar oltenesc vs stuffed calamari grecesc
In Grecia ma ospatez mai ales cu peste (prins de mine) si fructe de mare, dintre care nu lipseste calamarul.
Stuffed Calamari se numeste minunatia, care este un calamar la gratar, umplut cu branza feta si ceva condimente. In unele variante branza este mai picanta, cat sa mearga si mai bine cu bere sau vin.
M-a inspirat in primul rand forma calamarului. Dar si faptul ca am gustat raci reinterpretati cu ardei capia.
Asa ca am reinterpretat si eu calamarul umplut, folosind ardei capia. Dar nu orice fel de ardei capia, ci ardei capia murati.
Le-am scos cotorul si semintele, apoi i-am indopat cu tot felul de branzeturi pe care le-am gasit prin frigider.
Apoi pur si simplu am perpelit acest calamar oltenesc intr-o tigaie de teflon.
Va prezint rezultatul, atat in forma completa, cat si in sectiune.
Am insotit preparatul exotic-oltenesc cu cuburi de legume la cuptor si oua de prepelita.
Calamarul feliat pentru seara l-am pastrat š
Beneficii ardei capia din calamar oltenesc
Calamarul din ardeiul capia nu este doar un capriciu oltenesc. Am folosit acest ardei si pentru multele beneficii pentru sanatate despre care ne spune Oana Cuzino:
- usor de digerat,
- stimuleaza digestia,
- contine licopen si 30 de antioxidanti diferiti,
- ajuta in tratarea anemiei,
- benefic in tratarea artritei,
- sporeste densitatea osoasa,
- benefic pentru sanatatea si functionarea creierului,
- mentine pielea sanatoasa,
- previne crampele musculare,
- sustine sanatatea oculara,
- contribuie la controlul greutatii corporale,
- sustine sistemul imunitar,
- util in sanatatea cardiovasculara,
- are potentiale efecte anticancerigene,
- are proprietati antiinflamatorii.
Pofta buna fara carne!
Update:
Daca eu am fost focusat pe ardei capia, Brindusa va pofteste la vinete gratinate.

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa
Sa ai poftÄ, aratÄ tare bine
Daniel Botea
Hai sa vad ce ai si tu in meniu. Pana atunci mai pun o imagine cu „calamarul” feliat