Corcova Best a fost senzatia de la Branzeturi cum se cuVin #67 la Craiova. N-am alergat la Corcova Fest, ci am calatorit printre istorie, geografie si vinuri la una dintre cele mai frumoase degustari.
Un pic de aducere aminte, mai multe picaturi la final
Cand eram la inceput cu degustarile Branzeturi cum se cuVin, la editia #5 am avut prima degustare cu vinurile DelaCorcova.
Serban Damboviceanu, asociatul roman al cramei Corcova, a fost cel care ne-a fascinat cu explicatiile si cu vinurile. Atat de fascinati am fost, incat am degustat si vinurile destinate premiilor 🙂
Tot atunci Serban ne-a povestit despre alergarile prin vie la Corcova si am inceput sa particip cu entuziasm si la acest eveniment superb.
Si desi stiam toate aceste amanunte si vinurile de la Corcova, Serban a reusit iar sa ne fascineze.
Branzeturi cum se cuVin #67 – Corcova Best la Craiova
Pe o vreme ploioasa si rece ne-am reunit cu mic cu mare la 12 Doispe, la etaj.
Bloggerii si invitatii au fost rasfatati cu urmatoarele perechi vino-branzoase:
- Sauvignon Blanc + Camembert Delaco,
- Lady Asquith Chardonnay + Havarti Castello,
- Eclat Rose + British Cheddar Delaco,
- Cabernet Sauvignon si Merlot + Grana Padano Delaco,
- Boheme Syrah si Merlot + Roquefort Ile de France.
Serban Damboviceanu ne-a povestit despre istoria cramei si a locurilor, legate de nume precum Mihai Viteazul sau printul Anton Bibescu.
Ne-a spus apoi despre solul special al zonei si despre terroir-ul care face vinurile de Corcova atat de deosebite.
La cursurile de master de Expertizare Viti-Vinicola am invatat ca vinurile albe sunt avantajate de diferenta de temperatura dintre zi si noapte. Din acest motiv vinurile albe din Transilvania au o aciditate mai mare si isi pastreaza mai bine aromele. Spre deosebire de vinurile albe din Oltenia, unde caldurile din timpul verii, zi si noapte, le afecteaza la arome si la aciditate.
Cu o exceptie notabila, la Corcova, experimentata pe pielea mea. La alergarea de Sambata am avut temperaturi de peste 35 de grade in timpul zilei, insa in noaptea de Vineri spre Sambata, in cort s-au resimtit putinele grade din timpul noptii.
Intelegand acest context, ne-a fost mai usor sa savuram cele 5 vinuri propuse de Serban.
La randul meu am prezentat branzeturile asociate cu vinurile si criteriile de asociere pentru perechile branza-vin.
Iar intre vinuri ne-am rehidratat cu apa de masa Dolce Vita.
Daca nu stiati deja, la finalul degustarii am facut o tragere la sorti. Dupa cum vedeti, voturile au fost echilibrate, iar votarea transparenta.
Cei mai norocosi au plecat acasa cu vinul si branzeturile preferate.
Iar apoi am facut traditionala poza de grup, cu participantii care au ramas pana la finalul evenimentului.
Dar nu inainte de a da noroc la rose 🙂
Corcova Best – boem si puternic la degustare
Daca v-am spus despre eveniment, sa va amintesc si despre perechea preferata de mine. Nu inainte de a spune ca toate au fost bune, cu deosebirea ca unele mai bune ca altele. Si nu spun asta doar pentru ca vinurile sunt medaliate, ci pentru ca au fost pe gustul meu.
Am preferat Cuvee Boheme si Roquefort. Pe cat de Boheme este numele de pe eticheta, pe atat de puternic este vinul. Este un DOC-CMD din 2019, Syrah si Merlot cu 15 grade alcoolice, dar cu tanini bine integrati dupa 12 luni de maturare la baric frantuzesc si romanesc.
Apoi, dupa inca un an de stat la invechire in sticla, a fost tocmai bun de descoperit. In 2023 vinul a primit medalie de aur la Vinarium, AWC Vienna si MUNDUS vini.
Se simte condimentul, se simt fructele rosii, iar alcoolul este bine integrat si bun de combinat cu o mancare buna.
Vinul puternic s-a impletit armonios cu o branza la fel de puternica, Roquefort cu mucegai albastru. Caracterele picante ale vinului si branzei s-au contopit frumos, iar grasimea branzei a fost domolita de alcoolul vinului.
Si la mancare s-au potrivit minunat, Poke Bowl cu vita, care a mers bine cu toate vinurile. Insa cel mai abitir am potrivit carnea de vita cu Syrah si Merlot.
Hai noroc!
Surpriza serii a fost sa-l aud pe Serban vorbind in limba poloneza, cu prietena noastra din Poznan, actualmente craioveanca Magdalena Filary.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Doispe, gazda noastra de Vineri seara.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei