Cod rose de furtuna si vinuri la Branzeturi cum se cuVin #68

A fost cod rose de furtuna la Craiova, dar si de vinuri. Daca n-ati auzit de codul rosé, cand iti e la vie mai in rose, vine o furtuna cu ploaie care-ti strica planurile. Nu chiar toate, ca mai aveam si planul B 🙂

Branzeturi cum se cuVin #68 la SteSo

Vineri ne pregateam de degustare, dar inainte de plecare m-am uitat pe prognoza meteo, ca sa stiu daca-mi iau sau nu umbrela. Ups, de la 18:00 la 19:00 era o scadere brusca de temperatura de 11 grade. Adica de la 37 de grade la 26, doar intr-o ora.

M-am gandit ca vine ceva ploaie, poate chiar grindina, iar cand am vazut norul negru a fost destul de clara sursa scaderii de temperatura. Dar inainte de ploaie a fost o furtuna care a infoiat praful si a rupt copacii. Iar noi ne pregateam pentru o degustare pe terasa la SteSo.

Pana la urma am mutat-o in interior, iar ploaia au admirat-o doar cei cu veleitati de fumator.

interior SteSo

Iata care au fost ingredientele vino-branzoase de la degustare:

  • Private Selection Sparkling Rose + Aperifrais Ile de France,
  • Liliac Cuvee Antonia + Camembert Delaco,
  • Liliac Rose + DeSenvis Cheddar Delaco,
  • Liliac Red Cuvee + Cascaval Sofia Delaco,
  • Liliac Nectar of Transylvania + Roquefort Ile de France.

cod rose la Branzeturi cum se cuVin #68

Vinurile au fost prezentare de Alexandru Zeca, reprezentantul cramei Liliac.

Alexandru Zeca

In calitate de absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola si degustator autorizat de branzeturi, am prezentat branzeturile si asocierile cu vinurile.

Daniel Botea

Delaco ne-a rasfatat cu branzeturi unele mai bune decat altele.

Delaco

Daca le-ati vazut pe masa de prezentare alaturi de vinuri, iata cum aratau in platourile de pe mese.

platou branzeturi

Ce se intampla la o degustare?

Daca nu stiti cum se desfasoara o degustare Branzeturi cum se cuVin, va reamintesc putin 🙂

Alexandru Zeca a povestit despre crama, apoi am trecut la primul vin, cand toata lumea il avea deja in pahare.

Dupa ce a raspuns la intrebari, am prezentat branza si criteriile de asociere. Si tot asa pana la vinul #5.

Cu observatia ca la cod rose dam noroc 🙂

la cod rose dam noroc

Dupa ce am povestit si degustat toate vinurile si branzeturile, fiecare a votat combinatia preferata.

Voturile au fost echilibrate, insa dupa cum se vede, unele perechi au fost „mai preferate”.

votare

De obicei tragerea la sorti este inceputa de o persoana care n-a mai fost la degustare si care n-a votat prima pereche. Apoi castigatorul extrage din bolul 2 si asa mai departe.

tragere la sorti

La final, indiferent ca am castigat la tragerea la sorti sau doar ne-am bucurat de degustare, facem o poza de grup.

poze de grupuri in cod rose

La SteSo am facut mai multe poze de grupuri, pe masura ce veneau de la bar, unde se platea consumatia. Vorba aia, la poza zambim, dar nu plecam fara sa platim 🙂

Cod rose la perechea preferata

Pe vremurile astea caniculare, mai ales acidulate de furtuna, merge de minute un spumant. De data aceasta am inceput cu un spumant rose, acompaniat cu Aperifrais, aceasta fiind si combinatia mea preferata.

Spumant Sparkling Rose cu Aperifrais

Cu spumantul de la Liliac este o poveste mai veche. L-am degustat en primeur chiar la crama Liliac.

Primul Sparkling by Liliac

Cu aceasta ocazie  ne-am si semnat pe prima sticla de spumant marca Liliac.

Sparkling by Liliac semnat

Asta se intampla in 2018 la Spectacular Wine Trip Liliac. Stiu ca si atunci a fost cu ploaie, dar de bun augur 🙂

Tot in 2018, dar in Septembrie, am facut prima degustare cu Liliac la Craiova. A fost memorabila, cu 9 vinuri si Miron Radic in mare forma, dar tot cu spumantul Liliac am inceput.

In 2023 am inceput degustarea cu Private Selection Sparkling Rose la 1,5 litri, deoarece doar acesta mai era pe stoc 🙂

Si-n 2025 a fost preferatul meu, asocierea fiind tot cu Aperifrais. Spumantul rose, obtinut prim metoda traditionala si invechit la sticla timp de 44 de luni, a fost deschiderea perfecta pentru o seara furtunoasa.

la vie en cod rose

Bulele din vin pur si simplu topesc Aperifrais saveur de Provance. Este o crema de branza si smantana cu „topping” de legume, ierburi aromate si condimente. Acesta contine proportii variabile de:

  • ardei rosu,
  • mix piper (alb, negru, verde),
  • cuisoare,
  • busuioc,
  • cimbru,
  • arpagic.

Daca ar trebui sa descriu perechea preferata in 3 cuvinte, spumantul este exuberant, branza este fina, iar combinatia divina.

Ar fi mers si cu pulpa de rata cu mamaliga cremoasa si gremolata, de la SteSo. Insa s-a potrivit si cu rose-ul linistit de la Liliac.

Rata SteSo

Dupa o zi sufocanta si o furtuna ploioasa, am avut parte de o degustare luxurioasa. Ceea ce va doresc si voua 🙂

Hai (sa fie cu) noroc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.