Cat inca ne mai lasa pandemia, ne-am bucurat de o editie cu numar rotund, Branzeturi cum se cuVin 40 la Craiova. Nu singuri, ci alaturi de vinurile de la Corcova si de branzeturile Delaco.
Ar fi trebuit sa fim in jur de 40 de persoane, dar cum Craiova a intrat in scenariul rosu, indicele la mie ne-a mai decimat. Ca sa fac o gluma conspirationista, desi am fost toti vaccinati, tot am ajuns la Oxygen. Da, Oxygen Bistro a fost gazda degustarii.
Iar oaspetii editiei Branzeturi cum se cuVin 40 au fost Eduard Jakab si Catalin Balota, reprezentantii cramei Corcova.
Eduard Jakab la Branzeturi cum se cuVin 40
Pe Edi l-am intalnit in mai multe ocazii, dar toate legate de vin.
Mai intai intr-un wine trip de exceptie in Transilvania.
Apoi a fost randul lui sa vina in Oltenia, de Rusalii la Avincis.
Ne-am intalnit de multe ori la standuri pe la targurile de vin din Bucuresti.
Si bineinteles era pregatit sa ne rehidrateze cu vin la punctele de hidratare de la Corcova Trail Race.
Fiind cald in timpul cursei, doar 2 degete de rose am avut curaj sa degust in acest an. Insa dupa cursa, am ridicat de mai mule ori 2 degete cand a fost vorba de un rose rece si bun, la degustarea de dupa cei 15 km. Dar reVin cu aceste aspecte mai tarziu.
Acum Eduard Jakab ne-a hidratat la Branzeturi cum se cuVin 40 cu informatii despre vinuri, asocieri culinare si alte aspecte din lumea wineloverilor.
Branzeturi cum se cuVin 40 la Oxygen Bistro
In afara de degustarile after cursa la Corcova Trail Race, am mai organizat o degustare in stilul Branzeturi cum se cuVin la inceputul aventurii in lumea vinurilor. Se intampla in 2016, fiind atunci degustarea cu numarul #5.
Dar iata cum s-a desfasurat degustarea Branzeturi cum se cuVin 40 din 2021.
Am avut 5 vinuri la degustare, asociate cu branzeturi Delaco si cu diverse ajutoare ale papilelor:
- Chardonnay + Maasdam + struguri albi
- Rose + British Cheddar + smochine proaspete
- Feteasca Neagra + Brie + prune uscate
- Syrah + Camembert + piper roz
- Dessert + Roquefort + nuca
Edi a prezentat vinurile si istoria cramei.
Tot Edi a fost cu ideea asocierilor vin-branza, care au fost un pic diferite fata de cum suntem obisnuiti. Iar ingredientele adaugate langa vin si branza au avut darul de a potenta anumite caracteristici ale vinurilor.
Eu am prezentat cu mandrie branzeturile si perechile pregatite pentru tragerea la sorti.
Pai da, la final fiecare participant isi alege perechea preferata, iar daca are noroc la tragerea la sorti, pleaca acasa si cu vinul si cu branza. Asa cum s-a intamplat iar cu Loredan 🙂
Asta a fost spre final, cand am facut si poza de grup Branzeturi cum se cuVin 40. Apucasera sa plece cateva colege bloggerite, dar le vedeti in imaginile de la degustare.
Dar pana atunci, la jumatatea degustarii am facut o mica pauza, ca sa degustam si bunatatile culinare de la Oxygen Bistro. Eu am poftit la un purcel asiatic cu legume, care a mers de minune cu vinurile rosii ale serii, Feteasca Neagra si Syrah.
Alegeri grele la Branzeturi cum se cuVin 40
Mi-au placut toate vinurile, dar cum trebuie sa va povestesc despre perechea preferata, sunt nevoit sa aleg un singur vin. Asa ca a trebuit sa ma decid in final intre Rose si Syrah.
Rose-ul de Corcova este primul vin rose care mi-a atras atentia in perioada in care eram la inceputul degustarilor si-mi placeau doar vinurile rosii. Pe de alta parte nu prea gasesti Syrah „solo” prin Romania. Iar cel de la Corcova mi-a placut foarte mult si la Corcova Trail Race si acum.
Am baut atunci dupa alergare doar un pahar, pentru ca era foarte cald. Si pentru ca bausem mai multe pahare de rose rece. Dar a contat si al treilea element. Piper roz folosesc in fiecare zi, mai ales pentru aroma, dar si pentru gustul picant.
Insa smochine proaspete mananc mai rar, iar acum am avut din 3 surse, gratie colegilor de blogosfera Raz si Mircea V. Trio-ul Rose + Cheddar + smochine poarspete mi s-a parut cel mai reusit de la degustare, asa ca pana la urma am ales la vie en Rose 🙂
Rose de Corcova si British Cheddar Delaco D’Exceptie
Vinul rose de Corcova se face de obicei din Cabernet Sauvignon si un alt soi de strugure rosu, in functie de recolta: Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra sau Syrah. Acest Rose din 2021 este o „coproductie” reusita Cabernet Sauvignon si Syrah, asa ca pana la urma am avut un pic de Syrah si-n alegerea rozalie 🙂
Vinul imi place pentru ca este fresh, racoritor si aromat in acelasi timp. Aroma de fragute si citrice, alaturi de o aciditate buna, s-au potrivit cu branza untoasa British Cheddar.
Este o branza care oricum are tendinta de a se topi in gura, insa ajutata de aciditatea vinului, topirea a fost mult mai placuta.
Nici la tarie nu sta rau vinul, avand 13,5% volumul alcoolic. Smochinele proaspete au domolit taria alcoolica, aducand un gust dulceag si proaspat.
Nu mai zic si de potrivirea coloristica. Syrah-ul din cupaj a ajutat la obtinerea unei culori aproapiate de cele care se poarta in Franta la vinurile rose. Iar culoarea specifica British Cheddar, data de semintele de Annatto, a completat placerea vizuala inainte de degustare.
Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte aceasta asociere de exceptie, vinul este revigorant, branza este untoasa, iar combinatia spectaculoasa.
Sa mai spun ca prin traditie, datorita culorii sale deosebite, rose-ul este vinul la care dam noroc la degustare. Este si bine pozitionat intre vinurile albe si cele rosii, dar si suficient de colorat incat imaginile sa fie deosebite.
Bine, noi am dat noroc la Branzeturi cum se cuVin 40 si cu vinul rosu oltenesc. Mai ales ca Anca are nevoie de noroc la concurs.
Mai tineti minte cand am castigat un Blog Contest organizat de Comisia Europeana? Subiectul articolului meu este Covorul Oltenesc. Iar Anca Lozan, creatoarea acestui business rural este implicata acum intr-un concurs de antreprenoriat feminin.
Trebuie doar sa apasati pe link-ul de concurs de mai sus si s-o votati pe Anca Lozan si Covorul Oltenesc.
Hai noroc!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei